fredag 29 augusti 2008

Couch surfing- första gästen!

Skrev ju för några dagar sedan om Couch surfing.http://couchsurfing.com Ett system som i princip går ut på att man lånar ut en soffa till resenärer som är på tight budget.. Så jag signade upp härom dagen eftersom jag nu kommer ha ännu mer plats hemma hos mig och har redan fått en förfrågan! En amerikansk tjej i 22 års åldern som forskar om valar. Hon befinner sig på azorerna för tillfället men är på väg ner hit för att så småningom ta sig till Hermanus, valarnas mekka.. Och eftersom det även finns massa valar i detta område så undrade hon om det vore ok att bo hos mig i några dagar...Ska bli intressant och kul eftersom valar är riktigt häftiga djur och denna tjejen säkert kan lära mig både det ena och det andra och jag kan i utbyte guida henne runt..

Vinkurs i Kapstaden


Så igår var första kvällen på vinkursen som jag och min chef anmält oss till. är en s k Certificate course som innehåller föreläsningar och vinprovningar över en 3 månaders period. Tror vi är ca 15-18 pers i gruppen och gårdagens föreläsare var helt ok. Vi hade en vanlig "blindtasting" där vi provade 6 olika viner och skulle försöka lista ut vilka druvor det var av...prickade in alla rätt förutom Shiraz som ju är min absoluta favorit och av någon anledning fick jag för mig att det var ett Pinotage..lite roligt faktiskt..den druvan jag trodde jag kunde sniffa mig till när som helst.. ja ja.. tyvärr finns inte just detta vin i Sverige (Tukulu Shiraz) annars hade jag bett er prova det och se om ni tycker det har de karaktäristiska peppartonerna el ej..jag tyckte istället jag fick mer av nästan en kött doft från detta vinet och det är något jag alltid associerat Pinotage med..men som sagt..vi har alla olika smak och doft lökar... Tukulu gör faktiskt en helt okej Pinotage oxå..


Provade dessutom ett riktigt gott unwooded Chenin blanc från Kleine Zaltze. Har aldrig varit ett jätte chenin blanc fan men detta var väl balancerat med förvånande mycket fruktighet..very nice!

Var dessutom kul att de hade ett flertal av vingårdarna som vi besöker med grupperna representerade.. Provade bl a Morgenhofs Cab Sav och Villieras Riseling som vi faktiskt brukar prva med många av våra grupper.. Villiera är faktiskt en av mina favoriter när det gäller bubblande och vita viner..mysig liten uteterass där man gör provningen och personalen är mycket kunniga..



Tittade lite på systemblagets hemsida idag för att se vad ni får hemma och det var direkt ett par favoriter jag bara måste rekommendera..:


Pinotage: Sydafrikansk druva som är en korsning mellan Pinot Noir & Hermitage. Finns bra blandning beroende på budget:


Beyerskloof Pinotage: art nummer: 81212 77kr Denna dryck hittar man på varenda restaurang här nere..helt ok..Inget spektakulärt men har man en budget så helt ok drickbart.


Diemersfontein Pinotage- art nummer: 74711 Bra kvalitetsviner från denna gård rakt igenom. 155kr/flaskan


Fleur De Cap: vanligtvis bra kvalitet: en av mina personliga favoriter: Laszlo 2004 artikel nummer: 96099 199kr


Klein Constantia: Bra viner generellt..del av Canstantia valley som är det äldsta vindistriktet..ligger bara ca 20 min från där jag bor och har bra variation i sina viner... I Sverige kan man bl a hitta deras Cabernet Sauvignon artikel nummer: 82020 som är helt ok.. ett vin man lätt kan spara ytterligare några år..


ojdå..jag har inte ens börjat ordentligt och känner att inlägget börjar bli alldeles för långt så tror att jag istllet ska skriva en ordentlig lista senare med mina favoriter..däremot..ett tips för helgen:


Om ni gillar era röda viner och har planerat en god middag med t ex en köttbit, here's my tip:


Rust En Vrede Shiraz 2004: nr: 98636 199kr/flaskan











torsdag 28 augusti 2008

Ikväll börjar vinkursen...

