måndag 31 oktober 2011

Underbar middag på Seringa Lodge

Som vanligt, så serverades det en utsökt middag på Seringa Lodge ikväll.

Till förrätt åt vi en avokado och bacon sallad och till huvudrätt blev det kycklingfilé Parmesan som var gudomligt god och det hela avslutades med en kanelmaräng med vaniljglass och färska bär...




Shit va Cecilia är duktig alltså.. denna 3-rätters middag kostar R175 per person och värd vartenda rand!

Nu sitter far och son och filosoferar över en Whisky medans jag tar ett glas Amarula med lite is...
Mamma Sylwia fick tyvärr en släng av magsjuka på planet så hon försöker kurera sig.

Imorgon var tanken att vi skulle åka längs Panorama rutten och Blyde River Canyon, upp till Umlani. Men precis som förra gången jag och F var hit, så är det tät dimma och ganska kyligt...
Så imorgon blir det sovmorgon, frukost och sen safari för hela slanten!

Nu har de landat!

Kl 04.00 ringde klockan imorse för vår tripp till Johannesburg och sedan vidare till Krugerområdet. Vi landade i Johannesburg redan kl 08.30 och käkade lite frukost innan Fredrics föräldrars plan skulle landa. Och sen väntade vi...och väntade..och väntade...Kändes som en hel evighet och på sätt och vis var det så...Ena väskan hann inte med den korta transfern i Frankfurt så det gjorde såklart att det tog tid innan de kom ut..:(
Typiskt!
Så Lasse får klara sig utan sitt baggage tills vi är tillbaka i Kapstaden. Men som tur är tror jag de hade packat lite av varje i den andra väskan också.

Mitt tips när det gäller packning är att ALLTID se till att ha MINST ett ombyte i handbagaget och reser man ihop med någon- dela upp kläderna i bägge väskorna...Och packa aldrig ned några värdesaker el viktiga dokument el mediciner etc i det som ska checkas in för tyvärr är risken ganska överhängande att det blir en del förseningar...

Se också till att ni har adressen för ert första boende med, så kan flygbolaget skicka väskan dit så fort den kommit fram...

Och har man bokat boende genom oss, så hjälper vi självklart till att hålla kontakten med flygbolaget om det behövs.

Nog om detta..Från Johannesburg körde vi raka vägen till Seringa Lodge och nu blir det alldeles strax dags för Cecilias underbara mat. Hennes 3-rätter middagar är ett måste när man är här!

Bilder kommer!

lördag 29 oktober 2011

lite tyst...

Inte blivit många inlägg den här veckan och det beror på att jag legat däckad i feber...i flera dagar! Inga andra symptom..ingen förkylning, influensa el liknande, "bara" hög feber..till och från... Jättekonstigt!

 Har varit hemma från Guesthouset en del och när jag inte försökt "sovit bort febern", så har jag frenetiskt försökt hitta boende för Safari, Kapstaden och en hel del Garden Route över jul och nyår..och det är minst sagt frustrerande..tar tid att få svar och de flesta ställen börjar bli väldigt fullbokade.

På måndagmorgon landar Fredrics föräldrar och vi ska ta med de ut i bushen till Umlani Bush Camp så tyvärr kommer jag vara helt utan uppkoppling i 3 dagar...men lovar återkomma med massa härliga safaribilder!

Nu gäller det bara att bli frisk tills dess!

onsdag 26 oktober 2011

Vinn biljetter till Vinehopper i Stellenbosch

För ett tag sedan fyndade jag billiga biljetter på Groupon till "hop on hop off" bussen vi har här i Stellenbosch: Vinehopper.



Detta är ett perfekt alternativ för den som vill besöka några vingårdar, men inte vill köra själv och heller inte är sugen på en guidad tur i grupp.

Så nu har jag bestämt mig för att lotta ut 2 av dessa biljetter och som vanligt går det hela ut på att man ska "gilla" vårt inlägg på Sydafrikaexpertens Facebook sida som handlar om denna tävling. På söndag drar jag en vinnare.

(Bör noteras att biljetterna är giltiga resten av året fram till 31 dec 2011)

Lycka till!

Någon som ska till Swaziland?

Idag kom äntligen de 50-tal kartor över Swaziland som jag beställt!


