fredag 29 juli 2011

Drar på tur!

Nu är jag packad och klar. Imorgon bitti bär det av till Köpenhamn där jag ska möta upp min grupp som består av 40 Australiensare i sina bästa år (oftast 65+).

Känns både nervöst och spännande att få komma ut på vägarna igen. Guidar ju inte så ofta längre och Skandinavien var det nästan 4 år sedan sist så lite ringrostig känner man sig allt. Men det ska bli jättekul att få komma tillbaks till framförallt Fjord Norge med Bergen, Geiranger m.m så nu håller vi tummarna för att det blir fint väder!

Bilder från tidigare turer




Resan avslutas med 2 nätter på Sheraton i Stockholm och besök på Vasamuseet m.m och sedan flyger gästerna vidare till Ryssland för en 2 veckors kryssning!

Själv är jag hemma i Värmland igen om två veckor.

Som tur är så fungerar ju internet oftast helt ok här i Skandinavien så jag kommer kunna jobba som vanligt med Sydafrikaresor och bokningar på kvällarna...

Bo på Spier vingård

Spier vingård ligger strax utanför Stellenbosch och här har de förutom vingården, ett hotell, flera restauranger och ett Gepard center där man vid vissa tider på dagen kan få klappa en gepard.

Bland restaurangerna finns Moyo som är en "afrika inspirerad" buffe restaurang med massa olika rätter att välja mellan.
 De har öppet både lunch och middag men det gäller att boka bord och kvällarna är helt klart mysigast.

Hela området är upplyst med eldar och massa ljus och är man ett mindre sällskap så ska man se till att boka en av "träd kojorna" som byggts ovanför marken. Mysigt.

Är alltid live musik i form av afrikanska trummor och sång och det brukar även gå runt damer som gör ansiktsmålningar innan middagen börjar. 

Boendet på hotellet är 4-stjärnigt och helt ok fast en smula dyrt i mina ögon.



MEN bokar man i god tid över nätet och betalar med sitt kreditkort, kan man hitta riktigt bra priser.

Jag gjorde en bokning åt några kunder härom dagen och då kostade ett Dubbelrum inkl frukost R550 per person. Halva priset mot deras vanliga priser!

onsdag 27 juli 2011

Lägenheten är såld!

Idag fick vi sista budet för lägenheten och det slutade med att någon köpte den för 320 000kr...ganska exakt 100 000 över utgångspriset och ca 300 000 mer än Fredric betalade för den 8 år sedan så han är mycket nöjd :)

I Kil där lägenheter under en längre tid inte varit värda något alls, så är det en jättesumma för en 2:a.

Vinsten kommer vi lägga undan för framtida hus el torp köp. Vår dröm är att hitta ett litet torp el en stuga här i Värmland som vi kan spendera somrarna i.
Men det tänker vi inte ta tag i förrän nästa sommar. Har liksom fullt upp som det är just nu.

På lördag flyger jag till Köpenhamn för ett 2 veckors guide-uppdrag genom Skandinavien och när jag kommer hem igen har vi bara 2 veckor kvar innan vi flyttar ner till Sydafrika igen.
Denna gången på obestämd tid. Känns skönt!

Fick förresten ett mail från Alf och Marie som äger Tempel Wines vingård strax utanför Paarl. De berättade att stora motorvägen N1 varit stängd pågrund av att det snöat nyligen men att de nu kunnat sitta och sola mot garageväggen de senaste dagarna...

Nervös väntan

Igår var det alltså dags för vår första visning av lägenheten som vi försöker sälja (el det är Fredrics lya men självklart känner man sig delaktig) så efter att ha putsat och torkat av köket en sista gång och flyttat runt på alla småkuddar i ett sista desperat försök att få det se hemtrevligt ut så fanns det helt enkelt inget mer vi kunde göra...
Det var en lunchvisning och en kvällsvisning. Tack och lov så var regn-gudarna med oss (läcker på uteplatsen när det störtregnar) och det kom en del folk och tittade.

Och idag började budgivningen...

Och jisses vad spännande det är..Telefonen piper till och man är nästan lite rädd för att kolla sina sms och se vad nästa bud är. Härligt!

måndag 25 juli 2011

Våra tankar är med er Norge

Usch vilken helg det varit!
Har fortfarande svårt att förstå vad som hänt i Norge och tror nog att vi alla behöver mer tid att reflektera, ta in och på något vis förstå vansinnet.