Ska bli spännande och se om det är något trevligt folk och hur föreläsaren är. Inte en aning om vad stor gruppen kommer vara men det blir nog kul. Hoppas jag kan lära mig något nytt och alltid kul att göra vinprovningar i vilket fall som helst.

onsdag 27 augusti 2008

säkerheten i Sydafrika

Ok, så återigen kommer säkerhet på tal.. Hade middag igår med den nya bokklubben som jag och en brittisk tjej startat. Riktigt nice! Trevliga tjejer, avslappnad middag med tjatter om allt mellan himmel och jord och inte den gravallvarliga atmosfären som råder i den andra klubben jag är med i..
anyway så kom vi att prata om detta med att jag ska flytta in i hus helt själv och några av tjejerna tyckte jag var sååå modig som vågar bo själv! Och när jag sa att jag faktiskt bett de ta ner alla inbrotts galler pa fönstren eftersom jag inte vill känna som fånge i mitt eget hem så blev det hus i helvete!!!
Ok, jag vet att Burglar bars eller dessa bastanta galler som alla har i sina fonster säkert skrämmer bort en del inbrottstjuvar men jag har oxå sett vad enkla de är att ta sig igenom så ärligt talat känner jag som att vill någon ta sig in hos mig så kommer de göra det i vilket fall som helst...Plus att hemma hos mig finns det inte speciellt mycket av värde så det får de gärna ta men jag vill kunna klättra ut genom ett fönster el nåt ifall jag skulle råka vara hemma... Har ju dessutom ett avancerat larmsystem, direktkopplat till ADT som ligger runt hörnet..

Hade ju inbrottsförsök i lght för några månader sedan och även om jag har stort galler för dörren sa hann de bryta upp det innan de blev upptäckta...med andra ord..vill de komma in sa kan de..

Säkerheten i Sydafrika är och har varit ett hett diskuterat ämne och tyvarr är det ofta första frågan jag får av vänner när de får reda på att jag flyttat ner hit. Brottsligheten är ett stort problem och går inte på nagra satt jamfora med Sverige men jag vill anda aterigen papeka att det ar stor skillnad pa de olika provinserna, vilka stadsdelar du bor i etc..Johannesburg t ex har en fruktansvard statistik när det galler bilkapningar och mord medans problemet här nere i Kapstaden området mer lutar mot inbrott och rån...
Nu bor jag iochforsig i ett relativt "säkert" område men har hitills aldrig känns mig osäker varken när jag bodde mitt inne i centrum el här ute pa vischan. Däremot blev jag rånad på gatan i Vancouver, Kanada min första vecka där och förlorade i princip allt jag ägde så det handlar ibland om fel plats vid fel tidpunkt.

Som turist gäller det att vara lite extra vaksam. gå inte runt med massa kontanter och skylta inte med dyra smycken, kameror etc..Har haft ett flertal gäster som fått sina halsband bortryckta av småkillar i 12-13 åldern och de är inte så lite kvicka. Ska man ta ut pengar i bankomaten ser man till att det finns säkerhetsvakt utanför och man ber ALDRIG om hjälp. Man går inte omkring själv efter mörker utan tar sig från restaurang till hotell t ex i taxi..egentligen inga större grejor men man ska definitivt ha det i bakhuvudet och vara pa sin vakt..men att säkerheten ska fa turister att inte valja Sydafrika tycker jag ar förskrackligt!

Sen far vi se hur jag känner ang Burglar bars efter en vecka i huset..men just nu vill jag ge det en chans iallafall... meningen är ju oxa att skaffa en liten "vakthund" som σtminstone kan skälla lite men får se va lång tid det tar innan jag hittar en..

tisdag 26 augusti 2008

Hoppas jag hinner packa också...

Lite fullt upp just nu..både på jobbet och privat..Jobbet eftersom vi sitter mitt i planeringen av 2009-2010 och jag har ett flertal privatkunder som jag håller på och gör hyrbilspaket till, samtidigt som jag dessutom försöker få ordning på hemsidan vilket verkar vara ett oändligt projekt http://eternityadventures.co.za/

Privat har jag något planerat varje kväll denna vecka samtidigt som jag ju faktiskt måste hinna packa inför helgens flytt... Borde verkligen inte ha klagat tidigare på mitt obefintliga sociala liv för nu rullar det på..nästan för snabbt.
Igår träffade jag en gammal kompis som jag jobbade ihop med på kryssningsbåten och även om vi bara bor 1 timme från varandra så ses vi alldeles för sällan så det var riktigt kul att ses igen...
Hon har dessutom träffat ny kille, el man kanske jag borde skriva eftersom han är hela 16 år äldre och nu försöker hon para ihop mig med hans bästa kompis..Tack men nej tack!

måndag 25 augusti 2008

Hyra film i Sydafrika



Som ni vet så har jag ju knappt några tevekanaler (typ liknande som SVT hemma) så för mig blir det mycket hyra film och teve serier på DVD.


