fredag 29 november 2013

Hotell i Kapstaden över jul och nyår

Om ni letar boende i Kapstaden över jul och nyårs-perioden kan jag tipsa om att Anna och Kenneth som driver sitt B&B: Villa Cape Adventures precis fått en avbokning.



Detta B&B ligger centralt och bra, med massa bra restauranger på gångavstånd och alla rum har A/C.

Pris: R495 per person och natt inkl frukost.

Personligt och hemtrevligt ställe med perfekt läge! 




Sveriges största reseblogg

Vad glad jag blev när jag läste att bloggen Mary af Rövarhamn fått utmärkelsen som Sveriges största reseblogg när Cision gjort en rankning och att en annan av mina favoritbloggar: Freedom Travel hamnade på andra plats. Hela listan hittar ni HÄR.  Grattis till er båda och tack för att ni delar med er av era upplevelser!

Har följt båda dessa bloggar under en längre tid och i söndags, precis innan familjen Hammarberg skulle segla vidare från Simon´s Town, hälsade vi på dem en snabbis i deras båt. Blev en trevlig pratstund och det var kul att få höra lite om deras tankar om resten av den planerade resrutten och framtiden generellt. Verkligen ett spännande äventyr de är ute på och jag beundrar Linda och Ludvigs avslappnade sätt och hur de vågat ta steget att göra den här resan med såpass unga barn.

Bild lånad från www.symary.com 


 Man kan bara hoppas att vi också kommer ha liknande attityd till föräldraskapet när vi blir föräldrar.

Glömde som vanligt bort att fota så har lånat en bild från deras blogg från deras vandring uppför Taffelberget som de gjorde för ett par veckor sedan.

Familjen är nu i Kapstaden och ska sedan segla upp mot Namibia innan man ska korsa Atlanten igen och vi ser fram emot att få följa resten av deras resa.

Bon Voyage!

torsdag 28 november 2013

Restaurangtips: Foodbarn & Catharina´s

För er som planerar att antingen spendera några dagar nere på kaphalvön, el bara tänkt åka ned över dagen så kan jag varmt rekommendera restaurangen: Foodbarn som ligger i Noordhoek village.

Jag och Fredric åkte dit för en lunch-date häromdagen och det var precis lika bra som jag mindes det...

Man kan antingen välja en 3-rätters från den handskrivna tavlan, el beställa från A la Carte menyn. Fanns inte en chans att jag skulle orka en 3-rätters den dagen, så vi bestämde oss för huvudrätt och dessert och det var en av de bättre måltiderna på länge!

www.foodbarn.co.za

www.foodbarn.co.za


Glömde totalt att fota så har lånat ett par bilder från deras hemsida men som sagt, superbra mat och trevlig atmosfär. Gillar också att det finns en vin-rekommendation vid varje rätt på menyn och att detta inte är per glas, utan en liten karaff som blir ca 1.5 glas. Fredric drack ett väldigt gott vin från Jordan till sin lammrätt.

Ett annat trevligt ställe som vi också besökt nyligen, är restaurangen Catharina´s som ligger på Steenberg vingård. Vi var där i söndags kväll då det lokala bandet Blacksmith spelade och till musiken serverades en riktigt bra Set Menu. Blev en väldigt trevlig kväll!

www.steenberghotel.com


Två restauranger som båda är väl värda ett besök.

Aktiviteter för barn i vindistrikten

Ofta när jag ska sätta ihop en resa till familjer med yngre barn så vill man helt skippa vindistrikten.

Har man yngre barn så kanske det känns lite "fel" att åka runt bland vingårdar då man ofta är orolig att barnen snabbt kommer bli uttråkade av att titta på medans föräldrarna provar vin.

Själv tycker jag inte alls att det behöver vara så... på väldigt många vingårdar finns stora fina lekområden för barnen och bara för att man reser runt i vindistrikten, så behöver ju inte all fokus ligga på vin... Finns gott om andra aktiviteter som passar barnfamiljer.