Nästan tre månader tog det efter ett antal telefon samtal och mail fram och tillbaka. Men när jag väl fick tag på rätt person (som det alltid är när man ska fixa nåt här nere) så gick det fort som tusan och inte ett öre behövde jag betala...förutom...ja just det...Tullavgift på 30kr till Sydafrikanska staten...

Men nu får iallafall alla mina kunder som ska köra genom Swaziland en karta med lite information innan resan :)


söndag 23 oktober 2011

Picknick på en vingård

Idag fick vi besök av våra goda vänner Anna och Kenneth och deras lilla prinsessa Leah :)

Anna och Kenneth driver Villa Cape adventures som många av våra kunder bor hos i Kapstaden och deras Leah har hunnit växa massor sen sist vi sågs innan sommar uppehållet! Härlig unge!

Vi bestämde oss för en spontan picknick på Warwick Wine Estate som är kända för just detta. Var nästan folktomt så vi behövde knappast trängas..Tror det berodde till viss del på den populära Helderberg Wine Festival som hölls den här helgen.

Men iallafall.. Picknicken kostar R299 för två personer och även om den är snyggt presenterad och innehåller en hel massa delikatesser så kan jag tycka det är i dyraste laget...Men däremot är själva stället så himla igenom tänkt för just detta, så har man inte tillgång till eget kök och vill ha söndagshäng i goda vänners lag så är detta ett klockrent ställe.

Personalen tog genast hand om Leah som såklart ville utforska sin omgivning.. Det finns stor lekpark för barn och gott om utrymme för dem att springa av sig på... Man har en stor gräsmatta med solparasoll utspridda och gigantiska härliga kuddar att sitta på..el som vissa föredrar..att ligga i..



Kenneth fick något viktigt tel samtal ;)

Vi valde att sitta vid ett av borden


Söndagshäng
Superkul att få träffa våra vänneroch vi hoppas det inte dröjer alltför länge tills vi ses igen! 

lördag 22 oktober 2011

Vart tog bergen vägen?

Min väderlek imorse stämde ju inte alls!

Jag tippade på fint väder och nu regnar det :(
Men istället fick vi en helt fantastisk regnbåge utanför vår balkong!



Följa bloggen på Facebook

Eftersom Facebook blir mer och mer populärt, så har jag bestämt mig för att prova Networked Blogs.

Har inte haft tid att sätta mig in så noga i alla olika alternativ som finns men jag hoppas denna ska fungera bra. Finns en ruta för detta till höger och här kan man alltså "prenumerera" på den här bloggen via sin facebook...

Och detta är första testinlägget..Tanken är at man ska kunna följa alla sina favoritbloggar via Facebook..

Ge gärna feedback om ni tycker detta funkar el ej...

Appropå Facebook så är jag himla glad över de170 fans som gillar vår Sydafrikaexperten sida på facebook. Kul!

Centralt hotell i Kapstaden

För några veckor sedan gjorde jag en inspektion på Inn on the Square.

Detta hotell total-renoverades nu under vintern och jag måste säga att de gjort ett bra jobb. Tidigare var detta ett Park inn hotell och jag brukade själv hämta och lämna grupper här nästan dagligen, men nu tillhör det en annan kedja: Three cities.



Receptionen har fått sig ett ansiktslyft


Ligger mitt i stan, precis vid Green Market Square och rummen är moderna och har det man behöver (A/C, kassaskåp osv).


Trevliga rum på Inn on the Square

De har dessutom byggt till en liten pool på takterassen, något som de saknade tidigare.




Från Poolen har man utsikt över hela staden

De har desstum ett flertal familjerum med en dubbelsäng och 2 singelsängar. Perfekt om man har lite "äldre" barn som inte gärna sover i bäddsoffa...

Pris: Från R580 per person inkl frukost.

Hör av er till mig så hjälper jag er boka. Och som vanligt kostar det inget extra :)

En kaffemaskin kanske inte är en sån dum idé?

Lediga från Guesthouset idag och Fredric har sovmorgon medans jag suttit en stund ute på balkongen och druckit te innan jag ska sätta mig och jobba. Är extremt mycket förfrågningar och bokningar just nu så det blir 14-16 timmars jobb per dag... men det är kul!

Kan meddela att hitta hotell i Kapstaden som har familjerum över nyår inte är det lättaste! Nästan allt är uppbokat redan nu så om ni tänkt fira nyår i Kapstaden och har mindre barn som behöver sova i samma rum, boka så fort ni bara kan! Dubbelrum är fortfarande ok, men även för detta så är guldkornen fullbokade för lääänge sen..

