onsdag 30 januari 2013

Alla Hjärtans dag på Amazink

För er som befinner er i Kapstaden på Alla Hjärtans Dag, kan jag varmt rekommendera det Valentines paket som Amazink Live i Stellenbosch erbjuder.



 I detta paket för R300 per person ingår t/r tågbiljett från Kapstaden till Stellenbosch, Transfer från stationen till Amazink, välkomstdrink, en huvudrätt och givetvis själva showen.



Otroligt billigt och fantastisk show utlovas!

Perfekt för er som annars inte tänkt åka till vindistrikten och vill göra något annorlunda när ni är i Kapstaden.






Stadsvandring i Kapstaden

På torsdag gör jag som vanligt en lättare stadsvandring inne i Kapstaden, om det är någon som vill hänga på.

Informell promenad där jag berättar lite om Kapstadens tidiga historia och svarar på allmänna frågor om Sydafrika.

Vandringen avslutas på City Bowl Market där alla får något att dricka och lite tid att kika runt och kanske ta sig något lättare att äta...

www.citybowlmarket.co.za  




Vi möts vid Inn on The Square vid Green Market Square kl 16.00 och vandringen kostar R250 per person inkl vinprovning...

Hoppas vi ses!

Denna aktivitet behövs förbokas och detta gör man enklast via ett mail el skicka sms till: 079 457 6097.

lördag 26 januari 2013

Overture- Perfekt för en lång lunch

Innan Fredric åkte hem till Sverige hade vi bokat lunch på Overture, restaurangen som ligger vid Hidden Valley vingård i Helderberg-området mellan Stellenbosch och Somerset West.

 Här firade vi vår 3-års dag med en 8 rätters Chef´s tasting Menu och det blev en super lyckad dag. Vi fick bordet längst in i restaurangen, med utsikt över hela området.




Själva restaurangen i sig känns avslappnad med salig blandning av folk och man använder mycket sten och träd i dekor och som serveringsfat...

Maten var jättebra, och de tre första rätterna helt fantastiska! Bästa calamarin jag ätit på läääänge!



Till de 8 rätterna, hade man valt ut viner som skulle komplettera måltiden och om det är något jag skulle klaga på från den lunchen så var det vår sommelier/ head waiter...

Hispig kille som pratade alldeles för snabbt och stod och vaggade fram och tillbaka med vinflaskan så att man aldrig fick någon chans att läsa etiketterna, el få mer info än det lilla han berättade...Lite synd!

Kycklingmoussen var nästan lite beroendeframkallande...


 Med menyn för dagen, låg mycket fokus på vita viner så det kan ju vara något att hålla i åtanke om man föredrar rött...de brukar iofs ändra meny rätt ofta..

 Jag och Fredric njöt till fulla muggar av att ha en lite lyxigare lunch på tu man hand och Overture kan vi verkligen rekommendera till alla! Vårt tips, satsa på många förrätter! De är gudomliga!

8-rätters lunch inkl vinpaket kostar R860 per person...

Sedan kom vår privatchaufför (Inka) och hämtade upp oss och på vägen hem stannade vi till för att se hur det såg ut bland vinrankorna och nu är det inte länge kvar tills de flesta gårdar börjar skörda.

bara några få druvor som inte är mogna

Många tror kanske att druvorna är ganska stora, men här får ni lite perspektiv på storleken...



Madame Zingara är tillbaka!

Vill man uppleva en annorlunda och minnesvärd "Dinner Theatre" när man är i Kapstaden, ska man se till att boka biljetter till Madame Zingara´s "The Miracle Tour" som befinner sig nere i V & A Waterfront fram till juni.



Själva föreställningen huseras i ett specialdesignat spegeltält med rum för drygt 400 gäster och förutom sång, dans, akrobatik m.m så ingår även en 3-rätters middag.


Showen går av stapeln tis-lördagkvällar med insläpp kl 18.30 och biljetterna kostar mellan R385-R495 per person beroende på vilka platser man bokar.