Det finns bl a ett nyöppnat ställe mellan Stellenbosch och Paarl som heter Giraffe House. Har själv inte varit där än men enligt deras hemsida har de en hel del olika djur man kan titta på som:

Giraff
Zebra
flertal olika antilop-arter
krokodil
ormar
och massa olika fåglar...



Ett annat ställe i samma område, som passar perfekt för barnfamiljer är vingården Villiera där man erbjuder kortare "safari turer" i deras egna lilla viltreservat. Här har man också ett antal olika antilop-djur, giraffer, fåglar m.m. Safarin tar ca 2 timmar och kostar R150 för vuxna och halva priset för barn under 15.

Cheetah outreach som ligger i Somerset West är ett självklart utflyktsmål om man vill lära sig mer om geparder, och gillar man fåglar så är ett besök på vingården Spier och Eagle Encounters där också värt ett besök.

Har man lite äldre barn så brukar hästridning vara populärt, el varför inte åka på en Segway tur på vingården Spier. 
På vingården Delvera kan man hyra mountainbikes och här finns hästridning och lekplats.

Blaauwklippen är en populär vingård för barnfamiljer och speciellt på helgerna när det erbjuds ponnyridning.
Detta är bara ett litet urplock av aktiviteter för barn så som ni förstår kan man gott och väl spendera några nätter i vindistrikten, el åka från Kapstaden som en dagsutflykt.


måndag 25 november 2013

Fira nyår i Kapstaden

Inom de närmaste veckorna kommer många restauranger i Kapstaden släppa sina nyårs-menyer och igår kunde man redan läsa en sammanställning som Eat Out gjort:

http://eatout.co.za/News/Category/General/2569/Where-to-celebrate-New-Years-Eve

Den HÄR bloggen brukar också alltid lista många av de restauranger som erbjuder något speciellt över nyår.



Förutom dessa restauranger så är det alltid en massa happenings nere vid Waterfront och i år kommer man bygga en stor scen nere vid vattnet och kända band som Prime Circle och Freshlyground kommer spela.
Som vanligt kommer man även ha fyrverkerier..Först kl 21.00, så att familjer med yngre barn ska kunna se, och sedan ytterligare fyrverkerier vid midnatt.

Mer info om olika restaurang-erbjudanden osv brukar läggas upp på www.waterfront.co.za.


Ett lite annorlunda sätt att fira in nyåret är från toppen av Taffelberget. Linbanan brukar vara öppen så att man kan åka upp runt kl 23.00 och ner igen strax efter midnatt. Biljetter för detta måste man ordna på förhand men jag har inte sett någon information än om hur det kommer fungera i år.


Tips på restauranger i Kapstaden

Jag får dagligen mail från folk som vill ha tips på restauranger i Kapstaden och tyvärr har jag inte tid att svara på alla mail + att det finns så himla mycket att välja mellan, att det är svårt att ge rekommendationer utan att man känner personen i fråga.

Dessutom kan servicen variera en hel del så om jag varit på ett ställe och tyckt det varit bra ena veckan, så kan helhetsupplevelsen vara helt annorlunda nästa vecka.



Men här kommer en lista på några av mina personliga favoriter, blandat med ställen som många av våra kunder verkar gilla. Den här listan har inga utav "topp-10" restaurangerna med eftersom det skrivs så mycket om dessa ställen ändå, utan här är en blandad kompott av några enklare ställen, men också ett par lite finare ställen.  Har heller inte inkluderat några av restaurangerna i Waterfront eftersom de flesta turister hittar dit förr el senare ändå.

Fork- Tapas bar på Long Street. Mysigt ställe med ganska få bord så är värt att boka i förväg. Perfekt ställe om man vill ta sig ett glas vin och ha lite tilltugg till, el inte känner för en ordentlig middag.

Mama Africa- Letar man efter ett ställe med "Afrikanska vibbar" så är detta i mitt tycke ett av de bättre ställena. Maten är inte WOW men stämningen och marimba bandet som brukar spela gör det till ett riktigt trevligt ställe! Kostar R10 i inträde. Ligger längs Long Street.