Garden Route är lite samma sak..Sydafrikanerna själva firar gärna jul längs Garden Route och de har bokat sitt boende redan för 6 månader sedan och nästan alla B&B´s har minimum stay policies...ofta måste man bo minst 3-5 el 7 nätter..

Så..det var lite update på hur availability ser ut..

Nu över till något trevligare..vår utsikt från vår balkong..så här ser det ut just nu...Ser ut att bli en kanondag! Ni kan se att trädet utanför vår balkong snart slagit ut helt och vinrankorna tvärs över gatan har fått alla sina blad nu..



 Eftersom det är lördag så kommer denna provisoriska "parkering" utanför vår lägenhet, snart fyllas med bilar. Idag är det ju lördagsmarknad tvärs över gatan. Så när Fredric vaknar, kommer han promenera över dit och köpa en varsin kaffe till oss och hembakat bröd..
Förra lördagen sprang han som en jo-jo mellan marknaden och oss..vi köpte sammanlagt 7 cappucinos..Fredric ÄLSKAR kaffe! Tror det snart är dags att investera i en ordentlig kaffemaskin innan han ruinerar oss ;)

onsdag 19 oktober 2011

Bubbel med härliga vänner

Igår fyllde  Madde år så på kvällen körde vi tillbaka till våra gamla "hemtrakter" för att fira en av mina allra bästa vänner!

Det blev...just det...Sushi! Inte helt oväntat kanske för er som följt bloggen länge. Har fortfarande inte hitat något superbra sushi ställe i vindistrikten så vi passar på när vi kan.

Denna gången provade vi något nytt för oss: http://rocksushithai.co.za/ som ligger i Meadowridge.



Började med lite bubbel för att fira födelsedagsbarnet :)

Drack Simonsig Kaapse Vonkel som är känt för att det var det första champagnet el "Method Cap Classic" man tillverkade här i Sydafrika.

Sushin var mer än ok och det blev en mycket trevlig kväll!



Tempura rolls med sötsursås var en riktig höjdare

Idag är vi lediga från Guesthouset så jag ska jobba och Fredric behöver vila upp sig.

Och ikväll får vi vår första gäst på besök i nya lägenheten. Är min goda vän K som bor uppe i Pretoria men som ofta kommer ner till Kapstaden för jobb, som ska komma hit för lite "catch up". De har dessutom ganska nyligen köpt en semesterlägenhet i Muizenberg  så vi hoppas få träffa K och hennes man lite oftare nu...

tisdag 18 oktober 2011

Billiga inrikesflyg

Försöker ju hålla er uppdaterade när det finns bra priser på flyg, hotell etc och just nu har Kulula en rea på sina inrikesflyg.

Finns biljetter mellan Johannesburg och Kapstaden för R399 och uppåt... Men det gäller att boka i tid!

Andra flygbolag som jag brukar jämföra är dessa:

http://www.flysaa.com/

https://www.1time.aero/

http://www.flymango.com/

http://www.britishairways.com/

Vi bokar ju i dagsläget inga internationella flyg, men inrikesflyg i Sydafrika hjälper vi er gärna med. Ibland kan det vara svårt att veta vilken tid man bör boka ett flyg för att hinna köra från Kruger etc och då kan man fråga oss!


söndag 16 oktober 2011

Varför boka en resa genom oss?

Den här helgen blir det inga trevliga bilder från vingårdar, restauranger etc.

Säsongen har kommit igång ordentligt och just nu jobbar jag i princip dygnet runt med att sätta ihop förslag till nya kunder och även välkomstpaket till kunder som snart ska åka iväg.

Älskar den här tiden på året även om jag ofta önskar man hade sisådär 12 timmar till på ett dygn...

Däremot har jag märkt att många ber mig om förslag på boenden för att sedan ta mina förslag och själva boka över nätet, och det är helt ok, men känns tråkigt för mig som lägger ner hela min själ i det jag gör....

Kanske tror folk att det blir dyrare att boka genom mig? Så därför vill jag förklara hur vi jobbar...

Så hur fungerar det om man bokar en resa genom Sydafrikaexperten?

