lördag 30 januari 2010

Bilder från Sydafrika önskas

Har äntligen några timmar till övers och tänkte ta tag i min hemsida under helgen..Själva designen är färdig men jag skulle väldigt gärna vilja hitta lite bilder som resenärer tagit som jag kan använda. Alltså inga proffesionella bilder utan bra semesterbilder..Jag vill ha sådant som representerar hur en resa i Sydafrika kan se ut, utan massa photoshop etc.....
Så om ni har några kanonfina bilder liggandes och vill hjälpa mig så blir jag otroligt tacksam. (mina egna bilder försvann när min gamla dator havererade i höstas + att som guide är man urusel på att hinna ta bilder själv)

Skulle behöva så hög upplösning som möjligt och allt är av intresse, fina landskap, djur, vin, människor..ja allt!

Tack på förhand!

info@sydafrikaexperten.se

fredag 29 januari 2010

Sydafrikanska viner till reapriser :)

Hade tänkt skriva ett inlägg om detta tidigare i veckan men helt enkelt inte hunnit med.
För er som gillar Sydafrikanska viner pågår det för tillfället en stor rea på Sydafrikanska vinklubbens hemsida. Här kan man beställa en hel massa olika viner till reducerat pris och få det hemlevererat :)

Rean pågår fram till 23.59 ikväll den 29 Jan så skynda!

Själv ska jag självklart lägga in en stororder :)

fredag 22 januari 2010

Nöjda kunder :)

Nu har säsongen kommit igång ordentligt för mig (kom ju inte igång förrän i nov så missade ett par månader och flesta av mina kunder åker nu i Jan-Mar.)





Fick ett supergulligt mail från C & A som precis kommit tillbaks från sin resa under nyår och en bit in i Jan. De var jättenöjda överlag och skrev bl a att safarin på Umlani är ett minne för livet!


De passade även på att köra längs Garden Route, hoppade världens högsta Bungy, dök med vithaj, vindistrikten, vandring upp på taffelberget, ett besök i kåkstäderna och mycket mer..De verkar haft en härlig semster och här kan ni se ett par av deras semesterbilder...



Deras favorit restaurang längs resan är den välkända 34 South nere i Knysnas "waterfront" och de tipsade dessutom om en organisk restaurang som jag själv inte besökt: Zucchini, strax utanför Wilderness.




C&A har även tipsat sina vänner om Sydafrikaexperten så just nu sitter L & M på planet ner för en resa i Kwazulu Natal området med safari, dykning och vandring i fokus.


Så himla kul när folk är nöjda och tipsar vidare..Helt klart bästa reklamen man kan få så ett jättetack till C&A för att ni valde att resa med mig trots att jag knappt hade kommit igång!

torsdag 21 januari 2010

Problem med mailen

Är oerhört frustrerad för tillfället. Min e-mail server har krånglat i 2 dygn nu vilket inneburit att flesta av mina mail inte kommit fram och inga mail skickade till mig heller kommit fram..Ingen hit mitt under högsäsong :(
Så om någon av er försökt maila och inte fått svar, skicka om mailet så svarar jag så fort jag fått ordning på allt igen...

tisdag 19 januari 2010

Prisvärt boende längs Garden Route

Här kommer tips på en av mina favorit Guest Houses längs Garden Route: Hildesheim
Detta supermysiga ställe ligger några km utanför Wilderness och drivs av trevliga paret Tony & Vanessa.
Man kan antingen bo i ett dubbelrum el i små cottages med självhushåll. Självklart finns det dessutom en pool..
Och bara några km bort hittar man en milslång strand och en hel radda bra restauranger i semesterbyn Wilderness. Detta är definitivt stället för avkoppling och bra läge för dagsutflykter till exempelvis Mossel Bay, Knysna el Oudtshoorn.




Och det bästa av allt är nog priset: Från R315.00 per person kostar det :)


Kontakta mig så hjälper jag er boka och sätta ihop er Sydafrikaresa utan att det kostar något extra.

fredag 15 januari 2010

Lägenhet i Green Point, Kapstaden

Om man vill slippa hotell och ha lite mer utrymme till ett otroligt bra pris, så finns det en trevlig lägenhet i mysiga området Green Point, 23braemer.
Green Point är ett område på gångavstånd från Waterfront och har en hel radda bra restauranger.