Hussar Grill, Camps Bay- Fantastiskt bra köttrestaurang i Camps Bay.

Miller´s Thumb- Denna lilla gömda pärla ligger i Tamboerskloof och ser inte mycket ut utifrån men serverar väldigt goda fiskrätter.

La Mouette- Mysig restaurang längs huvudgatan i Sea Point med prisvärda avsmakningsmenyer.

Kloof Street House- Ligger som namnet antyder, på Kloof Street inne i centrala Kapstaden. En av våra kunders stora favorit. Blandad meny.

Grand Beach & Café- Trendig "Beach restaurang" nere vid Granger Bay, bredvid Waterfront. Perfekt för några drinkar och lättare maträtter i coola omgivningar.

La Boheme- Enklare vinbar och bistro i Sea Point med väldigt goda och prisvärda måltider.

Codfather- En klassiker i Camps Bay. Fisk och skaldjursrestaurang.

Bizerca- Populär Bistro i centrala Kapstaden. Menyn ändras dagligen.

Myoga- Ligger ca 15-20 min med bil söder om Kapstaden. Otroligt prisvärd och opretentiös fine- dining upplevelse med 7-rätters middag för R265 per person.

Ja detta är ju bara ett fåtal av de hundratals restauranger som finns att välja mellan och om ni har någon egen favorit, hör gärna av er så att fler människor hittar dit.


söndag 24 november 2013

Street Smart

På vissa restauranger runt om i Sydafrika kan man se att restaurangen automatiskt lagt till en avgift på R5.00 på notan.



Detta är ett projekt som kallas för "Street Smart" och finns förutom i Sydafrika, också i länder som Kanada, USA, England, Australien, Indien och Nya Zealand.
Projektet går helt enkelt ut på att restauranger uppmuntrar sina kunder till att skänka en extra slant under sitt restaurangbesök och sedan går allt man får in, oavkortat till att hjälpa gatubarn.

De R5.00 som restaurangen automatiskt lägger till på notan går att ta bort om man inte vill betala men eftersom det är en så liten summa, är det nog inte många som ens inser att de faktiskt har bidragit till projektet och många bäckar små som det heter.... Bara i år har man i Sydafrika samlat ihop runt en miljon rand och på deras hemsida kan man läsa mer om exakt vart dessa pengar går.

Ett bra och väldigt enkelt sätt att faktiskt göra skillnad.

lördag 23 november 2013

Bullmamma?

Jag är egentligen inget stort fan av sötsaker och om jag någonsin beställer in dessert så brukar det oftast sluta med en ostbricka el ett glas portvin (helst både och!) men under de senaste veckorna har jag ändrat lite inställning och nu nästan längtar jag till eftermiddags-fikan.

Tror det har en del med tröttheten att göra och en sockerkick sådär framåt 3-snåret gör att jag orkar jobba ett par timmar till.


Häromdagen blev det kärleksmums och igår när vår goda vän Kat kikade förbi slängde jag ihop en kladdkaka. Ibland är det enkla godast!

Kat, som bor i Pretoria var även hit i torsdagskväll och det var faktiskt första gången vi grillade sedan vi flyttade in i nya huset. Vi blev totalt bortskämda av vår vän som hade med sig lax, sås och grönsaker så det var bara att slänga allt på grillen.

Underbara kvinna!

Perfekt grillväder


Var nästan 8 månader sedan vi sågs sist så vi hade en hel del att prata om.

Idag har jag jobbat non-stop och Fredric har precis åkt till flygplatsen för att möta kunder som nu reser med oss en andra gång. Och samma sak imorgon..Fler kunder som kommer tillbaka en andra gång. Så kul!

Biljetter till Robben Island

Det är inte bara de mest populära restaurangerna som bokas upp långt i förväg nu under högsäsongen, utan det gäller även populära aktiviteter som t. ex. Robben Island.