Jo, ni tar kontakt med oss och berättar vilka datum ni tänkt resa, vad ni vill se och göra och gärna också ungefär vilken budget ni har.  Vi bokar inga flyg till och från Sverige utan det brukar våra kunder hitta själva på nätet el så ger jag tips om resebyråer som hjälper till.

Jag skickar sen förslag på lite olika boenden som jag tror skulle passa..Ibland visar det sig att de ställen som kunden vill ha i första hand, är fullbokade och då ger vi fler förslag el lägger om rutten lite så att det passar.

När själva resrutten är färdig så gör jag preliminär bokningar på alla guesthouse och skickar en offert till kunden. Bokar man ett boende genom oss så betalar man exakt lika mycket som om man bokar själv. Vi skickar alltid länkar till hemsidan för ett ställe så att folk kan se och jämföra själva. Det ska absolut inte kosta något extra!

(hotell och guesthouses ger agenter som oss lite rabatt och detta blir vår vinst i slutändan)

När kunden godkänt en offert och bestämt att de vill boka sin resa genom oss så räknar vi om sydafrikanska priset till svenska kronor och sedan får man först en faktura på 10% som en anmälningsavgift (denna summa varierar lite och reser man under jul och nyår så får man räkna med att betala 50% för att bekräfta ett hotell) och sedan ska resterande summa vara oss tillhanda senast 30 dagar innan avresa.

Slutfakturan brukar komma på posten ca 45 dagar innan det är dags för resa.

När slutfakturan är betald så skickar vi ett välkomstbrev på posten.

våra söta elefanter

I detta lilla paket får kunden ett välkomstbrev med nyttiga tips och dag-för dag program.

I paketet finns även alla hotellvouchers, broschyrer, kartor och vägbeskrivningar. Alla våra kunder får också en söt liten nyckelring som föreställer en elefant. Dessa nyckelringa är det en kille som heter Jasper som tillverkar åt oss...

Under resans gång håller vi kontakt med kunderna via sms och behöver man hjälp med något så finns vi på plats i Sydafrika och kan hjälpa till via telefon...

I många fall så har kunden kanske redan hittat och bokat några av hotellen de vill bo på men kört fast med ett visst område etc och detta är också helt ok! Vi gör gärna även enstaka hotellbokningar el dagsturer.

Vi är ett svenskregistrerat företag som ställt fullständiga garantier till kammarkollegiet och som jag förklarat tidigare, så lägger vi aldrig på några bokningsavgifter utan ni som kund får en hel del extra på köpet.

VÄLKOMNA!

info@sydafrikaexperten.se

lördag 15 oktober 2011

Nu har vi blivit räknade

Just nu håller myndigheterna i Sydafrika på att försöka räkna allt folk i landet. Det är tredje gången sedan 1994 man försöker få fram denna statistik och det ska bli spännande att se vad siffran faktiskt hamnar på...Jag tippar på en bit över 50 miljoner människor...

"Census" som det kallas började den 10 okt och på ca 2 veckor hoppas man "få tag" på alla och hinna fråga alla invånare om deras familjestatus, inkomst, tillgång till rinnande vatten m.m. Ingen lätt uppgift!

Imorse knackade det på hos oss och utanför stod det en tjej med klar och tydlig ID bricka och en bunt formulär i handen.

Några dagar tidigare hade vi fått en lapp under dörren som varnade om att det förmodligen kommer vara många bedragare som försöker lura till sig information och redan första dagen var det flera personer i Johannesburg som fick inbrott när folk som troddes vara folk från statistiska centralbyrån, visade sig vara inbrottstjuvar...Så nu är folk lite skeptiska och ovilliga att släppa in någon i sitt hem..

I vilket fall som helst tog intervjun ca 15 min för mig och Fredric och vi fick svara på allt från hur länge vi bott i lägenheten, till hur många kor och getter vi har, till om vi har tillgång till elektricitet och rinnande vatten och även svara på om vi äger en tv, diskmaskin osv.

De frågade också om utbildning, om vi har jobb, och läs och skrivkunnighet så det kommer nog tas fram en hel del intressant statistik från detta...


Bensinen har blivit dyrare..

I förra veckan höjdes bensinpriset återigen här i Sydafrika och nu kostar en liter ca R10.30 (8.70kr)...Stor höjning för oss som bor här nere och det kommer säkert även märkas på matpriserna eftersom det mesta transporteras på vägarna...

