söndag 27 februari 2011

Annika firar 60 år med världens högsta Bungy



Annika som bokade en del boenden genom oss för ett par veckor sedan firade sin födelsedag med att hoppa världens högsta bungy :) Go girl!
Jag gjorde själv samma sak med papsen när han fyllde 60 och kan verkligen rekommendera detta till alla äventyrslystna. fantastisk känsla!

lördag 26 februari 2011

Lördags date

Precis hemkomna från bio. Blev ju ingen ordentlig date i onsdags när Fredric kom hem så istället bestämde vi oss för att laga lite god mat idag och sedan gå och se "Next Three Days" med Russel Crowe. Helt ok film tyckte vi båda två.

Till middag blev det fläskfile m gräddsås och blomkålsmos..
Riktigt gott!
Jag äter ju som ni vet enligt LCHF och det har gått förvånansvärt bra i snart 2 månader. Blev lite fusk när jag var hemma i Sverige men för övrigt är det inte alltför svårt att skippa socker och andra kolhydrater. Stora problemet för mig är att ställa om hjärnan till att fett är bra och att man ska få i sig tillräckligt med bra fett på en dag... Men tror jag hittat en ok balans nu. Detta är ju ingen kortsiktig diet som jag håller på med, utan tanken är att det ska vara en ny livsstil och då gäller det att hitta ett system som passar mig utan att jag tröttnar...

Annars har det inte hänt mycket här de senaste dagarna. Min mage är fortfarande inte hundra och Fredric är inte heller helt kry så vi har hållit oss hemma. Idag spenderade vi eftermiddagen ute i solen med att spela några omgångar Geni..helt ok lördag faktiskt!

fredag 25 februari 2011

Sjukstuga

Blev kanske inte så romantiskt och mysigt som vi hoppats på när Fredric kom hem. En febrig, snuvig och trött kille klev av planet i onsdags och efter en lunch på vingården Rust En Vrede, var det bara hem och lägga sig. Influensan var ett faktum.

Och lite senare på kvällen drabbades jag av magsjuka ihop med feberfrossa!

Så nu har vi legat i varsin ände av sängen och gnytt båda två över våra ömma kroppar och feber-attacker.

Själv börjar jag må lite bättre nu och kommer förhoppningsvis orka jobba lite grann idag, men F är fortfarande deckad och vill bara sova.. Stackarn!

Ja, ja..det är bara och hoppas att han piggnar till snart så vi kan göra något kul under helgen.

onsdag 23 februari 2011

Pengar till spjälsängar

När jag var i Sverige fick jag ett trevligt mail från Britt Marie som bor i Kil, samhället i Värmland som jag kommer ifrån. Hon är mamma till en god vän till mig och följer tydligen min blogg :)

När hon läste om de små dagisbarnen i Masiphumelele som skulle behöva fler spjälsängar så bestämde hon och hennes vän Gerd sig för att hjälpa till och har skänkt en liten slant till detta. Även mina föräldrar har donerat en mindre summa så idag när jag hämtat upp F från flygplatsen och haft vår efterlängtade date, ska vi börja leta efter dessa sängar som vi lovat skaffa fram till Evelyn.

Tack snälla för era bidrag :)

Ett par hundralappar räcker långt och kommer göra stor nytta i Evelyns dagis verksamhet!

Om det är någon mer som vill hjälpa till, kan man ta kontakt med mig så skickar jag över mina bankkonto detaljer i Sverige som man kan sätta in pengar på.

tisdag 22 februari 2011

Snart är han hemma igen!

Imorgon kommer Fredric hem! Och gud så jag har längtat! Att vara gräsänka är inte ett dugg kul och jag har grävt ner mig i jobb för att få tiden att gå...


