torsdag 31 oktober 2013

Varning för korrupta poliser!

Under de senaste åren har vi haft ett flertal kunder som stoppats av polisen när de kört omkring i Kruger-området. Polisen brukar påstå att kunden kört för fort el inte stannat ordentligt i en korsning el liknande. Sedan vill de att man ska betala mellan R500- R1000 i böter på plats.

Vi varnar alla våra kunder för just detta i deras välkomstbrev och nu har vi på bara några veckor haft ett flertal kunder som råkat ut för exakt detta men som tur är har de varit förberedda och stått på sig.
Kunderna har sagt till polisen att de tänker ringa oss eftersom de blivit informerade att man aldrig ska behöva betala böter på plats, och genast har polisen vinkat iväg dem. Men det gör mig förbannad att det fortfarande sker och att ingenting görs!

Så om ni planerar att köra längs R40 mellan Nelspruit och Hoedspruit, håll hastighets-begränsningarna och blir ni stoppade, stå på er och säg att ni blivit informerade att böter ska skickas till hyrbilsfirman och låtsas ringa er "agent" så brukar de ge sig...








måndag 28 oktober 2013

Rundresa i Sydafrika- Utan hyrbil

De allra flesta Sydafrika-resenärer tycker det är kul och spännande att hyra en bil och köra omkring på egen hand, men vi har också en hel del kunder som inte känner sig helt bekväma med vänstertrafiken, eller som helst slipper bilkörning på semestern. För dessa kunder har jag nu satt ihop en rundresa där man helt enkelt får transfer mellan de olika boendena.


Det är ingen längre rundresa, utan i detta paket har jag valt att fokusera på några nätters Safari, 5 nätter i Kapstaden och sedan avslut med 3 nätter i Stellenbosch och jag tycker den blev riktigt bra!

Paketet kan man läsa mer om HÄR.


På safarin bor man i mysiga "Trädkojor".



söndag 27 oktober 2013

Några bilder på vårt nya hem

Idag har vi haft en underbart härlig försommar dag med ca 28-29 grader i skuggan och nästan helt vindstilla!
Vaknade hyfsat tidigt och tog en promenad i våra nya kvarter. Är första gången som vi bor i ett "villa-område" och än så länge stormtrivs vi. Även om vi självklart saknar Stellenbosch och vindistrikten så känns detta väldigt mycket hemma för oss.

Tokai, området vi bor i, ligger ca 25 min med bil söder om själva Kapstaden och eftersom vi tidigare bott på andra sidan berget, ännu längre söderut än detta, känns läget här "så nära" allt.

Ok, vi har ju inte den fina utsikten mot bergen som vi hade i Stellenbosch, el mot havet och Simon´s Town som vi hade i huset innan dess, men boendet i sig är väldigt mysigt och själva layouten på huset passar oss.
Liten trädgård som inte kräver speciellt mycket jobb men som ändå har plats för våra kryddor, tomater osv och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum som vi båda gillar. Ja, här kommer vi trivas!

Har tagit några få bilder men eftersom 2 av sovrummen fortfarande är belamrade med resväskor och flyttlådor så får ni bara se vissa delar av huset... och de är inte heller speciellt välstädade el i ordning än..Sorry!

Huset har 3 sovrum + kök och vardags rum i ett och 2 badrum (det ena En Suite). I Garaget finns ytterligare ett hyfsat stort rum som tanken var att vi skulle använda som kontor men eftersom det är en del fuktskador efter vintern, har vi valt att avvakta till ägaren fixat detta.

Vi har ju gott om plats för kontor inne och fortfarande ett extra rum som gästrum.








Kommer kanske lite fler bilder när allt är i sin ordning men vet att våra familjer är nyfikna på hur vi bor så hoppas detta ger något slags hum iallafall....

Vandra uppför Taffelberget

I Kapstaden finns det ett myller av olika vandringsleder att välja mellan och självklart är det oerhört populärt att vandra uppför Taffelberget.