Robben Island-turen avgår från Waterfront 4 ggr per dag och hela turen tar drygt 3.5 timme. Man tar en färja över till ön och båtturen tar ca 25-30 min. Det kan bli väldigt höga vågor på den korta turen så vet man med sig att man har lätt för att bli sjösjuk, se till att ta sjösjuketabletter innan.



Väl ute på ön blir man uppdelad i mindre grupper och först åker man runt ön i en buss med en guide ombord som pratar om öns historia och man stannar till vid en utsiktsplats där man får väldigt fin utsikt mot taffelberget.



Turen avslutas med ett besök i fängelset och på denna del av turen så är det en fd fånge som berättar mer om hur det fungerade i fängelset och man får även se cellen som Nelson Mandela satt i.

Ute på Robben Island finns också en pingvin koloni som man kan ta en snabb titt på innan färjan går tillbaka till Waterfront.

Turen kostar R250 per person och den blir ofta uppbokad flera veckor i förväg så vet ni med er att ni vill göra den, se till att boka i tid. Biljetterna bokar man på www.webtickets.co.za 

Skulle det vara så att ni missat att köpa biljetter och det är fullbokat, är det värt att ändå ta sig ner till färjan innan första turen avgår och hoppas på att få tag i biljetter på plats. Är ofta större researrangörer som bokat upp fler biljetter än de behöver och har man då tur så säljs dessa biljetter som "sista minuten".


torsdag 21 november 2013

Kirstenbosch summer sunset concerts

Nu är det återigen dags för Kirstenbosch omåttligt populära utomhuskonserter som hålls varje söndag med start nu på söndag fram till början av april.

Vet ni med er att ni kommer befinna er i Kapstaden en söndag så kan jag verkligen rekommendera att ni bokar biljetter och åker dit.

Som vanligt är det massa bra band som spelar som t. ex. Prime Circle, Goldfish, Freshly Ground, Mango Groove, Johnny Clegg mfl. och det gäller att man köper sina biljetter i god tid. Detta görs på www.webtickets.co.za och biljetterna brukar bara kosta strax över hundralappen.

Kirstenbosch är en stor botanisk trädgård i helt fantastiska omgivningar och för dessa konserter, uppmuntras man till att ta med sig picknick filt, något gott att äta och varför inte en flaska vin el annan god dryck.

 Supertrevligt!


onsdag 20 november 2013

Första ultraljudet

Idag var det dags för vårat första ultraljud och jag måste erkänna att jag hann bli rätt nervös innan vi kom in hos doktorn. Vid ankomsten till Fetal Assessment Centre fick jag fylla i ett formulär och sedan skulle man även skriva under ett papper som förklarade hur stor procent chans det generellt sett är för Down Syndrom och vilka olika tester som finns att göra. Dessutom hamnade jag i en "högre riskgrupp" på grund av min höga ålder på 34 år....

Men när vi väl kom in till doktorn och hon knäppte på skärmen och man faktiskt kunde se lilla bebisen röra på armarna och benen och höra hjärtljudet osv så försvann all oro. Gud vilken häftig känsla! Jag trodde det skulle mest vara en liten klump men man såg allting ganska tydligt och allt såg väldigt bra ut...Puh!

Fick också ett mer exakt beräknat förlossningsdatum som nu är satt till 30 maj.

Vi har klurat fram och tillbaka på hur vi ska göra med förlossningen. Här nere har man ju flera olika varianter att välja mellan och vi har bett om "offerter" el ungefärliga priser för flera olika scenarion och de alla hamnar någonstans från ca R60 000-100 000 och uppåt...Om allt går väl dvs!

Eftersom bebisen är beräknad till slutet av maj/ början av juni, som faktiskt är en rätt trist tid på året här nere och en härlig tid i Sverige, har vi efter mycket övervägande bestämt oss för att åka tillbaka till Sverige. Vi känner båda två att det förmodligen blir vår sista sväng till Sverige för en ganska lång tid framöver och varför inte passa på att umgås med familj och vänner och vara lite föräldralediga i sommar?