MISSA INTE!

Ryktet säger..

...att Sensei Deon som drev den underbara japanska restaurangen Okamai Glenwood vingård i Franschhoek, slutat :(

Riktigt synd tycker vi och hoppas verkligen att han dyker upp i något annat sammanhang.

Salmon roses är min personliga sushi-favorit.


Okamai har tydligen tagit in någon ny sushi-kock och vi håller tummarna för honom...Glenwood är en mysig liten boutique vingård i vackra omgivningar väl värt ett besök.

http://www.glenwoodvineyards.co.za





onsdag 23 januari 2013

Walking Safari

Ett av de ställen som vi använder mest för safari heter Africa on Foot, och gör precis som namnet antyder, walking safaris.
Varje morgon promenerar man i reservatet, istället för att åka runt i jeep och även om man självklart hoppas få syn på några av "Big Five" så är det inte riktigt det fokusen ligger på utan guiderna berättar istället om alla växter, mindre djur och insekter man kanske inte lägger märke till när man sitter högt upp i jeepen...

Inka var ju på Africa on Foot för ett par veckor sedan och hon har lovat att skriva ett gästinlägg om detta så snart vi jobbat ikapp med allt annat (Puh!) men i väntan på det kan de som är intresserade av annorlunda safari läsa detta blogginlägg från Africa on Foot.  

Inka på Walking Safari

tisdag 22 januari 2013

Lite mycket nu...

På annandag jul började de första förfrågningarna för jul och nyårsbokningar för 2013 komma in och sedan dess har det strömmat in mail så Sydafrika verkar bli ett himla populärt land att resa till på jullovet.

 Kul!

Denna tidiga efterfrågan på resor ett år framåt har gjort att vi haft mer att göra än någonsin tidigare (måste försöka få priser från olika B&B´s osv), och därför blir det också lite tyst här på bloggen. Förra året bokades de flesta jul och nyårsresorna i mars-april men i år verkar många ha insett att det gäller att vara ute i god tid...

Dessutom är det full rulle på guesthouset nu + att vi har massor med kunder utspridda över hela landet och fler på väg...och mitt i allt detta åker Fredric på en kort visit hem till Sverige i eftermiddag.

Han blir borta i 10 dar och under denna tid har jag besök av en god vän från Sverige: Anna-Karin...Vi pluggade ihop i Australien för en herrans massa år sedan och varit riktigt bra vänner sen dess.

Så...ja..Bloggen hamnar rätt långt ned på prio-listan just nu.




Stadsvandring på torsdag

På torsdag gör jag en lättare stadsvandring inne i Kapstaden, om det är någon som vill hänga på.

Informell promenad där jag berättar lite om Kapstadens tidiga historia och svarar på allmänna frågor om Sydafrika.

Vandringen avslutas på City Bowl Market där alla får något att dricka och lite tid att kika runt och kanske ta sig något lättare att äta...

www.citybowlmarket.co.za  




Vi möts vid Inn on The Square vid Green Market Square kl 16.00 och vandringen kostar R250 per person inkl ett glas vin...

Hoppas vi ses!

onsdag 16 januari 2013

Att 3 år kan gå så fort..

Igår firade jag och Fredric 3 år tillsammans...Eller det blev inte så mycket firande eftersom vi jobbade på guesthouset. Men det tar vi igen på lördag då vi bokat bord på Overture för en lååång-lunch..Något vi sett fram mot länge.

Helt galet vad fort de här 3 åren gått! Känns som igår när jag åkte hem till en kompis hemma i Värmland för en fika och fick sällskap av hennes kompis Fredric...

Förutom att det var 3-års dag för oss så fyllde min älskade brorson Lucas 5 år igår. Stora killen! I nästa vecka åker Fredric hem en snabbis till Sverige så då tar han med sig julklappar och presenter och just nu verkar spindelmannen vara den stora favoriten..Och lillebror är förtjust i allt med hjul på, speciellt traktorer som vi förstått det...