Istället för att ta bussen från Värmland till Arlanda som först var tanken, lyckades Fredric få tag på en gratis hyrbil genom Hertz. De behövde någon som kunde köra bilen från Karlstad till Stockholm och de pröjsar även för bensinen så det funkade ju klockrent för F :)





Så vad har jag pysslat med då?
Jo, I söndags körde jag familjen P in till stan och Bickley House där de skulle bo och bilden här nedan är från Chapman´s Peak vägen..Ni känner säkert igen stranden i bakgrunden..samma strand som är högst upp på bloggen :)





Efter att ha lämnat av kunderna, åkte jag hem till Madde och Al för lite lunch och sedan hade jag och M söndagshäng över en flaska vin. På kvällen käkade vi middag på Just Sushi men döm om vår förvåning när vi fick berättat att Allan, som är restaurangens välkände sushi kock, fått sparken!


Var någon ny kille som stod i köket och vi fick vänta nästan 2 timmar på vår sushi :(





Hoppas verkligen att Cathy och John hittar en bra ersättare för Allan illa kvickt!





Imorse var det återigen dags för flygplats transfer och denna gång fick jag först åka in till stan för att hämta upp J & C, som skulle möta upp J´s föräldrar som anlände några dagar efter dem.


J kommer fira sin 30-års dag här i Sydafrika och eftersom hon och hennes kille C är ute på en jorden-runt resa så är det 7 månader sedan de träffat hennes föräldrar. Kärt återseende i ankomsthallen!



Ikväll ska jag sitta och jobba så länge jag bara orkar så att jag och F kan göra något kul imorgon när det är dags för vår "date dag". Som jag längtar!!!

lördag 19 februari 2011

Minna´s Transfers

Igår lekte jag chaufför, en uppgift som Fredric brukar ha huvudansvaret för.

På eftermiddagen hämtade jag upp H&H som precis avslutat safari på Schotia och skulle tillbringa sin sista natt i Sydafrika på Antrim Villa. Och precis som jag befarat, tog den transfern en heeeeel evighet :(

I vanliga fall tar det max 30 min att köra samma sträcka men igår tog det 3 timmar. U2 var i stan!

Ja, ja..jag fick iallafall en trevlig pratstund med mina kunder som verkade mycket nöjda med sin resa.
Från Antrim Villa bestämde jag mig för att köra Chapman´s Peak vägen hem och det gjorde mig genast på bättre humör. Älskar den sträckan! vacker kust och krokiga vägar i en underbar solnedgång!

Snabbt hem och käkade lite middag och jobbade en timme, tog en dusch och sedan tillbaks ut till flygplatsen för att hämta upp familjen P som landade kl 23.00


Som tur var skulle de bo hos oss så jag slapp iallafall att åka tillbaka in i stan när U2 koncerten var slut!

Så imorse ringde väckarklockan kl 06.00..Jobbade en timme med diverse bokningar och sedan gjorde jag ordning lite frukost till gästerna innan det bar av mot Cape Point.

Gjorde först ett stopp hos pingvinerna och efter ett besök på såväl Cape Point, som Godahuppsudden, intogs en lunch på Cape Farmhouse Restaurant.


Hit tar vi flesta av våra gäster och många uppskattar den opretentiösa, avslappnande atmosfären och den lantliga miljön.


Menyn är inte så jättestor men det finns stora ciabatta mackor, matiga sallader och även lite tyngre maträtter som Biff, kyckling, pasta, curry m.m


I anslutning till restaurangen hittar man även en liten souvenir shop som specialiserat sig på saker som man återvunnit...plastpåsar, kapsyler osv används till alla möjliga saker som radio, tallriksunderlägg m.m


Restaurangen ligger om man åker från Cape Point mot Kommetjie. Där vägen delar på sig och man ser alla stora sten skulpturer och figurer på höger sida, ska man svänga in.
Och nu blir det att betala lite räkningar och ikväll ska jag ut och äta middag med gästerna på Harbour House i Kalk Bay. Inte helt dumt jobb man har!

torsdag 17 februari 2011

Lyxigt Boende i Camps Bay

En stor favorit hos våra bröllopspar för boende i Kapstaden är 3 on Camps Bay.