Lägenheten består av 2 sovrum, ett badrum och liten kokvrå. Finns även tillgång till pool. Lägenheten är enkelt möblerad och abolut inget lyx men vill man komma ner i pris lite i ett bra område med närhet till allt så är denna perfekt!


Pris: R750 för 4 pers
För den som letar boende inför fotbolls-VM kan man knappast hitta bättre läge...


Kontakta mig så berättar jag mer!

onsdag 13 januari 2010

Haj attack vid min gamla strand

Fick igårkväll höra att en turist blivid dödad i en hajattack vid Fishhoek beach igår. Det är samma strand som jag badat vid hundratals ggr och ett stenkast från mitt gamla hem.

Som guide får jag ofta frågan om just hajar. Är du inte rädd för att bada? Och jag har tidigare alltid helt sanningsenligt kunnat svara att nej, faktiskt inte. (Jag badade i princip dagligen vid min gamla strand under sommarhalvåret)
Och kollar man på statistiken så har man större chans att dö av en kokosnöt i huvudet så man ska inte vara rädd. Men ibland så händer det. Så är det bara.
I Sydafrika använder man inga hajnät vid badstränderna eftersom det kan skada delfiner och andra djur utan man har istället sk "shark spotters" utplacerade uppe på bergen som håller utkik i vattnet och larmar om en haj börjar komma för nära stranden. På stranden använder man ett flaggsystem som varnar simmarna ifall det synts haj el ej...

Senaste hajattacken jag hört talas om var för 3-4 år sedan när en kvinna som simmat längs dessa stränder under mer än 10 års tid, blev dödad under en av hennes simturer så med tanke på att False Bay är världens vithajstätaste vatten så tycker jag det är ganska otroligt att det inte händer oftare.

Idag hölls alla stränder mellan Glencairn och Muizenberg stängda och man väntar såvitt jag vet på klartecken från myndigheterna innan man öppnar igen.

tisdag 12 januari 2010

Sydarfikaexperten på Facebook

Nu finns Sydafrikaexperten även på Facebook. Om man söker på Sydafrikaexperten så kan man gå med i gruppen som jag skapat och här kan man ställa frågor och få en hel del tips om Sydafrika i allmänhet. Blir ganska likt bloggen fast med fokus enbart på reserelaterade ämnen och tanken är att det ska vara mer som ett forum där man kan få svar på sina frågor. På bloggen blir det ju oftast att ni skickar ett mail som jag svarar på privat...

Så gå in och kika!

söndag 10 januari 2010

Ändrade planer

Har precis avbokat min resa till Sydafrika i Feb :(

Företaget som ville ha ner mig för guidning visade sig vara otroligt oorganiserade och allmänt svåra att jobba med så jag fick tillslut nog och bestämde mig för att inte ta uppdraget.
Hade varit superkul att få guida lite igen och framförallt få komma tillbaks till Sydafrika men har insett att jag inte kan jobba för vilka som helst om jag inte tror på deras produkter och känner mig stolt av att leda deras grupper. Och i det här fallet så kändes det helt enkelt inte bra...

No big deal.

klurar nu på om jag kanske ska åka ner ett par veckor iallafall i jobbssyfte (inspektera hotell etc) men vi får se...

måndag 4 januari 2010

Nytt år och nya möjligheter

2009 var ett riktigt skitår för mig.
Eller, så ska man kanske inte säga..men jo..faktiskt..jag är riktigt lättad över att 2009 är över och känner ända ut i tårna att 2010 kommer bli ett kanonår. Är så jäkla tacksam över att ha tagit mig igenom de senaste 6 månaderna och just nu ser jag endast möjligheter för nya året. Mår bättre än jag gjort på länge och det känns som om flera pusselbitar fallit på plats.

Nyårslöften?
Att jag ska kunna bo i Sydafrika minst 6 månader om året och att jag ska satsa allt på företaget och mellan det min familj och alla underbara vänner som stöttat och hjälpt mig.

2010 känns som en nystart och riktigt spännande!

Har ett par hektiska månader framför mig med först en vecka nu i Göteborg och sen Matka, turistmässan i Helsingfors i slutet på Januari och efter det 2 hela månader i Sydafrika :) Kommer bl a besöka Pretoria, Johannesburg, Kruger, Swaziland, St Lucia, Drakensberg, Garden Route, vindistrikten och Kapstaden..med några veckor nere på kaphalvön och lite semester om jag har tur..

och mitt i allt detta så sitter jag uppe långt inpå nätterna och svarar på mail och sätter ihop paket till kunder. Ja, shit va jag känner att 2010 kommer bli mitt år!