Sedan så har vi även bestämt datum för dagen med stort D. Vårt bröllop!

Om exakt 2 år smäller det! 15 jan 2015, på vår 5-års dag blir det äntligen stor fest här nere!

Känns ju som en evighet tills dess förstås och många kommenterade på min facebook status igår men grejen för oss är att vi hemskt gärna vill ha så många som möjligt med, och folk behöver tid på sig att hinna spara och planera en resa ner hit...

Så, så får det bli!

Flyg till Sydafrika för 5189kr

Just nu erbjuder Lufthansa billiga flyg till Johannesburg, Sydafrika, om man reser mars-maj.

 För så lite som 5189kr t/r (gäller ej under påsken).

Mer om detta erbjudande kan ni läsa om HÄR. 


Dessa månader är fortfarande fina vädermässigt och kanonbra tid på året för safari så varför inte boka vårt Safaripaket men lägga till någon extra safari-dag? Och kanske kombinera med några dagar i Kapstaden med omgivning, el kanske ett besök till Viktoriafallen?

Vi hjälper er sätta ihop ett passande program-utan extra kostnad!

Ovan bild togs av Linda och Leif som gjorde vår "Stora Sydafrikaresan" i nov. Fick en hel bunt med fina bilder från dem och lovar att lägga upp fler så småningom...


Mexikanskt i vindistrikten

Blir många restaurang-tips just nu och det beror till stor del på att Inkas vänner fortfarande är här på besök, så jag och Fredric har passat på att ha lite egen-tid och då brukar det alltid bli fokus på mat och vin.

I helgen besökte vi bl a Cosecha som ligger på vingården Noble Hill längs R45 mellan Paarl och Franschoek. Vi hade egentligen siktat in oss på Glen Carlou som har en trevlig lunch-restaurang med otrolig utsikt men där var det lite för busy, så vi körde vidare. På denna sträcka längs R45 ligger flera bra vingårdar med restauranger (Glen Carlou, Backsberg, Noble Hill och Babylonstoren) men denna gång var vi sugna på mexikanskt så det blev Cosecha.



Jag är som ni kanske vet, nästan lite besatt av chili och stark mat så detta är verkligen stället för mig.
Beställer man guacamole så kommer de ut och gör ordning den vid bordet och man kan själv välja hur stark man vill ha den.

 Me like!





Efter guacamolen åt jag supergoda räk-quesadillas och till detta dracks det iskallt rosé för att svalka oss (var säkert 35 grader i skuggan!)

I förra veckan fick vi en del regn och "svala" temperaturer runt 22-24 grader men nu är värmen tillbaka..Igår hade vi 37 grader sen eftermiddag! Än så länge har vi inte behövt använda den portabla A/C vi köpte förra säsongen utan använder bara fläkten men det dröjer nog inte nu...


tisdag 15 januari 2013

Nya kvarters-haket...

För ett par månader sedan öppnade en ny vingård med restaurang här i närheten av oss.

  Brenaissance heter den och ligger på vänster sida om man kör mot Clos Malverne i Devon Valley.

Är ett ungt par från Johannesburg som köpte gården för ett par år sedan och gjort om hela stället!

 Nu har man inte bara en vingård och restaurang, men också stor bröllopslokal och även 8 rum som B&B.

Temat går i svart och vitt och man har ett lite annorlunda koncept genom att man anlitat ett flertal olika kända vinmakare som alla fått göra ett varsitt vin.

Caféet har öppet för både lunch och middag ons-lör, och endast lunch på söndagar och på helgerna verkar det vara "the place to be" för coola barnfamiljer...



 Menyn är enkel med pizza, sallader och Mezze...Man gör grymma Mojitos och deras Biltong pizza är riktigt god!



 Man har inte dukat med några bestick utan uppmuntrar kunderna att vika ihop pizzan och äta med händerna...

Vi har redan varit dit flera ggr och kommer garanterat återvända igen och igen...Det känns lite nytt, och hippt, utan att vara pretto på något vis...