En film kostar ca 15 kr och en teve serie 10kr. Tyvärr ligger Sydafrika lite efter när det gäller teve serier men man vänjer sig...

Vart lite dåligt väder i helgen så det blev mycket titta film..
Satt och småfnissade mig igenom "Dan in real life" och vet inte om det var vinet el bara mitt humör som gjorde att jag tyckte den var riktigt trevlig. Ganska klicheartad film där en änkling blir kär i sin brors flickvän men tyckte ändå det var en helt ok "feel good" movie.
Sen blev det Dexter för hela slanten! Har missat massa avsnitt så nu bestämde jag mig för att kolla på hela säsong 1 i ett sträck. Tycker det är ett brilliant koncept även om det ibland kan bli lite löjligt...
Igårkväll gick jag till puben och spelade biljard med min granne.. Har aldrig varit nåt vidare på biljard, eller rättare sagt, jag suger! Men jag försöker öva upp mig så gott det går för här nere är det en väldigt vanlig social sysselsättning och tycker ju det är riktigt kul även om jag som sagt aldrig kommer bli någon hejare på det..

söndag 24 augusti 2008

Couch Surfing?

Har suttit och klurat lite pa huset som jag ska flytta in i... som jag namt tidigare sa kanns det lite knepigt att bo sa stort sjalv sa har funderat pa om jag kanske skulle hyra ut ett rum el nat..
Men vet sjalv va jobbigt jag tycker det ar att dela och har ju levt i kollektiv nastan hela mitt vuxna liv sa varfor inte bara kunna vara sjalv nar man kanner for det?
Far ibland daligt samvete over att jag har det sa bra nar andra ar hemlosa men tror inte det skulle hjalpa om jag oppnade upp mitt hem till hemlosa utan dar far jag komma pa en annan losning hur jag kan hjalpa andra..

Daremot kanner jag att det vore superkul att traffa lite nytt folk sa har nu registrerat mig pa http://couchsurfing.com/
Ar en sida dar resenarer kan leta efter folk att bo hos gratis..Meningen bakom det ar att man ska utbyta kuturella erfarenheter etc..later ju kanon! sa jag erbjuder alltsa min "soffa" el i mitt fall ett gastrum till nagon som vill se Sydafrika ur ett lite mer personligt perspektiv... Sen far man ju bara hoppas pa att dessa gaster visar sig vara hederliga, shyssta manniskor som inte snor med sig teven etc..

Har aven postat en link pa http://backpacking.se/ som ju ar reseforumet jag varit med i under manga ar dar jag erbjuder sovplats gentemot lite saltlakrits, ost, kalles och en pocketbok..ar val helt ok el?

fredag 22 augusti 2008

Sushi och film...

Det ar min plan for denna fredagskvall. Precis kommit hem fran en 8km promenad och fick sjalvklart blasor pa fotterna sa nu har min ambitiosa traningsplan infor helgen gatt i stopet..men, men..far se..kanns inte alltfor illa sa jag kanske pallar med en kortare rutt iallafall...

Var kanonvader idag med ca 24 grader och stralande sol och det riktigt sog att sitta inne pa kontoret..Har jobbat med hemsidan hela dagen och inget gick som jag ville sa nar chefen sa at mig att ga hem redan vid 3 tiden sa var ingen gladare an jag...

Forresten, nagon som har erfarenhet av Jack Russel (hundrasen)..ar nagra valpar pa ingang hos en tant som jag kanner men vet inte sa mycket om just denna rasen forutom att de Jack russels jag traffat alltid verkar oerhort lekfulla..?

torsdag 21 augusti 2008

Att hyra bostad i Sydafrika

Ok, nu har jag varit och skrivit pa nya hyravtalet for huset..kanns riktigt konstigt faktiskt att lilla jag ska bo sjalv i ett hus med 3 sovrum, garage etc..men oxa valdigt skont... som att jag landar pa riktigt liksom.