Jag och F har spenderat hela helgen hemma för att sortera ut, rensa och städa inför morgondagens visning och förutom städningen så har vi mestadels gått runt och skakat på huvudet. Radion står på dygnet runt och ända sen i fredags eftermiddag när massakern började, har vi hållt oss uppdaterade men inte riktigt kunnat ta in allt. Vår första reaktion var...skojar de eller?  Och när Fredric kom hem tidigt på lör morgonen efter att ha kört ut tidningar och rapporterade om minst 80 döda så började vi förstå...

Och nu när man läser om hur detta odjur till människa kallblodigt planerat sitt "uppdrag" under nästan 10 års tid, så blir man så jävla arg!

Såg på Stoltenbergs tal i kyrkan tidigare idag och grät med Norge. Vilken tragedi!

Måste erkänna att det känns konstigt att jag om knappt en vecka ska guida en grupp med australiensare igenom Oslo. Alla kommer vilja veta mer om denna otäcka händelse så just nu är det tyvärr plugga som gäller för mig...

Något mindre förvånande var väl att Amy Winehouse avled under helgen. Stor förlust för musikvärlden och jag personligen tycker hennes röst är helt magisk men tjejen hade nog tyvärr för många demoner att bråttas med själv.

fredag 22 juli 2011

Förresten...

Är ganska exakt två år sedan som Sydafrikaexperten grundades :)

Och tänk vad mycket roligt som hänt sen dess!



Att starta eget är inte lätt.

På något vis.

Men om det är värt det?

Till 100%

Varenda timme och minut som jag investerar i min "bebis" ger resultat och en tillfredställelse som är svår att beskriva.

 Det handlar inte om pengar.

För rik blir man inte på detta. Åtminstone inte än ;)

Men det är ett jäkla kul jobb och det väger tungt.

Plus att jobbet ger mig en möjlighet att bo i Sydafrika och ha en annorlunda livsstil.

Jag har klarat mig i 2 år och växer så det knakar. Det är bannemig värt att firas lite!

torsdag 21 juli 2011

Mycket nu...

Vad hände?

Vi kom hem från Sydafrika i slutet av Mars och tyckte vi hade all tid i världen.

Att planera, fundera, känna efter och så.

Nu är det nästan slutet av juli och helt plötsligt händer allting på en gång.

"My life in a nutshell".

Vänner och familj bara skrattar och skakar på huvudet eftersom de vet att jag mår som bäst när det är fullt upp men just nu börjar t om jag ifrågasätta mig själv hur fanken allt ska hinnas med...

Som jag skrivit tidigare så håller vi på och försöker sälja lägenheten här i Sverige.

På måndag är det visning.

Och innan dess är det en hel del som ska fixas...

Min kära sambo jobbar natt hela veckan.

Vi letar boende i Sydafrika.

Vi sitter hundvakt åt världens goaste hund Theo.

Jag sitter och pluggar Skandinavien.

Nästa lördag drar jag nämligen ut på tur.

Under 2 veckor kommer jag resa från Köpenhamn till Oslo, runt i Norge och sedan till Stockholm...

Ska bli kul att guida igen men är faktiskt lite nervös...Har inte kört denna tur sedan 2007.

Och mitt i detta har jag flera Sydafrika-bokningar som jag jobbar med.

Om ca en månad lämnar vi Värmland för att förhoppningsvis ha några dagars semester i Stockholm innan vi flyger ner till Kapstaden.

Börjar vårt nya jobb 1 Sep.

Ja, det är lite mycket nu...

tisdag 19 juli 2011

Billiga inrikesflyg

Nu har lågprisbolaget  Kulula äntligen släppt sina flygbiljetter för november och framåt och samtidigt passar de på att ha en rea så har man riktig tur så kan man hitta flyg mellan säg Kapstaden och Johannesburg för så lite som R399 enkel väg :)



Har många kunder som behöver inrikesflyg över jul och nyår och jag har bett dem alla avvakta för att se vad Kululas priser blir och kan nu gladeligen säga att de flesta sparat flera hundralappar :)

På tal om inrikesflyg så vill jag även göra er uppmärksamma på att det går flyg från George till Johannesburg. De flesta väljer att flyga till och från Port Elizabeth men i vissa fall kan George passa bättre.

George ligger i början av Garden Route så ska man kanske vara i Wilderness el Knysna några nätter och sedan flyga till Johannesburg för vidare resa för safari i Kruger så är George ett smidigare alternativ än Port Elizabeth som ändå ligger flera hundra km från dessa områden.