Finns ett flertal olika företag som anordnar guidade vandringar, med olika svårighetsgrad och det går även bra att vandra på egen hand om man följer de skyltar som finns längs leden som börjar på "framsidan" av berget. Man får räkna från 2 timmars hiking och längre (oftast 3-5 timmar), beroende på vilken av alla  olika alternativ man väljer och hur snabb man är förstås och det gäller att börja så tidigt på morgonen som möjligt, då stora delar av vandringen sker i direkt solljus.
Även superviktigt att man har med sig massa vatten och även en tjockare tröja el vindjacka eftersom vädret kan växla om på några få minuter.

Många föredrar att sedan ta linbanan ner igen och enkel resa kostar R105 per person.

Bland alla företag som erbjuder guidade vandringar så brukar vi använda Riaan på Hike Table Mountain, el vår goda vän Kenneth på Villa Cape Adventures som också erbjuder denna tur (min 3 personer).

Pris för guidad vandring: Från R595 per person och uppåt.

Förutom hiking uppför Taffelberget, är att annat tips att vandra upp på Lion´s Head. Finns en väl markerad led som tar en upp till toppen och på slutet är det såpass brant att man blir tvungen att "klättra" uppför en "kedja". Jätte-populärt och många som tar med sig picknick till solnedgången. Här uppe får man också fantastisk utsikt!

lördag 26 oktober 2013

Såååå trött!

Fattar inte vart det här året tagit vägen? Senaste halvåret har utan tvekan varit en av de intensivaste perioderna på länge med drygt 5 månader på resande fot, mer än 25 flyg, 45 passkontroller, ett 60-tal safaris, och ett oräkneligt antal timmar i buss och jeep.

Kommer ta tid att återhämta mig och här hemma i Kapstaden har jag ingen tid att vila eftersom vår svenska säsong är igång sedan flera veckor tillbaka och nov är en av våra mest hektiska månader.

Så just nu blir det inte mycket socialt liv för oss utan det är jobb från morgon till kväll som gäller och runt 19-tiden stapplar jag ut till tv-soffan för att se på några gamla avsnitt av Greys anatomy el liknande..Något där jag inte behöver tänka, överhuvudtaget.

Sen somnar jag strax efter kl 21.00 och vaknar igen strax innan 6 och tillbaka in på kontoret.

Lite trist vardag men så är det att jobba säsong helt enkelt...

Fredric drar ett stort lass just nu och sköter mesta matlagning, shopping m.m och det enda jag lyckats åstadkomma sen jag kom hem var ett bullbak som jag fick ett infall att göra häromkvällen. Märktes att det var ett tag sedan jag bakade för de blev inte hälften så goda som de brukar men nästa gång blir säkert bättre och det är ju inte mycket som slår nybakade bullar och ett glas kall mjölk...



Och inte har jag hunnit ta bilder av huset heller...ska försöka leta fram kameran som fortfarande ligger i den halvt uppackade resväskan...

torsdag 24 oktober 2013

Åk med på guidad tur till Godahoppsudden el vindistrikten

Som ni kanske vet, erbjuder jag vissa dagsutflykter i Kapstaden med omgivning. 

Jag kör bl a en guidad tur i Sydafrikas vindistrikt på tisdagar och annars är jag även tillgänglig för guidade turer ner till Godahoppsudden och kaphalvön.



Jag har fortfarande 2 platser kvar för vinturen 5 nov och strax innan jul finns det platser kvar för vinturen den 17:e dec och Kaphalvön den 19:e dec. 

Har även ett fåtal platser kvar för Kaphalvön den 26 dec. 

Pris för vinturen: R950 per person inkl provningar och 4-rätters lunch inkl viner.

Pris för Kaphalvön: R750 per person inkl alla inträden (Lunch till egen kostnad). 