Kommer inte ens ihag hur det funkar nar man ska hyra bostad i Sverige men har nere funkar det iallafall ungefar foljande:

Man tar kontakt med en "real estate agent" el maklare och ofta flera stycken samtidigt som haller utkik at en efter bostad som passar dina kriterier. Nar de hittar nagot som de tror du skulle vara intresserad av sa ringer de upp och sa mots man vid bostaden for en visning. De far oftast en commision pa 6% av forsta arets hyra sa for de lonar det sig saklart att fa en sa hog hyra som mojligt sa de forsoker salja stallena sa gott det gar.

Bestammer man sen att man vill ha ett stalle sa far man forst fylla i en hyr ansokan dar man maste ange referenser etc. Detta skiljer sig oerhort fran agent till agent hur noga de ar med att kolla referenser och jag maste erkanna att som svensk, ung tjej med enligt sydafrikanska matt satt, bra inkomst sa har jag knappt ens behovt visa upp nagra referenser. Vet att ar man sydafrikan gor de aven en kredit check...Med lght som jag ar i for tillfallet sa gjorde de ingen som helst check och da var jag ju dessutom helt ny i landet men de tyckte jag verkade "honest".

Och med det har nya huset som jag ska flytta in i sa fick jag ge nummer till mitt jobb och skriva ner hur mycket jag tjanade. ca 10 min efter att jag kom tillbaka till jobbet sa ringde de fran maklaren och fragade min chef om jag var anstalld hos dem och om summan jag angivit som lon var korrekt..That's all! Helt sjukt egentligen..

Sen ska man ju sjalvklart oxa betala handpenning el deposition och med lght sa brukar det vara 1 manads hyra och sen en manad i forskott men med hus ar det 1.5 manad..sa det blir en hel del pengar..

Sa jag som nu kommer betala Zar 4500/man (ca 3800kr/man) ska forst betala en deposit pa Zar 6750 + Zar 4500 =11250 bara for att kunna flytta in.. Sen tillkommer det dessutom en admin avgift som maklaren tar for att de letat lght at dig..brukar ligga runt Zar 400-500...

Och for mig som ju kommer bryta mitt kontrakt med lght sa blir jag dessutom tvungen att betala Sep manads hyra till den Zar 3300 och om jag har riktig otur och de inte hinner hitta nan som vill hyra i okt sa mister jag depositionen som jag hade hos dem..sa kan med andra ord bli en mycket dyr flytt! men men..smallar man far ta....

Dags att börja träna inför "big walk"

Råkade ju i ett mycket svagt ögonblick med för mycket alkohol i kroppen lova vara med på "big walk" i november. Ett stort event i Kapstaden varje år där folk går allt mellan 80-5 km för välgörande ändamål och även om jag bara ska gå 20km så har jag insett att jag måste sätta igång och träna.

Så nu har jag mätt ut en sträcka på 20 km hemifrån mig som jag har som mål att fullfölja åtminstone ett par ggr innan det är dags för själva eventet i November men kommer börja lite långsamt med 5 & 10km... ja, ja..får verkligen hoppas att detta går vägen..vore ju pinsamt om jag inte ens klarar av 20km när flera andra av mina kompisar ska köra på 50km!

onsdag 20 augusti 2008

Flyttar till hus!

Har ju nämnt tidigare hur jag velat flytta till hus och nu har jag äntligen hittat nåt!
är ett litet hus med 3 sovrum (1 normal stort och 2 små) och 2 badrum, ett med duch och det andra med badkar, öppet kök och vardags rum i ett och det bästa av allt..Inga heltäckningsmattor! Kan verka konstigt för er hemma i Sverige men ni anar inte vad svårt det är att hitta!