Däremot får man för tillfället mycket rand för den svenska kronan (100 kr = 118 rand) och det är mer än det varit på flera år så för svenska turister är Sydafrika ett prisvärt resmål just nu :)


fredag 14 oktober 2011

Bites & Sites i Stellenbosch

Igår fick jag följa med på en av Bites & Sites guidade walking tours i Stellenbosch :)



Bites & Sites är ett litet, personligt guideföretag som specialiserar sig på vandringsturer i Stellenbosch.

 Temat är mat och man erbjuder flera olika koncept.

På den populära "Classic Cape Cuisine walk" får man lära sig mer om ursprunget till flera populära Sydafrikanska maträtter och snacks. Man får bl a smaka på Rooibos te, rusks (sydafrikanska skorpor) och Biltong som är torkat kött.

Man promenerar från ställe till ställe och längs vägen berättar guiden Hanli, mer om Stellenbosch historia.

Turen som jag följde med på heter: Gourmet wine walk och på denna 2-3 timmars tur besöker man 3 olika ställen, där man får prova vin, ihop med små tilltugg som speciellt valts ut till de viner man provar.


Ett glas bubbel ihop med en "fritter" från Nigeria och små räk knyten på Cognito


Trevligt koncept tycker jag och det märks at Hanli brinner för det hon gör.

Vill man få en mer "Hands on" upplevelse så anordnar hon även mat lektioner där man kan lära sig att laga antingen Xhosa mat hemma hos en "mama" i townshipet, eller en Cape Malay måltid hemma hos en färgad kvinna.


På Bramptons hade de matchat 4 olika viner med 4 små snacks
 Eftersom Hanli bara har mindre grupper så gäller det att boka i tid och detta kan man göra genom att kontakta mig på info@sydafrikaexperten.se

tisdag 11 oktober 2011

Fingerdockor

Superduper mycket att göra så får inte till några vettiga inlägg just nu men här kommer ett copy-paste inlägg från en guide-kollega och god vän till mig: Mattias, från hans facebook status som jag gillar skarpt!

Det är omöjligt, sa Tvivlet!


Det är farligt, sa Rädslan!

Det är onödigt, sa Förnuftet!

Orkar inte, sa Lättjan!

Gör det ändå, viskade Hjärtat!




Tror vi alla känner igen oss i detta...och har man inte hjärta och passion för det man gör så kommer man heller aldrig lyckas..

Mattias är en enastående entreprenör som alltid har en massa fiffiga och smarta projekt på G.

Han säljer bl a fingerdockor på sin hemsida: http://www.fingerdockor.se/ och sedan jobbar han även som guide...

En av fingerdockorna är lilla Gunnar Giraff här nedan:


http://www.fingerdockor.se/



Gå in och kika! Dessa finns även på Designtorget men självklart till mycket dyrare pris...

Imorgon är vi lediga från guesthouset och då ska det inspekteras en del hotell i Kapstaden...Är på jakt efter fler familjehotell...
Kommer säkerligen lite bilder senare i veckan.

söndag 9 oktober 2011

första doppet...

Idag har vi haft riktig sommarvärme med ca 32-34 grader!

Åt en supergod lunch med vår goda vän Ursula och när vi kom hem igen så ville jag ta ett dopp i poolen men självklart blev det genast lite halvmolnigt och Fredric som visat sig vara en riktig badkruka, ville inte bada så jag fick bada själv..

Lite bilder från detta och säkert inte intressant för några andra än vår familj som ju hemskt gärna vill se hur det ser ut där vi bor...

Så detta är alltså pool området och där finns även flera grillplatser och parasoll som man kan sitta under..Men eftersom det fortfarande "bara" är vår och sydafrikanerna sällan verkar bada, så kommer vi nog ha det här området för oss själva ett bra tag till...





lördag 8 oktober 2011

Ett år äldre...

Firade min födesledag igår och oj om jag hade en bra dag! Tack för alla grattis hälsningar och meddelanden!

Började dagen med presenter från F.

 Fick jättefina nya kuddar, filt och duk till vardagsrummet i en knallrosa nyans..Supernöjd! Bilder syns senare i det här inlägget.

Sen åkte vi till jobbet och jobbade några timmar och där fick jag t om en bukett blommor av våra gäster!

Fortsatte firandet med lunch på vår absoluta favorit: Clos Malverne. Kanonfin utsikt och riktigt bra mat!