Brenaissance har följande slogan: "Expect the unexpected" och vi håller med..

Detta är ett annorlunda ställe med massa potential och kul attityd.


lördag 12 januari 2013

Sen julafton

Igår när vi kollade posten så hittade vi en avi som meddelade att vi hade paket att hämta ut, men att vi skulle få betala R31.00 i tullavgift innan vi kunde lösa ut det...Vi brukar varje år få en kalender från lillpluttarna hemma men tyckte det lät konstigt att vi skulle behöva betala tull för den???

Så gissa om jag blev förvånad när Fredric släpar hem ett jättepaket fyllt av julklappar???



Lyckan var total och nu har vårt förråd av ostbågar, kaffe, kantarell och bea-sås fyllts på till brädden och det bästa av allt var såklart almanackan och det här fina fotot på mina brorsöner.



Gud vad vi saknar dem!

Och, ja självklart alla er andra där hemma också...

fredag 11 januari 2013

Van Ryns- Brandy i världsklass

Självklart blir det mycket fokus på vin i vindistrikten, men något som kanske inte alla känner till, är att Sydafrika även producerar en hel del Brandy el "Cognac".

 Strax utanför Stellenbosch ligger Brandy destilleriet: Van Ryns.



I Sydafrika får man inte kalla det Cognac, så istället heter det "Potstill Brandy" och Van Ryns är verkligen värt ett besök.

 Lyxigt inrett med känsla för stil och stora bekväma fåtöljer att sjunka ned i, medan man avsmakar den ädla drycken. Här är det aldrig massor med folk, utan alltid ganska lugnt och skönt och bra service.



Man kan välja mellan flera olika provningar. Antingen en ren Brandy provning, el varför inte kombinera en Brandy, kaffe och choklad provning?
Finns även ost och charkuteri brickor man kan beställa in.

Har man tidigare inte sett hur tillverkning av Brandy går till, ska ni absolut följa med på den guidade "Cellar tour" som erbjuds kl 10.00, 11.30 och 15.00.
 Dels får man lära sig mer om hur man destillerar, men det intressantaste är att se Van Ryns tunn-bindare förklara och demonstrera detta gamla och tyvärr utdöende hantverk och yrke.

I torsdags tog vi med vår kund Jesper till Van Ryns och stället fick klart godkänt.

Själv är jag ingen stor-konsument av just brandy, men Fredric är det, och både han och Jesper tyckte att deras 15-åriga Potstill brandy var den godaste...

Bara cigarren som fattas



Dolphin´s Playground i Plettenberg Bay

Har ju lovat skriva om några av de B&B´s och Guesthouses som vi använder mycket och näst ut är:

 Dolphin´s Playground B&B som ligger i Plettenberg Bay, en populär semesterort längs Garden Route.

Plettenberg Bay


Detta är ett litet B&B med bara 3 rum, så det blir väldigt personligt och precis som namnet antyder, ligger det riktigt nära stranden (50m), där man ofta får syn på delfiner som leker bland vågorna.

Plettenberg Bay är den dyraste orten att bo i längs Garden Route men Dolphin´s Playground tycker jag är väldigt prisvärt med rum som kostar från R465 per person och uppåt, beroende på om man väljer att ha havsutsikt el ej.





Plett är känt för att ha fina badstränder och eftersom det ligger i princip i mitten av Garden Route så är det en bra bas att ha för aktiviteterna som erbjuds. Området är också känt för bra valsafari och är det valsäsong (juli-nov) rekommenderar jag varmt att man åker med på en kayak-tur ut till havs.


Annorlunda fotograf...

Just nu blir det en hel del privata guidningar, samt att jag igår gjorde en stadsvandring i Kapstaden.

De gånger Fredric är ledig från Guesthouset så brukar han följa med och tanken är väl att han ska knäppa lite bilder som vi sedan förhoppningsvis ska kunna använda på hemsidan och bloggen osv...