Det ligger i ungefär samma område som jag bodde i tidigare fast lite närmare jobbet så vill jag är det inga problem att gå, finns liten trädgård som jag kan ha mysig uteplats med grill etc i och sen är det bara ca 250-300m till stranden..Helt perfekt! En gammal tant som äger huset och de håller på och renoverar för fullt så jag hoppas det blir så fint som hon lovat. Enda kruxet är att hon vill att jag flyttar in redan 1 Sep och mitt andra kontrakt går egentligen inte ut förrän 1 Nov så det blir lite krisigt ekonomiskt nu när jag förlorar min deposition från lght etc men det är smällar man får ta. är supersvårt att hitta hus att hyra i just det här området så man får liksom passa på. Och sen var tanten snäll nog och låter mig betala endast halv hyra i Sep för att underlätta lite för mig.

även om det inte är en lika stor grej som att köpa hus så känns detta rätt så stort för någon som mig..Ett hus helt för mig själv! måste väl räknas som vuxenpoäng el?

torsdag 14 augusti 2008

In vino veritas...

Som ni alla vet så älskar jag vin och nu har jag äntligen fått tummen ur och anmält mig till en vinkurs här nere. Har hyfsad kunskap sedan tidigare men kände att jag gärna vill lära mig lite mer om de Sydafrikanska vinerna och när jobbet erbjöd att betala för kursen så var jag inte sen med att hoppa på.
Så den 28 Aug börjar det, en kväll i veckan under 7-8 veckor..ska bli kul!

Ikväll ska jag till vinklubben som jag oxå är med i. är en representant från Darling området (västkusten) som ska presentera vingårdarna där uppe och eftersom vi kommer ha flera grupper i det området under hösten så hoppas jag man kan få lite nya ideer...

Har det ganska fullt upp här nere nu. Säsongen närmar sig med stormsteg och nu är det knappa månaden innan de nya reseledarna/guiderna kommer ner och då blir det dags för massa training med dem. Verkar vara trevliga tjejer så det blir kul att lära känna lite nytt folk.
Och om knappa 2 veckor kommer mina andra guidekollega Saga ner..Hon och hennes pojkvän letar boende inne i Kapstaden men ska bo hos mig tills de hittar något så ser fram mot lite kvalitetstid med dem..Har saknat det sociala livet nu under vintern..

måndag 11 augusti 2008

älskar vintern i Kapstaden!

Vet att det ibland blir lite väl mycket snack om vädret och vet inte varför vi människor är så ivriga på att prata väder hit och dit. För visst är det så att kommer man inte på något att säga, så är vädret en bra räddning??..
Anyway, för mig så är vädret oerhört viktigt eftersom mitt humör precis som många andras svänger beroende på om det är soligt och fint el ej... är ju en av de stora anledningarna till att jag valt att inte bo i Sverige. Pallar inte svensk vinter helt enkelt..

Sydafrikansk vinter däremot fullkomligen älskar jag! Som den här helgen, var ca 20-23 grader och strålande sol. Knappt någon vind alls och det gjorde att jag kom ut på min löprunda längs med stranden inte bara en gång utan 3 ggr den här helgen. Alldeles perfekt temperatur... Och ni som känner mig vet att jag verkligen inte gillar detta med löpträning (får bokstavligen släpa mig själv till gymmet ett par ggr i veckan) men under perfekta förhållanden så njöt jag nästan :)

Resten av helgen spenderades i lägenheten. Storstädade, plockade och donade... Började även kolla på tv-serien Big love, den där om en modern polygami familj... rätt tråkig faktiskt men funkade bra som tidsfördriv.

Och eftersom det är måndag idag så betyder det oxå att min vita vecka äntligen är över! Puh!

Ser fram mot en black label el två senare idag :)

fredag 8 augusti 2008

Neeej, osten ar snart slut!


Om det ar nagonting jag saknar fran sverige sa ar det ost.

Skit i Kalles, saltlakrits, knackebrod och allt det andra man ofta suktar efter. (eller nej, allt det ar oxa gott..) MEN Om jag fick valja en grej att ta med mig ner hit i kopiosa mangder sa skulle det bli ost, ost och mera ost! Min absoluta favorit ar vasterbotten men ar definitivt inte krasen utan skulle valja hushall oxa over all ost i Sydafrika..Any time! Vet inte varfor jag har san dille pa ost men antar att jag alltid foredragit en ost macka pa morgonen jamfort med skinkmacka, grot el flingor t ex..