Vill man ha hjälp med att hitta inrikesflyg som passar er resrutt så kan man ta kontakt med mig så bokar jag inrikesflygen och sedan får ni en faktura som ni betalar in på vårt svenska plusgirokonto.

Internationella flyg däremot är alltid billigast och enklast att man bokar själv.

lördag 16 juli 2011

Stellenbosch nästa!

Sitter och letar lägenhet el hus i Stellenbosch.

Ska man hyra något en längre tid så är www.gumtree.co.za bästa sidan att leta på.

Har bestämt oss för att prova på något nytt i höst och detta betyder en flytt till vindistrikten, ca 45 min utanför Kapstaden.

Jag har ju spenderat de senaste 4 åren nere på kaphalvön men känner mig lite färdig med det och när erbjudandet kom om att vara värdar på ett Guesthouse, så kände vi oss manade att testa något nytt.

Ska bli kul att kunna spendera lite mer tid bland vingårdarna och sedan finns det ju ett hundratal olika restauranger att prova också så det ser vi fram emot.



Kommer självklart sakna havet och Simon´s Town men vi har ju många vänner kvar i området som vi kommer besöka med jämna mellanrum och jag tror säkerligen att vi återvänder till "South Peninsula" så småningom.

Och Guesthouset? Jo, vi kommer alltså hjälpa till som "värdpar" på ett av Guesthousen i Stellenbosch och tanken är att det kommer vara lite av Fredrics bebis medan jag fortsätter sköta Sydafrikaexperten som vanligt. Mer info om detta kommer lite längre fram när alla kontrakt etc är påskrivna..Fortfarande lite tidigt.

Men kul kommer det bli och vi båda ser verkligen fram mot säsongen som sätter igång 1 Okt.

Däremot är det inte det lättaste att hitta boende i Stellenbosch. En universitets stad med många ettor och studios, men vill man ha något större så kostar det skjortan...

Finns flera superfina villor med 3-4 sovrum, pool m.m men då får man hosta upp ca R15 000 i månaden och det är liiiite över vår budget om man säger så ;)

torsdag 14 juli 2011

Annorlunda konst

Om ni går in och kikar på den här länken så kan ni se hur konstnären Scott Gundersen använder 9217 vinkorkar till att göra ett fantastiskt porträtt av en kvinna. Riktigt häftigt!

tisdag 12 juli 2011

Det blev Turkish den här gången

Har suttit och letat efter flyg åt mig och Fredric som en tok de senaste dagarna. Mitt favorit-flygbolag är utan tvekan British Airways el möjligtvis Air France om man flyger från Johannesburg i deras Airbus, men den här gången blev det Turkish Airlines.

Själva bokningen gjordes hos Supersavertravel eftersom biljetterna var nästan tusenlappen billigare där än på turkish egna hemsida, så det lönar sig att jämföra många olika bokningsportaler.

Har flugit med Turkish några ggr tidigare och tycker väl att de är ok. Är lite irriterande att man måste mellanlanda i Johannesburg (hatar all extra onödig tid av väntan) och någon gång har flygplanen varit jättegamla utan tv skärmar etc och då blir det lite drygt, men ofta har de billigast biljetter och när man flyger såpass ofta som vi gör, är priset ofta det som avgör.

Så den 29:e augusti är vi alltså på väg ner till Sydafrika igen och denna gången är det mer permanent :)

Tanken är att vi kommer spendera ca 2 månader i Sverige varje sommar. Resten i Afrika. Härligt!

fredag 8 juli 2011

Guida i Norge?

Fått en förfrågan från företaget i Australien som jag guidat för i Kanada, Norge och Afrika de senaste 5 åren, om jag är intresserad av att guida en tur här i Skandinavien om några veckor.

Är alltid lite speciellt att få guida i sina hemtrakter + att australiensarna är ofta roliga att ha och göra med så vi får väl se om datumen fungerar för mig och om jag har tid att vara borta 2 veckor.

Resan börjar i såfall i Köpenhamn och sedan flyger vi till Norge för att bl a besöka Oslo, Bergen, fjordarna och Geiranger och sedan avslut i Stockholm. Jag älskar den norska västkusten!

Bilden nedan är ifrån Dalsnibba, en jättefin utsiktsplats där man ser ut över Geiranger.

tisdag 5 juli 2011

Stora Sydafrikaresan

Håller för tillfället på och uppdaterar förra årets paket och sätter även ihop en del nya paket.

Just nu har jag många förfrågningar från familjer och par som vill vara borta lite längre och täcka så stora delar av landet som möjligt.