Vacker utsikt från Clos Malverne

Provar deras Sauvignon Brut


Kände inte att vi skulle orka deras 4-rätters lunch så vi tog en pasta och sedan dessert men det räckte gott och väl!


Fredrics favvo: Cheese cake
 
Och deras Choklad Fondant är "to die for"

På eftermiddagen blev det tårta på jobbet ihop med våra arbetskamrater och de tyckte det var så festligt! Själv är jag inget fan av just tårta men personalen fick en varsin jättebit hem och de blev sååå glada!




Efter den goda lunchen och tårtan så kände födelsedagsbarnet sig lite sliten så på kvällen fixade vi en ostbricka hemma framför en film på datorn. Perfekt!

Måste säga att det är helt ok att helt plötsligt få fira sin födelsedag på våren istället för hösten..Igår hade vi ca 26 grader i skuggan...

Imorse gick vi till matmarknaden som ligger tvärs över gatan från oss och som är öppen varje lördag. Riktigt mysigt! Köpte en del ost och åt frukost i form av ägg och bacon rolls.





Finns massa olika stånd med diverse olika mat produkter, vin, öl, kläder, kryddor m.m och stora picknick områden. Perfekt sätt att starta sin lördag på...

...och eftersom jag ändå varit duktig med bilder idag så kommer här fler bilder på delar av vår lägenhet.


nya soffkuddar och filt + duk

Köket

gästrummet

lilla toan

fredric gillar att spana från balkongen

balkongen

utsikten från balkongen

vardagsrum + matsal i ett med köket till vänster



torsdag 6 oktober 2011

Kirstenbosch- En av världens bästa picknick ställen

National Geographic gjorde nyligen en 10-topp lista på världens bästa picknick ställen världen över och  Kirstenbosch Botanical Gardens utanför Kapstaden fanns med :)

http://travel.nationalgeographic.com/travel/international-foods/worlds-best-picnic-spots/#/kirstenbosch-gardens_39325_600x450.jpg

Detta är verkligen en personlig favorit och snart börjar söndagskoncerterna igen!

Kommit iordning

Igår var vi lediga och då fortsatte vi komma iordning i lägenheten...Tar sin lilla tid men det kan ju också bero på att vi hittat på lite annat också. Berättade för några veckor om ett lunch erbjudande vi köpte via Groupon. En 2 rätters lunch inkl vin för två pers på Hazendal vingård för R110!

Var jättefint väder igår så då passade vi på att utnyttja vår kupong. Hazendal ligger strax utanför Stellenbosch. Maten är ganska enkel men rejäla portioner till bra priser så ett bra lunch ställe... Vi käkade club sandwich och delade sen på en ostbricka. ..



Hazendal




På vägen hem plockade jag kallor längs vägkanten.




vår "matsal"



Älskar den här tiden på året med alla blommor!






Vardagsrum

Fler bilder på lägenheten kommer snart....

onsdag 5 oktober 2011

Sydafrikas bästa restaurang?

Varje år så utser mat-sajten/tidningen EAT OUT sina topp-10 restauranger. I år har de ändrat konceptet en hel del och det är inte lika många domare som tidigare men det är fortfarande en mycket ärofylld titel och något som de allra flesta hört talas om...



Idag släppte de namnen på de 20 restauranger som blivit nominerade till titeln, och den 20 Nov så har man en stor ceremoni där man tillkännager vilka som hamnar i topp-10!

HÄR kan ni läsa om vilka restauranger som var nominerade förra året (ihop med mina personliga kommentarer) och det mest uppseendeväckande är kanske att Rust En Vrede som vann förra året, inte ens är nominerad i år. Beror nog till viss del på att David Higgs, Head chef som vann förra året, lämnat Rust en Vrede för att jobba för en hotell restaurang i ....Johannesburg!



Bland de 20 nominerade hittar vi flera som ligger nära oss här i Stellenbosch. Kul tycker vi! Tidigare låg mycket av Gourmet fokusen på Franschhoek men på den här listan noterar jag att det är större spridning än tidigare och många restauranger inom 30 min bilväg från oss. Me Like!

 Även om Franschhoek faktiskt har fler nominerade än förra året..

Verkar dessutom som att många av restaurangerna är hotell restauranger och det är en bra trend tycker jag som tyvärr bott på alltför många hotell med dåliga restauranger...