Camps Bay är utan tvekan Kapstadens lyxigaste område och 3 on Camps bay är perfekta basen för några härliga dagar i "Mother city".


Är många av våra kunder som valt detta lilla boutique hotell med Spa för starten på sin smekmånad eller om man bara vill lyxa till det lite utan att det behöver gräva ett jättehål i plånboken..
I Camps Bay finns förutom en oerhört känd strand (trots att vattnet är svinkallt att bada i) även ett myller av cafeér, restauranger och nattklubbar.

Pris: Från R725 per person inkl frukost.

Jävlar vad det blåser!

Ursäkta svordomen men idag blåser det REJÄLT!
Alltså, vi är vana vid starka vindar men vissa dagar känns mer än andra. Idag är en sådan dag.
Jag har hållt mig inne hela dagen och tänker minsann inte sätta min fot ute!

Perfekt dag att jobba på och har fått väldigt mycket gjort.
Hoppas bara det blir bättre tills imorgon då vi har kunder som ska bo hos oss och som hoppas på att köra runt kaphalvön på lördag..Idag hade man nog blåst bort uppe vid fyren på Cape Point!

Förresten..har ett litet dilemma.. Ska hämta upp kunder från flygplatsen imorgon eftermiddag och de ska bo på Antrim Villa.
Antrim villa ligger på promenadavstånd från den nya Stadion...och gissa vilka som ska spela där imorgon...U2!!! Får hjärtklappning bara jag tänker på trafik kaoset som kommer råda..men, men..

Fick förresten erbjudande om att köpa biljetter till koncerten av snälla Gabriella för ett tag sedan men tyvärr krockade det med jobbet och nu hade det ju ändå inte funkat eftersom Fredric befinner sig i kalla Sverige...men avis, det är jag!

Kikade förresten på Computicket och det finns några biljetter kvar...kostar ca 900 kr styck och uppåt.
U2 kommer vara första bandet att hålla en live koncert i arenan sedan fotbolls-VM..lär bli folkfest!

Taste of Cape Town

Om någon av er läsare kommer befinna er i Kapstaden mellan 7-10 April så får ni inte missa matfestivalen: Taste of Cape Town där flera av Sydafrikas bästa restauranger finns representerade.

Eventet hålls på Green Point Cricket stadium och biljetter beställer man enkelt över nätet på Computicket.

Kostar R70 per person och detta ger inträde till själva festivalen samt ett vinprovarglas. Själva provsmakningarna betalar man med festivalens egna valuta Crowns.

Tyvärr kommer vi befinna oss i Sverige när festivalen hålls men annars hade vi garanterat varit där...

onsdag 16 februari 2011

Bästa betyg!

Bästa betyget man kan få av kunder, måste väl ändå vara när de väljer att boka ytterligare en resa med oss?

Häromdagen damp det ner ett mail från C & S som var med i en mindre vingrupp som var här nere i November och som nu bestämt sig för att komma tillbaks över jul och nyår och resa på egen hand.

Att de fått såpass bra förtroende för Sydafrikaexperten och vill anlita oss igen, värmer i hela kroppen.

Deras mail gjorde mig riktigt glad och jag har sagt det tidigare, men jag säger det igen.

Jag har nog världens roligaste jobb!

Home sweet home

Äntligen hemma i värmen igen :)

Hade en helt ok flygresa med Air France och det var halvtomt på planet så jag fick en hel rad för mig själv och kunde sova i princip hela vägen.

Har under de senaste 4 åren provat på många av flygbolagen som har flyg till Sydafrika och Air France tillsammans med British Airways, toppar helt klart min lista.

När jag kom fram, möttes jag av min kära sambo som hållt fortet medans jag varit borta och det var självklart underbart att se honom igen! På kvällen firade vi en lite försenad Alla Hjärtans dag med middag på Rioja.