Så, så får det bli...Jag kommer flyga hem i mars och sedan får vi se när Fredric kommer efter. Vi har eget boende m.m ordnat i Sverige så det känns ju himla skönt och nu när första ultraljudet gått bra och illamåendet börjar släppa så tänker jag njuta till fullo av den här spännande tiden vi har framför oss.

Ytterligare ett lunch tips nere vid Waterfront

Jag har ju tidigare tipsat om att man ofta på eftermiddagarna kan fynda sushi och dim sums på Sevruga och nu kom jag på ett annat ställe med helt ok lunch-priser. Nämligen Balduccis som också ligger nere i Kapstadens Waterfront.



Det är en italiensk restaurang och mellan kl 12.00-18.00 kostar alla deras pizza och pasta rätter bara R54.00 (ca 35kr).

När jag skulle kolla så att detta fortfarande stämmer såg jag också att de kommer erbjuda en 3-rätters Nyårsmeny med Live musik för R1250 per person. 

Kanske ett alternativ om man vill fira nyår nere vid Waterfront?

tisdag 19 november 2013

Gäller att vara ute i tid...

Märks att turist-säsongen är igång på riktigt nu.
Försökte hjälpa några kunder att boka bord på The Tasting Room i Franschhoek om ett par veckor och fick detta svar tillbaka:

We are unfortunately already fully booked in our Tasting Room on the requested date and the first availability is on 24 January 2014


Och så här ser det ut på många av de mer kända restaurangerna så vet ni med er att ni vill prova några av topp-restaurangerna, se för guds skull till att ni bokar i tid...

Att komma ihåg elen

Självklart är det ganska stora skillnader mellan att bo i Sverige och att bo i Sydafrika. Vissa saker är väldigt tydliga och många saker vänjer man sig vid snabbt, men en sak som jag fortfarande efter 7 år har svårt att komma ihåg är den där jäkla elen.

Här nere har de flesta hus en liten eldosa och sedan köper man elvouchers antingen i mataffären, lilla butiken på hörnet el nu på senare år, via internetbanken. På vouchern hittar man ett nummer som man sedan knappar in i lilla lådan och vips så har man fyllt på med el!



Imorse hittade jag den här lappen från Fredric som hade åkt till flygplatsen tidigare på morgonen:



En liten skillnad från Sverige, men ack så svår att komma ihåg!

 Ni anar inte hur många ggr jag vaknat upp till ett mörkt hem, el kommit hem efter att ha varit borta en helg och tycker det luktar lite konstigt från köket...

Värsta gången var en jul för 5 år sedan och vi hade jul-stängt på företaget jag jobbade på. Jag hade jouren över helgen och behövde åka till kontoret en snabbis för att hämta någonting och möts av en rutten lukt nere i hallen, som blev helt fruktansvärd när jag väl öppnade dörren.

 Visade sig att chefen lagt fiskhuvuden i frysen som han tänkt använda som bete (varför man förvarar sitt fiskbete på kontoret är en annan story). Elen hade visst tagit slut sisådär 4 dagar tidigare och det var en VARM jul med ca 30-35 grader...Hua!



Avondrood Guesthouse i Franschhoek

Igår fick jag ett tips från Helena som bor här i Kapstaden med sin familj, om ett supertrevligt guesthouse i Franschhoek: Avondrood Guesthouse. 

Hon sa att det var verkligen något extra och dessutom ligger det mitt i "byn" så det är kort gångavstånd till alla restauranger m.m.




Pris: Från R825 per person och natt inkl frukost.

Tack Helena för det fina tipset!

måndag 18 november 2013

Safari i slutet av Garden Route

Jag får ständigt massa frågor om safari i Sydafrika och det är verkligen en "djungel" och säkert väldigt förvirrande för de flesta. Jag har tidigare skrivit en del om de olika alternativen, olika boende standard, områden m.m som man kan läsa om HÄR.




Det som de allra flesta ändå frågar om är Safari i Kapstaden.