De nominerade är:  

Azure Restaurant- Denna restaurang är en del av det kända hotellet: 12 Apostles, strax utanför Camps Bay.



Babel- Nykomling som ligger mellan Paarl och Franschhoek.



Bosman’s- En restaurang som funnits med på listan i många år. En del av hotellet Grande Roche i Paarl.



DW Eleven-13- En av de få restaurangerna från Johannesburg området.



The Greenhouse- Även denna restaurang är en hotell restaurang. The Cellars Hohenort är hotellet och det ligger i Constantia.



Hartford House- Också en hotellrestaurang som även var med förra året. Ligger på väg mot Drakensbergen, utanför Durban.



Jordan Restaurant- Kom trea förra året och jag tror den har chans att klättra ännu högre i år...Ligger på en vingård i Stellenbosch området.



La Colombe- Gammal klassiker som varit med i många år och vunnit ett flertal ggr. Ligger på vingården Constantia Uitsig som också har ett hotell.



Nobu-  Jättesucce- Japansk kedja som finns i flera städer över hela världen.  Denna finns på One & Only hotellet i Waterfront.



Overture- Jättepopulär restaurang bland våra kunder! Ligger på Hidden Valley vingård i Stellenbosch området. Helderberg området gillar vi skarpt!


Pierneef à La Motte- En av mina favoritgårdar men har inte provat deras restaurang så det måste jag testa!  Ligger strax utanför Franschhoek.



The Planet Restaurant-Det anrika hotellet Mount Nelson har denna mycket populära restaurangen.



The Restaurant at Grande Provence- Ytterligare en Franschhoek favorit.



Restaurant Mosaic at Orient- Ännu en hotel restaurang- Denna ligger på The Orient i Pretoria.



Roots- Guess what? en hotell restaurang. Ligger i Gauteng, nära Cradle of Humankind



The Roundhouse- Ytterligare en klassiker som ofta syns på liknande listor. Bra kött rätter.Ligger strax utanför Camps Bay.



The Tasting Room - Franschhoek´s bästa restaurang. Enligt mig iallafall.. Deras avsmakningsmeny är gudomlig! också del av ett hotell.



Terroir- En gammal räv som ofta förekommer på dessa listor och därför är uppbokat lååångt i förväg.



The Test Kitchen- Head chef Luke Dale Roberts var tidigare den som såg till att la Colombe fick många olika utmärkelser. Nu har han startat sitt eget och det verkar gå bra det med. Ligger i The bisquit Mill, Woodstock.



Tokara- Riktigt kul att se en av våra favorit restuaranger med! Tokara ligger bara ca 10 min med bil från Guesthouset så många av våra gäster käkar middag här..Ligger supervackert vid Helshoogte pass....

Ska bli riktigt spännande att se vilka topp-10 blir!!!

Bloggen firar 4 år!

Insåg idag att jag skrivit den här bloggen i hela 4 år nu! Blivit ca 800 inlägg... Det hela började på hösten 2007 när jag fått mitt första arbetsvisum beviljat och skulle flytta ner på riktigt. Hade varit nere ett halvår tidigare och blivit erbjuden fast jobb.  Oj vad spännande allt var då!

Kul att det fortfarande är så många som läser och att det hela tiden tillkommer nya läsare! Tack alla!

Skrev resedagbok innan bloggen så mina resor finns dokumenterade ända sen 2003 och ibland är det kul att gå tillbaka och se vad man gjorde, hur man tänkte, tyckte osv för säg 6-7 år sedan...

Har inga planer på att sluta blogga eftersom jag tycker det är ett kanonbra sätt att hålla familj och vänner uppdaterade plus att jag får ju en hel del kunder genom att de hittar hit så för mig fungerar det även som en marknadsföringsportal..

Men nog om bloggen.

Nu har vi flyttat in i lägenheten! Fortfarande flyttlådor huller om buller men vardagsrum och kök börjar bli hyfsat klara och kommer visa er bilder på detta snart..Men så här såg det ut i måndags när vi började packa upp:



Och så här såg vår första kväll ut från vår lilla balkong:



Och så här såg det ut imorse:



Vi trivs verkligen kanon än sålänge. Lägenheten är ganska mycket mindre än vårt förra hus vi hyrde så vissa möbler ser lite väl stora ut men det får vi väl ändra på så småningom men nu har vi allafall ett hem igen! Känns underbart!