Sa nar jag var pa besok i Sverige tidigare i somras sa foll det sig naturligt att en stor del av min vikt i resvaskan prioriterades just for ost. Akte hem med 2 vasterbotten, prast, gradd och en hushall oxa.. Inte undra pa att flera kg bocker och annat som jag kopt pa mig fick lamnas kvar.. Men nu njuter jag varje morgon pa jobbet nar jag kan dricka en kopp varm oboy (en annan favorit) med en ostfralla :)

tyvarr kommer inte osten racka i all evighet och blir snart tvungen att aterga till trakig cheddar och gouda som inte heller smakar nat...

Rakost ar iochforsig en annan grej som jag saknar och som ar mycket lattare att skaffa eftersom det gar att skicka sa tror jag far overga till det innan jag ger mig pa sydafrikansk ost igen...

Fan oxå!

Jag trodde helgen var här..Men så ringer telefonen och det visade sig vara printing gubben som vill leverera mina nya businesscards.. suck!
Jätteglad att de äntligen efter mycket om och men faktiskt är färdiga men varför just idag? Och vem sätter sig och kör 45 min från Kapstaden mitt i rusningstrafik för att leverera en bunt med visitkort??? Men när någon väl erbjuder och faktiskt levererar service i Sydafrika så säger man knappast nej tack...så helgen får helt enkelt vänta en timme el två..

En solig helg i Kapstaden

Yes! Väderprognosen ser alldeles strålande ut inför helgen. 18-23 grader med Sol, sol och mer sol, om man nu ska tro på the weatherman. Men som vi alltid säger till våra gäster på tur: Never trust the weatherman!
So, utan att ha alltför höga förhoppningar planerar jag en helg med långa promenader längs med stranden... Ska in till stan och shoppa lite imorgon. Några smågrejor jag vill fixa till lght och behöver akut ett par nya träningskor.

Lovade i ett mycket svagt ögonblick efter på tok för mycket vin, att jag ska deltaga i "the big walk" i år. En jätteevent varje November då tusentals Kapstadsbor går allt mellan 5-80km för välgörande ändamål. Min ena chef har redan gjort 50km de 2 senaste åren och ska köra likadant i år men som tur var så insåg jag mina begränsnigar trots all alkohol jag hade i kroppen vid denna diskussion så jag bestämde mig tillslut för 20 km..på tid ska tilläggas.. Oj, Oj..

Jag tycker om att promenera och går rätt mycket här nere men 20km vet jag inte.. ja, ja..det är bara att köra på. Kan ju inte ångra mig nu..den saken är säker.
Så därför vill jag köpa nya dojor som jag hinner gå in ordentligt innan 9 November... De jag har nu hänger nog inte med så länge till..tyvärr...

torsdag 7 augusti 2008

De visade trailern till Mamma Mia


pa biografen idag innan Hancock borjade som jag gick och sag efter jobbet. Har sett musikalen ett flertal ggr i olika lander och alltid alskat den men inte lika saker pa om jag kommer tycka om filmen el ej. Men visst komer jag ga och se den! Utan tvekan! Vet inte ens nar den kommer slappas har i Sydafrika men det lar val droja antar jag...
Sa Hancock da? jovars..ingen kanonfilm direkt men klart battre an de andra filmerna jag sett pa sistone. Kom pa mig sjalv med att smafnissa mig igenom stora delar av filmen i en hel tom biosal.. och det ar mer an vad jag gjorde nar jag sag t ex Sex and the City filmen som jag tyckte var urusel! Hade hoga forhoppningar om den men orkade knappast sitta kvar filmen ut och da ar det illa..tyckte bara den var lang och trakig..men men..tur att smaken ar som baken..

Luftslottet som sprängdes


åh, hur jag försökt dra ut på sista delen i millenium trilogin. Tvingat mig själv att bara läsa si och så många sidor åt gången men allt gott har sitt slut..tyvärr.. Första gången på länge som jag njutit av att läsa en svensk författare...