Men oftast tar han kort på heeelt andra saker...

eller hur tycker Ni att jag ska använda de här?

No Picnics?



?????


Hmmmmm....

Eller som igår under stadsvandringen...Vi kommer hem och jag frågar Fredric om han tog några kort och han glatt visar upp ett videoklipp han tagit..

på två duvor som flirtar med varandra...

Fredric är bra på mycket.

Men att hjälpa till och fota för bloggen är inte en av dem...

tisdag 8 januari 2013

Safari i Kapstaden?

En av de vanligaste frågorna vi får via mail är om safari i närheten av Kapstaden.

Det finns safari på ca 2 timmars bilresa från Kapstaden (Aquila, Inverdoorn & Fairy Glen) men ska jag vara helt ärlig så tycker jag man ska betala lite extra pengar och istället åka till något av de större reservaten i de norra el östra delarna av landet.

De tre safari lodgerna ovan är ganska små och faktiskt rätt dyra..för vad man får...Funkar alldeles utmärkt för en dagsutflykt (man kan boka in sig för lunch och game drive) men eftersom dessa reservat är mindre, blir det lite kolmården känsla över det...

Andra "Safari Light" alternativ är Garden Route Game Lodge och Botlierskop.

Det är bara min personliga åsikt och för familjer med mindre barn ligger dessa ställen bekvämt till, men som sagt...jag skulle välja något annat.

Enda reservatet som jag tycker är riktigt bra i Western Cape, är Sanbona..Men smakar det så kostar det..Från R4500 per person och natt. Här har vi haft ett flertal nöjda kunder och det ligger också på lagom avstånd från Kapstaden- ca 3 timmar med bil.

Vill man inte köra på egen hand, ordnar vi självklart med transfer.

 Nedan bild är just från Sanbona där det nyligen fötts fyra små, söta cheetah ungar. Ofta pratar man ju om att jan-feb är de sämsta safari-månaderna i Sydafrika, mestadels för att det blir så grönt och tätt buskage uppe i kruger under denna tid, men man får ju inte glömma att det också är i nov-dec som många av bebisarna föds...

Gepardungar i Sanbona Private Game Reserve





måndag 7 januari 2013

Att välja rätt fisk

Här i Sydafrika har vi ett fantastiskt utbud på fisk och skaldjur...men hur vet man att det man beställer in på restaurang är ok, ur ett miljöperspektiv?

Foodbarn i Noordhoek följer alltid SASSI rekommendationerna och här har man gjort fine-dining av Hake 


Ett väldigt användbart litet verktyg är SASSI´s sms service där man kan sms namnet på den fisksort el skaldjur man funderar på att beställa till: 079 499 8795, för att se om den är med på Gröna listan el ej...

SASSI står för " The Southern African Sustainable Seafood Initiative" och ofta har de restauranger som följer SASSIs rekommendationer, en liten skylt el annan notis om detta på sina menyer el i restaurangen.



 Finns även små pocketguider man kan ladda ned från hemsidan.

Systemet är enkelt. Är den med på gröna listan så är det helt ok att äta, är den med på orangea listan ska man tänka sig för eftersom dessa arter är på väg att antingen fiskas ut, el att odlandet el fisket i sig orsakar el förändrar/ förstör miljön.

Är den med på röda listan så är det ett givet NO-NO och dessa fiskar borde inte ens finnas med på menyn el i fiskdisken.

För mig personligen är det räkor och Kingklip, som ofta är på den orangea listan, och som jag bara äter någon enstaka gång då och då eftersom det finns så mycket annat man kan välja istället...

Ny restaurang på Bilton Wines

I lördagskväll var jag och Fredric på date och denna gång bestämde vi oss för att prova "nya" restaurangen på Bilton, vingården som ligger alldeles intill Rust En Vrede...



Är Taste Restaurant som flyttat hit från sitt förra läge längs R44 och maten var riktigt bra.

Var en vindstilla kväll och perfekt att sitta ute på framsidan.