Imorse åkte vi tidigt in till Home Affairs för att fixa Fredrics visum som det krånglat massor med och efter mycket om och men så löste det sig...Skönt!

Och nu håller vi på och packar igen.

Ikväll flyger nämligen Fredric till Sverige :(

söndag 13 februari 2011

Middag med familjen

Imorgon bär det av hemåt till Kapstaden och herregud vad jag längtar tillbaka till värmen. Här i Värmland har vi haft -20 grader och massa snö!

Idag har vi firat papsen som fyllde 63 tidigare i veckan. Det blev älgfilé ihop med mitt absoluta favoritvin: Chocolate Block 2006. Mums!

Skönt med lite kvalitetstid med familjen och ser fram mot en sommar i Sverige. Har som mål att kanske kunna vara ledig ett par veckor..får se..

Nu ska jag packa min för en gångs skull lätta väska. Känns lite onödigt att släpa ner massa saker för bara 5 veckor så den här gången har jag handlat åt bästa Madde som är glutenallergiker och önskat sig glutenfritt knäckebröd, choklad m.m.
Plus att på torsdag kommer Fredric till Sverige så skulle det vara så att jag får akut längtan efter något, så kan han ta med det ner igen...

Nästa uppdatering blir från Sydafrika och den här kommande månaden utlovas en hel del intressanta erbjudanden inför sommaren...

Har jag sagt att safari i Sydafrika är som bäst under svenska sommaren?

torsdag 10 februari 2011

På fötter igen

Nu verkar allt ha återgått till det normala igen :)

Har fått tag på alla kunder som är på väg ner till Sydafrika, alla välkomstpaket m.m är på posten, momsen nästan färdig (måste vara inlämnad imorgon), nytt pass införskaffat och nu sitter jag och producerar resor igen...

Fått många förfrågningar redan nu inför jul och nyår och det är superkul!
Perfekt när folk är ute i god tid för det betyder att det fortfarande finns rum på de olika Guesthousen och man kan sätta ihop en riktigt bra resa.
Redan i juni-juli kommer det mesta vara uppbokat längs Garden Route eftersom Sydafrikanerna själva har sin semester i dec-Jan.... Så se till att ni är ute i god tid!
Dessutom är flygen till Sydafrika ganska billiga just nu. Gjorde en sökning över jul och nyår igår och hittade biljetter under 7000kr t/r. Helt ok!

Har fått massa trevliga mail från nöjda kunder och vissa blev så förälskade i Sydafrika, att de funderar på att köpa hus :) Godkänt betyg alltså.

Nedan bilder är från pyttlilla fiskebyn Arniston som ligger i Overberg området. Dramatisk kust, De Hoop National Park, grottor, farmar landskap och nästan helt öde!
Våra kunder Bernhard och Jonas spenderade ett par nätter på Arniston Hotel.

men deras absoluta favorit var nog ändå: Fraai Uitzicht, en vingård i Robertson Valley som de bodde på.
Ett ställe som flera av våra kunder sagt haft den bästa maten de ätit på hela resan :)

tisdag 8 februari 2011

Fokusera på det positiva

När man går igenom en sån "rough patch" som vi gjort senaste veckorna så gäller det att fokusera på det som är positivt. Och vet ni vad? Biljetten vi hittade till Fredric kostade bara 5800kr!
Med lufthansa!
Även om det är 5800kr mer än vi hade planerat att spendera just nu så är vi ändå mycket nöjda med detta kap :)
Är av någon anledning mycket billigare att flyga från Sydafrika till Europa än tvärtom och dessutom har svenska kronan stärkts mot sydafrikanska randet så nu är det återigen billigare att vara i Sydafrika. Me like!

Hemlängtan

Nu har vi bokat en biljett till Fredric. Hans älskade Morfar gick bort under helgen och begravningen kommer hållas i slutet av nästa vecka.