När jag var yngre, framförallt under åren i Australien, saknade jag det svenska språket oerhört och tvingade min mor skicka ner böcker, tidningar etc minst ett par ggr per år. Tyckte det var jobbigt att läsa på engelska och kände nästan att det svenska språket kändes mer äkta på något sätt... Nu är det snarare tvärtom. Tycker engelska är ett mycket mer nyansierat språk och har själv mycket lättare att uttrycka mig på engelska..Har ofta svårt för att verkligen känna med karaktärerna i svenska böcker och tycker det låter uppstyltat..Men så är det ju inte. Bara jag som fungerar lite annorlunda nu förtiden. Efter 10 år i engelsktalande länder där jag tänker och drömmer på engelska så är det ju en naturlig utveckling antar jag.

Det jag suktar efter i svenska böcker nu är ju den svenska miljön. Blir alldeles nostalgisk när en handling utspelar sig i Stockholm, g-borg osv... Och sen är det något alldeles speciellt med svensk vardag, kultur och sätt vi umgås på.. Sånt älskar jag att fly in i...Fast som sagt..bara för en liten stund. Ingen längtan tillbaka för gott..

onsdag 6 augusti 2008

Vit vecka i Sydafrika, är det möjligt?

Och då menar jag inte snö el så utan en vecka utan alkohol. Kan verka som alkoholist varning om detta är min första vecka i Sydafrika utan någon som helst alkohol men tror det faktiskt kan vara så.

Hela kulturen här nere är väldigt annorlunda plus att ölen är faktiskt billigare än en flaska vatten el coca cola så det blir lätt en öl el glas vin till maten, efter jobbet, etc etc.. Ett sex pack black label som ju blivit min absoluta favorit sen jag kom hit, kostar 30kr ungefär och på puben betalar man 10-14 rand per flaska. Ett glas vin kostar allt mellan 15-25 rand och en flaska hittar man lätt under hundringen på restaurang...
Anyway, så häromdagen bestmde jag mig för att medvetet hålla mig helt vit denna vecka för att se om det skulle påverka min vardag..Inga problem hittills och har på köpet släpat mig till gymmet istället för puben så kanske vore nåt att hålla mig till lite oftare.. Men måste erkänna att en dag som idag då det fortfarande är vinter men sol och klarblå himmel, ca 18 grader så hade det ju inte suttit helt fel med en black label el två..istället blir det 2 liter vatten och gymmet..oh well..vad är en bal på slottet?

tisdag 5 augusti 2008

Back to normal...

Hoppas jag iallafall. Kom hem till en lagenhet med bade el och vatten..yippie! Kanske jag antligen kan fa tvattat! Kanns som om jag inte varit hemma pa evigheter och stammer val pa satt och vis.

Ikvall blev det sallad till middag (har en vit vecka och forsoker leva nyttigt, ha ha) nyheter pa teve som ju mestadels handlar om Jacob Zumas kommande atal el ej. Helt sjukt att nagon som han faktiskt kan sitta som president for ANC och tyvarr kanns det ratt sa dystert om man kollar pa sydafrikas framtid politiskt att de ska ha nagon som honom som sydafrikas nasta president, men vem vet? Hoppas kan man ju alltid..I vilket fall som helst sa blev beslutet framskjutet till September..och sa sallan som jag kollar pa teve sa lar val de nyheterna bli nasta gang jag slar pa dumburken..

De snodde vattenledningarna!

Kan ni tänka er? Skrev ju igår om att jag inte hade något vatten i lght och igårkväll när jag kom hem, helt sjösvett efter gymmet fick jag reda på vad som egentligen hänt. Visade sig att någon under lördagskvällen grävt upp och tagit vattenledningarna! Eftersom de var av koppar så har de säkert ett visst värde och eftersom de håller på och asfalterar om utanför huset så låg en del av ledningarna synliga.. Helt otroligt! Så får se om de hunnit fixa nya rör el inte idag när jag kommer hem..

måndag 4 augusti 2008

Vilken kanonhelg!



Har haft en helt fantastisk helg!
åkte ju upp till Langebaan i lördags, en liten stad uppe på västkusten där jag skulle inspektera ett Guesthouse som vi ska använda för några grupper. Stannade till på en vingård på vägen och ägaren var himla trevlig och vi kom överens om en riktigt bra grej som vi ska göra med våra grupper. åkte oxå in på en oliv farm och provade oliver och det var himla trevligt faktiskt så vill försöka trycka in det i grupp programmet oxå. När jag anlände till Langebaan och hotellet så tog de mot mig med öppna armar, visade mig runt hela byn, bjöd på lunch, vin, middag etc, etc.. Stötte även på en gammal god vän som brukade jobba på ett annat hotell längs med Garden route så han och jag utforskade barerna senare på kvällen..