Som jag skrivit ett flertal ggr tidigare så finns det ingen "riktig" safari i närheten av Kapstaden.

Vad jag menar med det är att de mindre reservat som finns ca 2-3 timmars bilresa från Kapstaden som t. ex Aquila el Inverdoorn, är väldigt små och många ggr får de hålla kattdjuren separat/ mata dem och det blir naturligtvis mer "park-känsla" med mycket synliga stängsel osv.

Inget fel i det och dessa reservat spelar också en viktig roll i hela"conservation tänket" men om man har en viss föreställning om hur en safari ska va, är det lätt att man blir besviken om man besöker dessa ställen. Speciellt eftersom det ändå är en ganska dyr upplevelse. (R2295 per person och natt på Aquila)

Anyway...Jag tycker nog de reservaten ändå kan funka helt ok som "Safari light" för en dagsutflykt el liknande, speciellt om man reser med yngre barn. Men vill man ha "riktig" safari-upplevelse och absolut vill ha chansen att kunna få syn på "Big 5" (med betoning på chans) så ligger närmaste safari-område strax utanför Port Elizabeth, ca 85-90 mil med bil från Kapstaden. Perfekt att kombinera med en resa längs Garden Route.

Detta är ett Malaria-fritt område och här hittar ni reservat som världskända: Shamwari som ju har en egen tv-serie på Animal Planet. När vi besökte Shamwari i maj så hade John Travolta precis åkt därifrån och andra celebriteter som Brad Pitt & Tiger Woods och många fler har alla varit på Shamwari. pris från ca R4800 per person och natt.

 Guiderna på Shamwari är fenomenalt duktiga och hela upplevelsen fick full pott av oss.

Andra populära lodger i ungefär samma prisklass som Shamwari är: Pumba Private Game Reserve som är kända för att ha något så ovanligt som vita lejon och som är en av våra personliga favoriter, Kwandwe som också är en superlyxig lodge och inte minst Kariega som är populär bland svenskar för att många gruppresor gör sin safari där och de marknadsfört sig väldigt väl i skandinavien. Pris på Kariega: R4200 per person och natt.

På de flesta lodger ingår boende, alla måltider, samt 2 safariaktiviteter per dag.


Vita lejon på Pumba
 Andra safari-alternativ i samma område är:

Amakhala Private Game Reserve- Stort antal lodger att välja mellan i flera olika prisklasser. Pris: Från R2200 per person och uppåt.

Lalibela Game Reserve- Pris från R3750 per person och natt.

Idwala Game Lodge- Pris från R3950 per person och natt.

Kuzuko Lodge- Ligger i en "egen" del av Addo National park. Pris från R2550 per person och natt.

Förutom alla privata reservat som ju är väldigt dyra (kostar att köpa in alla djur, underhålla all mark, lyxigt boende, massa personal, privata guider m.m) finns även Addo National Park som är en statlig park där man antingen kan köra omkring på egen hand, el boka in sig på guidad safari.

 Detta är absolut billigaste sättet att göra safari på och inträde till nationalparken kostar bara R200 per person och dag och man kan bo billigt i deras läger.

Finns också ett flertal mysiga B&B och Guesthouses i utkanten av parken.

Ja detta är några av alla de safari-alternativ i just detta område och det finns minst lika många lodger till så vill ni ha hjälp att välja vilken safari som skulle passa just er bäst, hör av er till oss.


På benen igen

Igår var första dagen på en hel vecka som jag kände mig hyfsat pigg så jag bestämde mig för att följa med Fredric som skulle möta upp några kunder vid en lägenhet som de hyrt, och efteråt käkade vi lunch nere vid Waterfront.

Det blev ett besök på Sevruga eftersom de ofta har halva priset på alla cocktails, sushi och dimsums.




Efter den lilla utflykten kände jag mig helt slut så kvällen spenderades hemma med ett par avsnitt av våra favorit tv-serier och halvvägs igenom kvällen insåg jag att illamåendet som jag vanligtvis får tampas med efter lunch, fortfarande inte infunnit sig???