 En vanlig resrutt är att man börjar i Johannesburg, gör Safari i kruger, fortsätter ner genom Swaziland och sedan St Lucia.

Från St Lucia kör man ner till Durban och tar ett inrikesflyg till Port Elizabeth.

 Kör längs Garden Route, vidare till vindistrikten och avslutar resan i Kapstaden.

Eftersom det verkar vara ett större intresse än tidigare för denna rutt, har jag nu satt ihop ett paket som jag kallar för STORA SYDAFRIKARESAN.

Program och priser hittar ni  HÄR. 

måndag 4 juli 2011

Tältsafari i Sydafrika

Många har väl en dröm om att få bo i tält ute i det vilda när man åker på safari.

Här kommer några tips på sk "Tented safari camps" som finns utspridda i olika safari-områden runtom i Sydafrika. Vissa ställen är minst lika lyxiga som ett vanligt Lodge, medan andra lägger fokus på att man ska känna att man är i vildmarken, utan att man behöver bli ruinerad.

 Lite enklare boende men med minst lika bra safari upplevelse... Nästan alla ställen har egen toalett och det beror delvis på att man inte vill att gästerna ska gå runt i lägret under nattetid eftersom det ofta saknas stängsel och djuren finns så nära inpå...
För mig är det halva grejen..Jag vill känna att jag är i bushen och höra djuren utanför mitt rum el tält. Sedan är det budgeten som får avgöra hur lyxigt boendet blir.. "Bush lodge el camp" är något alldeles extra tycker jag!.

... Men givetvis är några nätter på ett Lodge med djuren på ett säkert avstånd också ett minne för livet!

Så... vill man bo i "Tält" så kan jag rekommendera något av dessa:

Shindzela Tented Camp-  Litet, personligt ställe med bara 6 tält och plats för 12 personer. Här ligger fokus på safari och även om boendet är helt ok och maten likaså så är det inte rätt ställe om man förväntar sig lyx, choklad på kudden, servitörer som gör ordning drinkar etc. Här har de en honesty bar som man tar för sig av själv och skriver upp vad man druckit. Ägaren Dave är själv på plats och överser allting.

  Ligger i Timbavati som angränsar till krugerparken och bildar det som kallas för "Greater Kruger national Park". Pris: Från R1500 per person och natt.
Shindzela Tented camp
Kapama Private Game Reserve- Detta är ett av Sydafrikas största privatägda viltreservat och det ligger nära Hoedspruit el Eastgate flygplats- Här finns flera olika lodger varav Buffalo camp och Karula har lyxiga tält som kostar från: R2150 per person och natt. Kapama är ett perfekt alternativ om man vill ta inrikesflyg till Hoedspruit eftersom det alltid ingår gratis transfer till och från flygplatsen.

Kapama Buffalo camp

Entabeni Wildside Camp- Ca 3 timmar norr om Johannesburg ligger ett Malariafritt område som kallas för Waterberg. Här finns ett viltreservat som heter Entabeni och här har de vanliga lodger, samt en del med tält som kallas för wildside. Pris: R1650 per person och natt.

Amakhala Game Reserve- Amakhala ligger knappt en timmes bilfärd från Port Elizabeth och är perfekt alternativ om man ska köra längs Garden Route. Dessutom är hela detta område Malariafritt.  Här har de flera olika lodger att välja mellan och även olika typer av tält-safari där det billigaste kostar från R1750 per person och natt.

Woodbury Tented camp i Amakhala

Surfar paradiset Jeffrey´s Bay

Ca 1 timme utanför Port Elizabeth, strax efter att Garden Route slutar, ligger en pytteliten semesterort som heter Jeffreys Bay.



Jeffreys Bay är allra mest känt som en surf-ort dit Backpackers söker sig och många familjer med lite äldre barn vill gärna inkludera det i sin Sydafrikaresa för att tillfredställa sina tonåringars önskemål :)

Förutom långa stränder och massor med olika surfshops som lockar till sig surfare från hela världen, finns det en även hel del annat att göra i området.

Vill man prova på Djuphavsfiske så kan jag rekommendera att man åker ut med Marc i St Francis bay, ca 20 min bort med bil och spelar man golf så finns det en riktigt fin golfbana som också ligger utanför St Francis bay. Vill man göra en safari över dagen så ligger Addo National park bara ca 1.5 timme bort med bil...

Tips på boende i Jeffreys Bay:

Aquarius B&B- Enkelt boende till mycket bra pris om man vill hålla boendekostnaderna nere. Familjerum med plats för 4 personer för ca R1000 per natt inkl frukost. 