Nästa morgon var det dags för en kryssning på den underbara lagunen. ägaren av hotellet (och de flesta restauranger i omrdet med för den delen) hade bjudit in mig för en tur på hans lyx yacht! Helt fantastisk båt alltså. Splirrans ny med sovplats för 8 personer.
På tillbaka vägen lyckades vi få syn på två unga rätvalar som låg och myste och vi var knappa 5 meter ifrån dem...Helt fantastiskt.. De är dock rätt fotoskygga så blev inge vidare bilder..men, men..

Efter segelturen var det uppdukat med stor buffe i en grekisk restaurang och hela familjen var där..Jättetrevligt verkligen och det känndes inte alls kul att behöva bryta upp och köra tillbaka mot Kapstaden..
Västkusten är ett underbart område och jag önskar fler svenskar skulle våga sig dit istället för att bara köra gamla vanliga Garden Route. Inget fel med Garden route men enligt mig är det lite för turistigt...
Ja, ja..
När jag väl kom hem till lägenheten runt 8 tiden på kvällen, upptäckte jag att det inte fanns något vatten! Först elektriciteten förra veckan och nu vattnet??? Suck! Så får hoppas de fixar det under dagen..

fredag 1 augusti 2008

restaurang tips i Kapstaden

Glomde helt bort att skriva om forra helgens bravader. Skulle ju ga pa musikal i Kapstaden (Chess) och hade sett fram mot detta i flera dagar eftersom det inte finns speciellt stort kulturutbud har nere.. Var ju och sag Chicago for inte sa lange sedan och blev ratt besviken och tyvarr var inte detta nat battre.. Vet inte om det var allt vin som vi drack till middagen innan som gjorde att jag tyckte storyn var kass el vad, men det slutade helt enkelt med att vi gick darifran redan efter ca 25 min...ja, ja..Restaurangen och middagen daremot var helt kanon. Codfather i Camps Bay, sjukt bra fisk, skaldjur och sushi. Missa inte!

En annan superbra restaurang som jag bara upptackte for ca 6 manader sedan ar Haiku inne i centrum...Japanskt & thai tapas style. Me like! Har blivit en jattesucce och nu har de aven oppnat en Haiku i London..Inte en aning om den ar lika bra men originalet ar definitivt vart ett besok..

Thank god it's friday!

Efter en minst sagt jobbig vecka med humöret i botten är jag nu sååå glad att det är helg... Solen har skymtat genom molnen och på lunchen gick jag ner till stranden för att titta på en av de stora rätvalarna som kommit in a bukten. Det är sydkaparen som under vintermånaderna kommer in i False bay för att föda sina ungar i de lugna vattnen..Häftiga djur verkligen! Ska försöka ta lite kort senare.. Men nu känns det iallafall helt ok och jag ser fram mot min lilla trip upp till västkusten imorgon.

Har förresten oxå bestämt mig för att flytta.
Har klurat och funderat i flera månader över min boende situation och gick idag till min mäklare och bad henne börja leta efter något nytt.
Trivs generellt bra i lght jag har men saknar balkong el liten uteplats. Jag menar, bor man i Sydafrika och har det här fantastiska klimatet så borde man ju oxå kunna ta tillvara på det och kunna grilla etc..
Och sen till mitt andra dilemma.. jag har lnge velat skaffa hund men vägrar låta en hund bo i lght. Har inte varit aktuellt tidigare heller av den enkla anledningen att jag ju jobbat borta så mycket...
Men nu har jag ju ett ganska så normalt liv, känner att jag trivs och tror att en hund skulle öppna upp nya dörrar socialt oxå (valpkurs etc) plus att då kommer jag definitivt ut på mina promenader...
De gnger jag måste åka bort på jobb el på semester till Sverige el liknande, har mina chefer erbjudit sig att passa hunden eftersom de redan har en själva..

Tål att tänkas på... Jag ska först försöka hitta ett litet hus el stuga som jag kan trivas i men med hund i åtanke, vänta och se hur säsongen utspelar sig och sen ta ett beslut senare.. Men flytta vill jag.