VÄLKOMNA!

tisdag 22 oktober 2013

Underberg Guesthouse

Om man ska resa till Kapstaden så tycker jag det är mysigast att bo i Gardens /Tamboerskloof området. Detta är ett lugnt och säkert område i utkanten av city centrum (vid foten av Taffelberget) och här hittar man många bra restauranger som man kan promenera till även under kvällstid. 

Underberg Guesthouse


Flera av våra kunders favoriter som Villa Cape Adventures och An African Villa ligger i detta område och ytterligare ett ställe som vi ofta använder och som jag varmt kan rekommendera, är Underberg Guesthouse.  
Prisvärt och trevligt boende, med fina rymliga rum och stora all-utrymmen.





Ann och Bruce som driver Underberg, köpte stället av en norrman för några år sedan och har total-renoverat huset till ett modernt Guesthouse men ändå behållit mycket av den gamla viktorianska stilen . 
Enda som fattas är en pool, men som många av våra tidigare kunder brukar säga..I Kapstaden har man ändå inte riktigt tid för sol och bad. 

Pris: Från R595 per person och natt inkl frukost. 

måndag 21 oktober 2013

Bråda dagar

Nu är jag på benen igen och försöker jobba ikapp så snabbt jag bara kan!

Säsongen är igång på riktigt nu och eftersom november månad alltid är den månad (förutom feb) då vi har flest kunder som reser runt i Sydafrika, är det många vouchers, välkomstpaket m.m som ska bli färdiga. För att inte tala om alla fakturor som ska betalas.
Dessutom är det en hel del pusslande med alla transfers och extra utflykter som vi också gör.

Fredric är precis på väg ut till flygplatsen för att hämta upp en kund som ska spendera en vecka i Kapstaden och precis som de föregående två säsongerna, har vi valt Delheim´s Rosé som det vin som de som bokat vårat startpaket i Kapstaden ska få.

 Ett gott, svalkande och väldigt fruktigt vin som passar perfekt en varm vår- el sommardag!



Delheim är förresten en trevlig gård att besöka för antingen en vinprovning el varför inte en lunch? Restaurangen har väldigt avslappnad atmosfär med enkla bord utspridda utomhus och här äter och dricker man gott till billig peng. Personliga favoriten är deras Kyckling curry el en ostbricka.

söndag 20 oktober 2013

Amazink- Varje fredag

Missade som sagt förhandsvisningen av årets Amazink show men kommer garanterat se den under någon av de fredagar som man kommer köra showen i år.

Biljetterna kostar R200 per person och kan enkelt bokas via Webticket. Mat och dryck går att köpas på plats.



torsdag 17 oktober 2013

Hemma!

Ja, nu har jag sovit ikapp en del men har tyvärr dragits med risig mage sedan Kenya som inte riktigt vill ge med sig så behöver nog vila ännu mer de närmaste dagarna...Jäkla typiskt!
Skulle egentligen ha gått och sett en förhandsvisning av Amazinks nya show för i år som vi var inbjudna till ikväll men det går bara inte..Synd!

Fredric överraskade mig med en hemmagjord Sydafrikaexperten tavla...Tycker den är fin :)


Har trots detta lyckats jobba en hel del idag och trivs bra i vårt nya kontor även om det ser ut som ett bombnedslag just nu...Kommer nog i ordning så småningom.

Och vad mer? Jo, druckit varm oboy och ätit frallor med svensk gräddost på. Ljuvligt gott! Nu är det enda som saknas i vårat svensk-förråd: Annas pepparkakor så är det någon av våra kunder som är på väg ner som råkar ha lite plats över i sitt bagage så är marknadsvärdet på pepparkakor här nere väldigt högt just nu!

onsdag 16 oktober 2013

Soweto

Imorse åkte jag och gruppen till Soweto för en guidad tur med lokala guiden Alina. Var som vanligt trevligt och framförallt intressant och man åker alltid därifrån med massa olika känslor.

Här en bild från Hector Petersen memorial, en plats till minne av alla de ungdomar som miste livet under Soweto uprising den 16 juni 1976.