 Menyn är ganska liten men allt vi åt var jättegott och gillar man Foie Gras så är detta tydligen deras paradrätt.

Fredric åt en choklad dessert som han sa slog Hussar Grills Choklad Vodka med längder...

De har bara öppet för middag två kvällar i veckan, onsdagar och lördagar men öppet för lunch tis-sön och ett tips är att beställa picknick (måste förbokas minst 48 timmar innan) som avnjuts på gräsmattan.

söndag 6 januari 2013

Studieresa till Kruger

Nu har Inka jobbat hos oss i tre månader och igår-morse flög hon till Johannesburg för att åka på sin första studieresa.

Hennes vänner har kommit till Sydafrika för att hälsa på och då tyckte jag Inka kunde passa på och följa med på safari och få prova ett av de ställen som vi använder en hel del: Africa On Foot. Inka var här och hälsade på för 2 år sedan och då åkte vi på en guidad tur inne i krugerparken men detta blir hennes första gång på en "riktig" safari lodge. Spännande!

pytte-elefant

Lite större exemplar
Africa on Foot är i mitt tycke ett bra prisvärt alternativ där vi haft många nöjda kunder. Kostar R1895 per person och natt och HÄR kan ni läsa om ett Krugerpaket som är perfekt att kombinera med Startpaket i Kapstaden.

 Inka har lovat att ta många bilder och skriva ett gästinlägg när hon är tillbaka.

Med lägenheten och kontoret tomt har jag passat på att jobba ikapp och Fredric har kört flera transfers.

Just nu håller jag på med lite nya paket och klurar kanske på att sätta ihop ett par gruppresor för nästa säsong..får se om jag kommer ha tid att guida el ej..annars struntar vi i det.

Vi specialiserar ju oss på sk "Self drives" el resor på egen hand och de guide-uppdrag jag får vid sidan av räcker gott och väl...Även om man självklart många ggr skulle vilja göra egna gruppresor så att man får programmet så som man själv vill ha det.

Är bara att inse att det bara finns 24 timmar på ett dygn och 365 dagar på ett år..jag kan inte hinna med ALLT!

Däremot guidar jag gärna mindre grupper så är ni ett gäng som funderar på en resa till Sydafrika, ta kontakt med oss!

fredag 4 januari 2013

Sånt här gör mig glad....

Vardagsromantik är det bästa jag vet.




och Fredric är en riktig jävel på det! (tyvärr funkar det inte att lägga upp bilder via blogger just nu så min felvända facebookbild får duga men you get the idea eh? )


Trevlig helg!

Stadsvandring i Kapstaden 10 jan

Nästa torsdag kommer jag göra en stadsvandring i Kapstaden och det finns några platser kvar så om någon är intresserad så kan man kontakta mig på info@sydafrikaexperten.se el på tel: 079 457 6097

Detta är en väldigt informell promenad där jag berättar om Sydafrikas tidiga historia och svarar på allmänna frågor som folk brukar ha om Sydafrika.

Vi samlas vid Inn on The Square Hotell vid Green Market Square kl 16.00 och promenerar bl a genom Bo Kaap, Companies Gardens och gör även ett besök på kvällsmarknaden: City Bowl Market där alla får sig något att dricka, ihop med lite sydafrikanska snacks...

Pris: R250 per person för vuxna och R150 för barn under 12 och föranmälan krävs.

Hoppas vi ses där!

torsdag 3 januari 2013

Populärt boutique hotell i Kapstaden

Under de närmaste veckorna tänkte jag skriva lite mer om de olika Guesthouses och B&B´s som vi använder runt om i Sydafrika. Vissa har jag säkert skrivit om tidigare, andra är kanske nya här på bloggen, men som vi samarbetat med i flera år...

Först ut är An African Villa, ett populärt Guesthouse/hotell i centrala Kapstaden. Detta lilla boutique hotell ligger i det trevliga bostadsområdet: Tamboerskloof, på gångavstånd till själva centrum och ett myller av restauranger.