Så dagen efter att jag landar i Sydafrika, så blir det Fredrics tur att göra en snabbvisit i Sverige. Han blir borta en vecka och sedan har vi bara knappa månaden kvar i Sydafrika för den här säsongen.
Har gått så himla snabbt och nu hoppas vi att allt ska återgå till det normala så att vi kanske hinner ta några dagar ledigt innan vi åker tillbaka till Sverige. Jag brukar i vanliga fall vara brun som en pepparkaka vid det här laget, men i år har jag suttit framför datorn heeeela dagarna. Jag längtar efter en vecka med sol och bad!

Idag skottade jag gången utanför vår lägenhet och då svor jag över de förbannade tjuvarna som sett till att jag befinner mig här, istället för hemma i Simons Town.
Men på sätt och vis var det bra att jag fick åka hit en snabbis, för det har påminnt mig återigen om varför jag inte vill bo i Sverige på vintern.

Nej tacka vet jag vår balkong, ett iskallt glas vitt vin och en varm bris från havet :)

Om en vecka är jag hemma!

måndag 7 februari 2011

Mer feedback från våra kunder

Får ofta frågor om hur det är att resa med en liten bebis i Sydafrika. Min bror och hans familj var ju nere och hälsade på för ett par år sedan och det gick hur bra som helst!

Nu har våra kunder Gitte och Oskar precis kommit hem efter en resa med deras 14 månader gamla bebis och deras feedback kan man läsa på vår hemsida här.

De var även snälla nog att ge lite restaurangtips så ska ni till Paarl, Oudtshoorn el Somerset West så kan det vara värt att kika på deras rekommendationer.

Men en sak är säker..det är inga som helst problem att resa med barn!

söndag 6 februari 2011

Flyga helikopter över Kapstaden

Ett riktigt häftigt sätt att se Kapstaden på, är att ta en helikopter tur :)


Är flera av mina kunder som gjort detta på sistone och alla har varit supernöjda!

Finns flera olika företag som har sin bas nere vid Waterfront och en kortare flygning kostar från R605 per person och uppåt.

Den vanligaste turen som är ca 12-15 min lång, går över stadskärnan och sedan ner en bit längs atlantkusten. Lägger man på några hundralappar kan man åka ända ner till Cape Point.

Om det är någon som är intresserad av att prova flyga helikopter när ni är i Kapstaden, kan ni höra av er till mig så hjälper jag er boka:

minna@sydafrikaexperten.se

fredag 4 februari 2011

Tillbaka i Sverige

...ett litet tag i allafall.

Sov som en stock i min egna säng men det känns konstigt att vara i lägenheten utan Fredric. Vi är ganska vana att vara ifrån varandra med jämna mellanrum när jag guidar men har faktiskt aldrig sovit själv i vår lght...Lite skumt.

Har iallafall fått en hel del uträttat redan första dagen och är utan tvekan mer produktiv här än nere i somriga Sydafrika, där solen, sociala livet m.m lätt distraherar mig.

Är en del snö här i Värmland och temperaturen ligger runt nollgradigt men med blåsten så känns det mycket kallare. Och jag som brukar klaga på vår "Cape Doctor", en sydostlig vind som drar in över Kapstaden... Detta är nästan värre.
Jag HATAR kyla och detta var en nyttig påminnelse om varför Sydafrika känns mer hemma än Sverige nuförtiden.

För så är det.

Längtar som attan hem till Simon´s Town och livet vi lever där.

Men, ikväll blir det tacos och fredagsmys med brorsan och hans familj och det är bannemig inte fy skam det heller. Underbart att få mysa med mina brorsöner igen!

onsdag 2 februari 2011

Försenat flyg

jaha, då var KLM flyget försenat med flera timmar och vi kommer nog inte lyfta förrän kl 02.30 :(

Dessutom fastnade jag i passkontrolloen på väg ut eftersom de inte riktigt ville godta mitt provisoriska pass och ville se varenda rapport, kvitto m.m
Tur att jag hade gott om tid då..