Har man ett par dagar i Johannesburg tycker jag absolut att man ska boka in sig på en guidad tur till Soweto.
Finns många olika företag att välja mellan och vill man göra en lite annorlunda tur, kan jag rekommendera cykelturen...

tisdag 15 oktober 2013

My bags are packed...I´m ready to go

Gick upp tidigt som vanligt och sitter nu och väntar på att gruppen ska bli klara så att vi kan avsluta Kenya-delen av den här resan. Nu på morgonen kommer vi stanna till ute i bushen där de dukat upp en jättefin champagne frukost.

Mysigt sätt att avsluta på.

Sedan blir det först ett litet plan från Maasai Mara till Nairobi och sedan vidare till Johannesburg. Bor en natt i Sandton och imorgonbitti gör vi en guidad tur i Soweto, innan jag hoppar på planet hem till Kapstaden...

Är så många olika känslor just nu. Har guidat i 8 säsonger för samma företag och nu är sista turen snart slut.  Ett kapitel tar slut och nya spännande saker på g.

Nu ska all energi och fokus läggas på Sydafrikaexperten och det känns fantastiskt kul att jag inte längre "måste" guida under de långa vintermånaderna, utan att det kan gå ihop ändå...

Allt slit de senaste 4 åren börjar äntligen visa lite resultat.






söndag 13 oktober 2013

Magiska stunder

Nu börjar som sagt den här resan gå mot sitt slut och efter detta lovar jag att ni ska slippa safari-bilder ett bra tag framöver ;)

Safarin i Kenya är ganska annorlunda mot den i Sydafrika och även om jag älskar Kenya och framförallt det vänliga folket, så måste jag erkänna att jag föredrar upplägget hemma i Sydafrika. I Kenya är det ofta väldigt många fordon i samma område och man får inte alls samma intima känsla av att vara ensam i bushen här, som man får om man bor i något av de privata reservaten i Sydafrika... Däremot finns det ofta extremt mycket djur i nästan alla kenyanska parker så man är garanterad att få se något.

Men detta är såklart bara min egna personliga åsikt, baserat på mina egna erfarenheter under de 12-13 veckor jag spenderat i Kenya de senaste 3 åren...

I vilket fall som helst så får jag aldrig nog av safari...

Alltid är det något nytt. Och även i Kenya får man stunder på egen hand, utan massa annat folk i närheten.

 Imorse var en sådan stund..

Vi kom körandes i vår jeep och där låg han precis bredvid stigen, morgontrött och slö.






 Vi tittade alla nyfiket på honom och på en och en halv meters avstånd såg han inte så värst stor ut...



Men så småningom satte han sig upp för att sedan ställa sig i ögonhöjd med mitt öppna fönster och både jag och guiden höll andan...

Måtte han inte bli skrämd var det enda som for genom mitt huvud.

Han såg så stor och mäktig ut där han stod..och liksom kikade in i jeepen och mitt ansikte.

Jag hade kunnat klappat honom. Så nära var han.

 Det blev jag som vände bort blicken först och sedan försvann han i sakta mak till en buske några meter bort där han markerade sitt revir och lade sig sedan tillrätta igen för att sova vidare.

  Ett kort men intensivt minne som jag kommer bära med mig från den här säsongen...

Tillsammans med hundratals andra liknande minnen och tusentals bilder.

På hemmafronten

Så medans jag är ute och guidar så har Fredric haft fullt upp med att hitta nytt boende till oss, flyttat in och nu är det en del smågrejer kvar, som ska fixas med.

För det första så var det skitigt som bara den i huset när han flyttade in.

Här nere verkar de inte förstå innebörden av flyttstädning. Ägaren till huset ville ha en extra dag på sig "för att städa upp" efter de stökiga studenterna som hade bott i huset innan oss, men såvitt Fredric kunde se, så hade hon inte gjort mycket alls förutom att ha dragit en dammsugare över golvet kanske och torkat några få skåp... Blä!