Silver rummen på An African Villa

An African Villa har totalt 12 rum, som är uppdelade i tre olika kategorier: Silver, Gold el Platinum. Alla rum är modernt inredda i afrikansk stil med fräscha badrum och A/C på rummet. Finns även en pyttepool att svalka sig i.

Pris från R650 per person inkl frukost.

Tamboerskloof som område tycker jag själv är riktigt trevligt.

 Nära centrum men lite lugnare än området vid Long Street, som kan bli rätt stökigt under kvällstid.

Park Rd och Kloof Street som båda har massa bra restauranger att välja på, ligger på bara några minuters promenad och sightseeingbussen går också i närheten. Vill man ta sig till Waterfront så finns det gott om taxis och bussar.

Atmosfären på An African Villa är hemtrevlig med stor servicekänsla och är i mitt tycke så mycket bättre än att bo på ett stort hotell.

Sushi igen

Sitter i bilen påväg till Simons Town igen..och även denna gång blir det Just Sushi. Ska ha kvalitetstid med bästa Madde och Alistair. M har varit i Sverige över jul så det var ett tag sedan vi sågs...

Blev en perfekt torsdag detta.

Studiedag

Imorse kom vi iväg tidigt för att köa hos Home Affairs och förhoppningsvis kunna luska i varför Inka fått avslag på sin visumansökan...

Som turist får man automatiskt 90 dagars visum vid ankomst till Sydafrika, och detta kan man sedan förlänga med ytterligare 90 dagar genom att betala en avgift på R425, visa returbiljett hem, bankutdrag på de senaste 3 månaderna och skriva ett brev varför man vill förlänga sin vistelse..Sedan är det även viktigt att man ansöker om sin förlängning SENAST 30 dagar innan det första visumet går ut..

 Allt detta hade Inka gjort och ändå fick hon ett sms i förra veckan att hennes ansökan blivit "Rejected".

 Suck!
Hennes första visum gick ut igår så vi kände oss inte speciellt hoppfulla imorse...

MEN, för en gångs skull hade vi turen på vår sida och det visade sig (efter en hyfsad kaotisk timme där inne) att Home Affairs gjort fel med ett antal ansökningar och att Inka inte ska ha några problem att flyga hem den 28 mars som planerat!

Skönt!

Från Home Affairs gick vi vidare till Cape Town Tourism för att hämta lite nya broschyrer och sedan körde vi till Franschhoek där vi gjorde en vinprovning och sedan åt en underbart god lunch på Anthonij Ruperts nya "Antipasto Bar" i samma byggnad som Graham Beck tidigare låg (längs R45 på höger sida innan man kör in i Franschhoek)

Rekommenderas varmt!



De har bara haft öppet i ett par månader och det är inte skyltat att det finns något i matväg men går man längst bak i entrédelen där Graham Beck tidigare hade sitt Tasting Room, så finns det ett fåtal bord dukade...


Anthonij Rupert har en vinserie som kallas för Terra Del Capo, med italienska influenser och därav också temat på denna Antipasto Bar. Till dessert serverades "naturligtvis" en Pannacotta.




Vi köpte även med oss en låda av deras André vin som är en blend av Merlot och Sangiovese.

Efter lunchen åkte vi och hämtade upp ännu fler kartor och broschyrer och då fick jag även syn på Franschhoek Wine Tram som alldeles nyligen kommit igång. (Tror de första turerna gick alldeles innan nyår).



www.winetram.co.za
 Detta är en spårvagn & buss som tar gästerna mellan gårdar som: Grande Provence, Rickety Bridge, Chamonix, Dieu Donne och Haute Cabriere.

 Biljetten kostar R130 per person och är giltig under en dag och förutom transport ingår även provning på Rickety Bridge och Dieu Donne och hos Haute Cabriere får man en välkomstdrink.

Ska absolut provas nästa gång vi spenderar lite mer tid i Franschhoek.