Däremot vet jag inte om jag kommer hinna med planet mellan Amsterdam och Stockholm än..Tror vi landar när mitt andra plan lyfter men det återstår att se. Många ggr kan de ju flyga in ganska mycket tid..

Tror jag ska passa på att jobba lite till..annars kommer jag somna ståendes..Är så trött efter de senaste dagarna!

Packar

Håller för fullt på och packar för den lite hastigt planerade resan till Sverige. Kom på att jag inte har några vinterkläder direkt..men papsen kommer och möter upp mig på arlanda så det ska nog gå bra ändå.

Har jobbat frenetiskt de senaste dagarna med att försöka återställa allt till det normala och bara jag får komma hem och fixa alla mina kort, bokföring, pass m.m så ska det nog inte ta så lång tid...
Är en hel del annat som jag skulle behövt gjort hemma så detta är faktiskt ett ypperligt tillfälle att få lite produktiv tid hemma på kontoret i Sverige. Är mer än 6 månader sedan sist..

Som en av mina kunder sa när jag fick skriva att hans välkomstpaket kommer bli lite försenat:

Shit happens!

Tur att de flesta är väldigt förstående.

På Fredag får jag krama om mina lillpluttar, Liam och Lucas och bara det gör ju faktiskt att resan ändå känns helt ok :)

Nästa uppdatering av bloggen blir nog från Sverige och då lovar jag att det ska vara lite mer upplyftande info...

tisdag 1 februari 2011

Till Sverige en snabbis

Nu jobbar jag febrilt på att försöka återskapa allt det som gick förlorat ihop med datorn och nu inser jag vad jäkla flitig jag är på jobbet... Massa jobb som är borta! Men det har gått smidigare än jag trodde och flera kunder som hjälpt till att skicka våra mailkonversationer m.m

Så vad var det som hände?

Vi har varit med om vårt första inbrott :(

(Jag hade ett inbrottsförsök för ett par år sedan men då måste tjuvarna skrämts iväg).

Tjuvarna fick en riktig jackpot med båda våra datorer och min handväska innehållande plånbok pass m.m.

In och ut på mindre än en minut och puts väck borta!

När vi pratade med polisen så sa de att det är precis sådana här brott som är vanliga..de roffar åt sig det de kan och försvinner illa kvickt...

Självklart är både jag och Fredric jättebesvikna på oss själva för att grejerna låg tillgängliga (vi brukar vara så noga och den enda dagen man glömmer så blir det så här) men det är ingen idé att gråta över spilld mjölk...
Man ska vara tacksam över att ingen kom till skada utan att de uppenbarligen enbart var ute efter värdesaker.

Måste erkänna att jag är väldigt imponerad av polisens effektivitet. De har varit här flera ggr + att en kille kom förbi för att ta fingeravtryck och allt var klart på några timmar med case file nummer och rapport...

Och idag när jag skulle hämta en kopia på rapporten så berättade de att de hade hittat ett mycket tydligt fingeravtryck och nu körs det mot deras register. Chansen är ju minimal att brottslingen finns med i registret men om inte annat så kommer fingeravtrycken ligga kvar ifall han åker fast i framtiden.

Jag kommer åka hem till Sverige en snabbis eftersom det är nästan helt omöjligt att sköta mitt företag härifrån just nu utan några kort, ID handlingar m.m när man befinner sig mitt i högsäsong..

Konsulatet i Kapstaden har varit supersnabba med att skaffa fram ett provisoriskt pass till mig så imorgonkväll flyger jag. Som tur var, hade jag en kopia på mitt pass utskriven (något jag hade nytta av när jag blev rånad i Vancouver för 5 år sedan) och det underlättade en del.

Fredric kommer hålla fortet så länge och har jouren under tiden som jag är borta...

Är säkert många som läser detta som blir oroliga men som vi ser det, skulle det ha kunnat hänt varsom helst (även om ett inbrott i Sverige hade varit bra mycket enklare att lösa praktiskt)...