Nästa dilemma är detta med internet (som vanligt). Har skrivit flera ggr tidigare om hur dyrt internet är här nere och allt krångel vi haft med olika service providers. Det företag som funkat bäst för oss hittills heter Axxess och hos de kostar ett hyfsat snabbt internet, utan något tak för hur mycket data man använder upp, ca R700/mån + kostnaden för att ha ett telefon abonnemang. Helt ok och har funkat klockrent.
Men nu har vi även hört att Afrihost ska vara bra, så kanske att vi ger de en chans i nya huset. Får se...Vi kan nämligen inte göra någonting alls innan jag kommit hem eftersom vårat Telkom-konto står i mitt namn...Suck!


Ska bli spännande att få komma hem om några dagar och se det med mina egna ögon och bilder kommer så snart jag packat upp...

lördag 12 oktober 2013

Krånglande internet...

Har inte kunnat få internet att fungera senaste veckan så därför har det heller inte blivit något bloggande.... Fruktansvärt irriterande och frustrerande när man försöker betala räkningar och annat...

Så vad har hänt?
Jo, i måndags fyllde jag år och dagen spenderades på ett sjukhus med en av mina gäster...Men på kvällen firades jag med såväl sång och dans och stor fluffig tårta!

Resten av veckan har gått väldigt snabbt och även om vi inte haft så jättemycket tur med safarin, så verkar gästerna nöjda och glada och det är väl huvudsaken.

Idag kör vi till sista parken: Masaai Mara och där hoppas vi på fler katter som denna...

Det är såhär jeeparna som vi reser i ser ut. Den här gången har jag 3 stycken med bara 14 gäster...







Och nu är det bara 4 dagar kvar tills jag är hemma i Kapstaden igen!

Billiga flyg hos KLM

Just nu kan man boka billiga biljetter till Sydafrika hos KLM för resor mellan nov-mars. Pris från ca 5200kr t/r...Men se till att boka snabbt då detta erbjudande går ut den 17 okt.

Mer info hittar ni här:

http://klmf.ly/1akbl52

onsdag 9 oktober 2013

Sydafrikas bästa restauranger?

Varje år utser Eat Out en topp10-lista med Sydafrikas bästa restauranger och nu har de släppt listan med årets 20 nominerade restauranger. Den stora prisutdelningen och topp 10 tillkännages i nov.

Inga större förändringar från de senaste åren och som vanligt dominerar restaurangerna i vindistrikten totalt! 

Listan med de 20 nominerade restaurangerna hittar ni här:

http://eatout.co.za/News/Category/General/2844/And-the-nominees-for-the-2013-Eat-Out-Top-10-are 

måndag 7 oktober 2013

Hemlängtan

Nu är det bara 10 dagar kvar tills jag är hemma igen och har haft en släng av hemlängtan de senaste dagarna. Gruppen som var så himla bra i början av resan, beter sig nu värre än småbarn som kivas i sandlådan. Mobbning på hög nivå och jag skäms när jag ser och hör hur de beter sig mot vissa medlemmar i guppen...Usch!
Har dessutom en man i gruppen som drabbats av en läskig infektion i benet och trots att vi haft 2 olika läkare som tittat på det, så oroar jag mig för honom. Idag ska vi köra norrut, till en lodge in the middle of nowhere och innan vi kommer dit ska jag försöka hitta ett sjukhus som vi kan besöka. 

Bara att bita ihop och jag njuter ju av varje sekund när vi är ute på safarin så det går verkligen ingen nöd på mig.

Alla har vi våra ups and downs helt enkelt. precis som med vilket annat jobb som helst...


lördag 5 oktober 2013

Är lejonhanen lat?

Det pratas ofta om vad lat lejonhanen är...Att det är honorna som står för jakten och att hanen mest ligger och sover hela dagarna...