Allt som allt har vi haft en riktigt trevlig men även produktiv dag och imorgon tar vi nya tag på kontoret!

onsdag 2 januari 2013

Fel dag att åka till Kapstaden på...

Blev lite fel i planeringen idag.

Vi hade bestämt oss för att åka till Home Affairs för att luska i varför vi fått avslag på Inkas ansökan om förlängt visum men jag hade helt glömt bort att det är den 2 jan!

Den dag på året då de stänger flera av huvudgatorna inne i Kapstaden för den årliga "Cape Town Minstrels Carnival" och ska man inte titta på paraden, ska man helst undvika Kapstadens centrum...

Så vi blev helt fast i trafiken och gav tillslut upp och åkte till Sea Point och käkade lunch på La Perla Restaurant.

Blåste som attan men maten var god och vi fick alla vår "pasta fix" för ett tag framöver. Däremot blir jag sur när de serverar San Pellegrino vatten på flaska..R45.00 för något som man skickat över halva jordklotet...nej, då dricker jag hellre kranvatten (vilken man ju borde göra mer i vilket fall som helst).

Får göra ett nytt försök hos Home Affairs imorgon och behöver samtidigt fixa massa nya broschyrer, göra ett par inspektioner i Franschhoek m.m så det får helt enkelt bli ytterligare en dag ifrån kontoret.

På hemvägen svängde vi förbi ColdGold som ligger runt hörnet från oss, vid Bosman´s Crossing, mittemot Stellekaya och Dalla Cia.

Här är det en ung tjej som tröttnade på kock-yrket och bestämde sig för att börja tillverka och sälja glass. Nu erbjuder de hundratals olika smaker och har återförsäljare lite varstans..




Jag provade en honung och saffransglass och Freddan fick sitt pepparkaks-sug stillat genom en "Gingerbread & Cookie dough" glass. De använder bara naturliga råvaror, helt utan konstiga tillsatser...Riktigt gott!



tisdag 1 januari 2013

Kärt återseende

Härom dagen var vi tillbaka i Simons Town, lilla samhället nere på kaphalvön som vi tidigare bodde i. Målet för dagen var en lunch-date med vår goda vän Ursula.

Som alltid träffas vi på Just Sushi där jag varit stammis i många år. Sushin var lika god som vanligt och vi hann även skvallra lite med John och Cathy som driver restaurangen om allt som hänt sedan vi sågs sist.



Efter lunchen åkte vi till Boulders Beach Restaurant för att se om Jasper var på plats och det var han :)

Jasper är killen som gör våra söta elefant-nyckelringar som alla våra kunder får.



nyckelringen som våra kunder får

 Han är en helt underbar människa, alltid med ett stort leende, som jobbar extremt hårt för att han och hans familj ska överleva.




Hans fru hjälper till att tillverka alla saker de säljer men det har varit en tuff vår för familjen eftersom Jasper ramlade på väg till tåget för några månader sedan och bröt armen.

Han har inte kunnat jobba alls på 3 månader och blivit opererad flera ggr :(

 Dessutom har de en gravt CP-skadad son som behöver dygnet-runt vård och assistans med det mesta.

 Sonen behöver med jämna mellanrum åka till sjukhus för tester m.m och med allt som hänt hans pappa, har familjen hamnat efter med sjukhusräkningarna...

Vi har nu bestämt att månadens "hjälpa till" projekt blir att hjälpa Jasper betala hans sons sjukhusräkningar, så för varje bokning som vi får under januari månad, kommer vi på Sydafrikaexperten skänka 100kr till Jasper och hans familj.



Vi lade även in en ny beställning på 200 elefanter och lovade Jasper att komma och hälsa på honom och hans familj i nästa vecka.

Har ni vägarna förbi Boulders Beach, gå förbi restaurangen vid Boulders Beach Lodge (en bit bortanför själva nationalparken) och hälsa på Jasper och titta på hans Wire Art.



Är det något speciellt man vill ha, kan man lägga in en beställning så fixar han det och han kan även skicka hem grejorna till Sverige på posten.