Riktigt kul!

söndag 3 januari 2010

Fördelar med Sverige...

Här kommer lite bilder på lillplutten Liam. På dessa var han hela 4 dagar gammal. Finns självklart fördelar med att vara hemma i Sverige...

Har redan börjat bäva mig lite för att vara borta i hela 2 månader nu i Feb-Mars eftersom Lucas som snart fyller två börjat vänja sig vid faster och vi har riktigt mysigt ihop. Men tyvärr är det så här vi kommer ha det..intensiva perioder då vi kan träffas massor med längre uppehåll emellan och även om det känns tråkigt så är Sydafrika mitt hem och min bas och där jag ser mig själv vara de närmsta åren. Helt enkelt ett pris man får betala och är bara så otroligt tacksam över att ha haft den här hösten och vintern i Sverige...


Ett besök i kåkstäderna

När man först landar i Kapstaden och kör motorvägen in mot stan så är det första man ser ett hav av små skjul och plåthus. Dessa områden, sk "Townships" breder ut sig flera mil utanför stan och är hem för en stor del av Kapstadens befolkning. Kåkstädernas ursprung går tillbaks ända till 1920-talet då de första husen byggdes för manliga arbetare som kom från landsbygden för att söka jobb. Senare under apartheidtiden, när regeringen ville separera olika folkgrupper så tvingades tusentals männsikor att flytta från sina hem till specifika områden, uppdelade efter hudfärg och ursprung och dessa områden är idag det som kallas Townships.

Efter Apartheid tiden så har regeringen lovat att alla ska få ordentliga hem med rinnande vatten och elektricitet men det är en oerhört långsam process eftersom det ständigt flyttar in nya männsikor från landsbygden i hopp om ett bättre liv och tyvärr hinner man helt enkelt inte med, plus att man här precis som med många andra saker, har stora problem med korruption.



Många turister väljer att ignorera kåkstäderna eftersom det är ett ganska känsligt ämne och för många känns som om man skulle åka och "titta på djur i bur". Men personligen tycker jag nästan det är en skyldighet att besöka en kåkstad och få situationen förklarad för sig, träffa de som bor här och se att de flesta ändå har en enorm framtidstro och att många även efter att ha skaffat sig utbildning och bra jobb, ändå väljer att bo kvar. Detta är deras hem och det är här de har sina vänner och familj.

Genom att åka på en guidad tur genom kåkstäderna får man inte bara bakgrunden förklarad för sig och se hur folk i genomsnitt bor, men man ser ju också till att våra turistpengar även når de som behöver det mest och inte bara hamnar hos stora företag vid waterfront el lyxiga hotell i Camps Bay. Det är små ringar på vattnet som behövs för att det någonsin ska bli en förändring på det stora hela...

Finns ett myller av olika turer och i huvudsak är de 3-4 timmar långa och kostar mellan R380-600 per person. Själv har jag haft ett samarbete med ett företag som heter Camissa i flera år och vet hur de fungerar och vart pengarna går...

Man kan dessutom kombinera en Township tur ihop med ett besök till Robben Island då man först besöker kåkstäderna på förmiddagen och sedan efter lunch tar båten ut till Robben Island. Denna kombitur kostar R620 per person

För er som befinner sig i Kapstaden på en söndag så rekommenderar jag att man gör en sk "Gospeltur". Det är standard turen ut till en av kåkstäderna men man börjar turen med ett besök i en av de hundratals kyrkor som finns, där man får vara med vid en typisk gudstjänst i ca 30-45 min. En kul upplevelse och helt klart annorlunda från en svensk gudstjänst..
Kostar R380 per person

Kolla in Camissa's hemsida här och vill man ha hjälp med att boka så är det bara att maila så fixar jag det och sedan betalar ni på plats. Bor man centralt i Kapstaden så plockar de upp er från ert hotell eller så kan man mötas upp vid Turistkontoret eller nere vid Waterfront.

Andra företag som också erbjuder Township tours:

www.andulela.com
www.nomvuyos-tours.co.za
http://www.daytrippers.co.za/day-township-tour.php