Stämmer till en viss del men visst finns det hanar som sköter sin egen middag...




fredag 4 oktober 2013

Vintur med Minna 5 nov

 5 nov startar jag mina guidade turer för denna säsong och först ut är vinturen som ni kan läsa mer om HÄR.
Man blir upphämtad från sitt boende i Kapstaden och vi besöker bl a en svensk vinbonde, sedan vidare till vingården som tillverkade Sydafrikas första "Champagne"... och avslutar dagen med en härlig 4-rätters lunch inkl viner på en trevlig vingård.



Finns fortfarande några platser kvar för säsongens första tur så kommer ni befinna er i Kapstaden den 5:e nov, passa på. Det är en supertrevlig, och väldigt annorlunda dagsutflykt.

Pris: 665kr per person.



Kontaktar mig gör ni via mailen: info@sydafrikaexperten.se 

VÄLKOMNA!

torsdag 3 oktober 2013

Sista rycket

Väntar på planet till Nairobi. Sista 2 veckorna kvar med den här gruppen och sedan är det guidning på svenska som gäller när jag kommer tillbaka till Kapstaden. Har varit en superkul "aussie" säsong men jag är också extremt trött och sliten.

Att gå upp 4 varje morgon och stupa i säng vid 22-23 hållr inte i längden. men nu är det sista rycket som gäller och hoppas på många fina safaribilder närmaste veckorna...Älskar Kenya och det känns ganska sorgligt att detta nog blir min sista resa dit på ett bra tag...


onsdag 2 oktober 2013

Bloggen fyller 6 år

Idag är det 6 år sedan jag startade den här bloggen.

 Innan använde jag mig av resedagbok på nätet men hade tröttnat på att det var så krångligt att lägga upp bilder.
När jag började skriva bloggen hade jag tidigare samma år spenderat 6 månader i Sydafrika och blivit erbjuden ett jobb och skulle precis flytta ner "på riktigt".  De första inläggen går att läsa HÄR.

Känns verkligen som en evighet!

Och hade det inte varit för den här lilla bloggen så hade jag heller aldrig vågat startat eget, eftersom det faktiskt var och fortfarande är, via denna som många hittar oss.

Jättekul att det är så många av er som hängt med länge, och kul att det är fler och fler som hittar hit...




tisdag 1 oktober 2013

Vic Falls nästan helt utan vatten

Befinner mig uppe vid Viktoria fallen och måste säga att jag rekommenderar nog ingen att åka hit den här tiden på året om man kan undvika det. Varmt och fuktigt och nästan inget vatten alls i vattenfallen. Enorm skillnad om man jämför med bara för en månad sedan.

Igår gjorde vi en dagsutflykt till Botswana och Chobe National Park och det var som vanligt en lyckad dag. Man ser massor, på väldigt kort tid.

Här är några av bilderna...


 
 
 

 
 

 
 

 
 


Som jag kommer sakna dessa turer!

Äntligen ett hem igen

Imorse fick Fredric nycklarna till huset som vi hyrt och efter 6 månader har vi äntligen ett hem igen!

Känns väldigt tråkigt att inte kunna vara med (läs: controlfreaket i mig har smått panik över att inte få vara med och styra och ställa) och tycker synd om Fredric som måste fixa med flytten själv, men sånt är livet ibland.
Fredric håller nu på och städar lite och imorgon kommer flyttfirman att flytta våra grejer från förrådet som ligger knappt 1 km från nya huset..Smidigt!

Själv väntar jag spänt på bilder från det tomma huset eftersom jag ju själv inte sett huset utan bara dåliga bilder på nätet.
 I Sydafrika finns ju en sajt som heter www.gumtree.co.za som motsvarar Blocket hemma i Sverige med den stora skillnaden att ingen här nere verkar kunna fota hus el lägenheter.

 Alltid fruktansvärt dåliga bilder, ofta på helt onödiga och ointressanta saker som en garderob, en hall, ett halvt badrum osv.

Det man som potentiell köpare/hyresgäst vill se brukar inte alls vara med...