On the Beach Guest House- Trevligt guesthouse precis intill stranden. Förutom B&B rum så erbjuder de även ett par lägenheter med självhushåll. Pris: Från R450 per person och natt inkl frukost.

On the beach Guesthouse


The Ocean Bay- Lyxigt Guesthouse ca 1km från stranden men med vacker utsikt över hela området. Trevligt poolområde. Pris: Från R480 per person inkl frukost.

Soluppgång vid Ocean bay

söndag 3 juli 2011

Bröllopsresa till Sydafrika

Bland det roligaste jag vet är när man får vara med och planera någons bröllopsresa.

Har många förfrågningar just nu och det verkar som om många planerat att gifta sig 11-11-11 och då passar det ju perfekt att fira sin smekmånad i Sydafrika :)

Även om man självklart vill ha en smekmånad fylld av romantik och sol & bad så vill många som bokar sina bröllopsresor genom oss, även fylla den med äventyr, safari och god mat och vin.



En bröllopsresa ska vara speciell, men behöver faktiskt inte kosta skjortan. Och bokar man genom oss så försöker jag alltid fixa små överraskningar längs resans gång ;)

Och vill man gifta sig i Sydafrika så kan vi även fixa vigselförrättare etc..

För att fira alla nya bröllopspar så erbjuder jag nu 500kr rabatt på alla bröllopsresor som bokas innan den 31 augusti 2011 :)

Knysna´s årliga ostron festival

Just nu pågår den årliga " Oyster festivalen" i Knysna.

Under 10 dagar samlas sport entusiaster, tillsammans med gourmander för att  bl a springa maraton, cykla och njuta av god mat och vin. Knysna (uttalas Najsna) är känt för sina egenodlade ostron, därav namnet på festivalen, och nästan alla restauaranger i stan har dessa delikatesser på menyn så testa gärna om ni besöker staden under er Sydafrikaresa i vinter!



Knysna ligger ca 5.5 timmars bilresa från Kapstaden och är en utmärkt bas  för allt som Garden Route har att erbjuda.

Personligen tycker jag själva staden i sig är lite opersonlig och "stökig" pågrund av att den stora motorvägen N2 går genom centrum men ser man bara till att boendet ligger lite utanför, med utsikt mot den vackra lagunen så kommer man garanterat gilla Knysna och som sagt, läget är perfekt med lagom avstånd till mycket.  :)

Några av Guesthousen som jag haft många kunder hos är:

Stannards Guesthouse

Bamboo Guesthouse

Hideaway Guesthouse

Amber Guest Lodge

Villa Paradisa

fredag 1 juli 2011

Hotellpaket i Kapstaden

Nu har jag satt ihop ett startpaket i Kapstaden.



Ni väljer själva om ni vill bo tre, fyra el fem nätter och förutom boende på mysiga Villa Cape Adventures, ingår även transfer från flygplatsen , biljett till taffelberget och en dagsbiljett för sightseeingbussen...Och som en liten extra bonus, väntar en flaska vin på rummet vid ankomst :)

Pris: Från R1695.00 per person för ett 3-nätters paket så man sparar en liten slant jämfört om man skulle boka allting separat.

Mer om detta paket kan ni läsa HÄR

Parkers Cottage, St Lucia

I populära semesterbyn St Lucia, på Sydafrikas östkust, ca 3 timmar norr om Durban, hittar man trevliga Parkers Cottage.

Rummen är rymliga och perfekt för barnfamiljer eftersom man kan öppna upp mellan flera av rummen.



Huvudgatan i St Lucia med alla affärer och restauranger ligger på promenadavstånd och stranden ligger en kort bilresa bort.

Pris: Från R395 per person inkl frukost. 

Personligen tycker jag inte själva byn St Lucia är supermysig men jag tycker ändå att det är väl värt ett besök och stanna då helst 3 nätter el mer eftersom det finns så väldigt mycket att göra i området. Safari, valskådning under säsong, flodhästar och krokodiler, vandringsleder m.m


Ett absolut måste och som man inte får missa om man är i St Lucia mellan nov-feb- är sköldpaddorna!

  Ett härligt nattäventyr ut till den öde stranden som de stora havsköldpaddorna kommer till för att lägga sina ägg.
Aldrig garanterat att man får syn på dessa jättar men i vilket fall som helst garanteras en trevlig utflykt och ofta får man syn på massa andra djur längs vägen.

Pris: R850 per person inkl en lättare middag och dryck som man äter vid stranden.