Tjohooo!

Nu ska jag inte ropa hej än men gud vilken härlig känsla det var att få känna mig "som vanligt" en hel dag.

Den kommande veckan är det fullt ös igen. Har massor med kunder som anländer el åker hem och nu försöker vi dessutom bli klara vi med alla välkomstpaket för jul och nyårs bokningarna.



fredag 15 november 2013

Fira nyår på Clos Malverne

Just nu håller jag på och sammanfattar alla olika restaurang-alternativ som finns under jul och nyår för våra kunder och ett ställe som vi själva firat nyår på ett tidigare år är Clos Malverne som ligger i Devon Valley, strax utanför Stellenbosch.

I år kommer man servera en 8-rätters middag inkl gårdens egna viner och gästerna uppmanas att bära hatt. Festligheterna börjar kl 20.00 och kommer fortsätta långt in på småtimmarna.



Vid tolvslaget kommer alla få skåla i vingårdens nya Rosé Brut och man har ett live band som kommer spela under kvällen.
Det brukar bli rejält drag och i vindistrikten finns det tyvärr inte speciellt många nyårs-alternativ som fortsätter efter midnatt så vill man bra mat och sedan musik och dans så är Clos Malverne ett riktigt bra alternativ.

Pris: R595 per person 




torsdag 14 november 2013

Dags att planera bröllop

Efter att ha guidat en hel del förra veckan och även i början av den här veckan, försöker jag nu vila lite extra.

Illamåendet har fortfarande inte riktigt gett med sig och nu har jag dessutom dragit på mig en förkylning så jag förflyttar mig mest mellan kontoret och sängen. Trist! Men det är bara att lyssna på min kropp och gilla läget.

Sedan har jag och Fredric "helt plötsligt" insett att det bara är drygt ett år kvar tills vi ska gifta oss (ja, det är verkligen den längsta förlovningen i världshistorien) så nu googlas det venues, fotografer m.m.

Känns fantastiskt kul att äntligen få sätta igång med planeringen av vårat bröllop och det är säkert inte helt förvånande för någon av er att vi planerar att hålla till på en vinfarm... Den stora frågan är bara vart?

Bild lånad från www.ricketybridge.com 

måndag 11 november 2013

Sydafrikas bästa restaurang 2013

Igår hölls årets stora matgala där EAT OUT utsåg vilka restauranger som hamnat på deras topp-10 lista med Sydafrikas bästa restauranger 2013.



Vinnare för andra året i rad blev The Test Kitchen i Kapstaden, följt av nykomlingen Five Hundred i Johannesburg med stjärnkocken David Higgs.

David Higgs utsågs dessutom till "årets kock".

Så här ser listan ut i år:

The Top 10 restaurants for 2013:

1. The Test Kitchen
2. Five Hundred
3. Rust en Vrede
4. The Greenhouse
5. Hartford House
6. Jordan Restaurant
7. Overture
8. Camphors at Vergelegen
9. The Tasting Room at Le Quartier Français
10. Pierneef à La Motte

Förra årets lista hittar ni HÄR och i år är det ett par nya restauranger som tagit sig in på listan och några "gamla rävar" som inte finns med.

La Colombe som brukar finnas med i topp-10 finns inte med i år och The Tasting room på Le Quartier Francais, som förra året låg som nummer 2 och vars head chef Margot Janse blev årets kock förra året, hamnade "bara" på 9:e plats i år.

Som vanligt dominerade vindistrikten med hela 7 restauranger, 1 restaurang i Kapstaden, en i Johannesburg och en i KwaZulu Natal.

lördag 9 november 2013

Titta på svensk tv här i Sydafrika

Nu när jag "tvingas" ta det lite lugnare och vilar betydligt mer än jag brukar, så blir det en hel del tid framför teven.
Efter att inte haft någon tv över huvud taget de senaste 6 åren, bestämde vi oss tillslut för att skaffa en stor och ordentlig tv (vi har tittat på tv serier osv på vår dator tidigare) och nu betar vi av svenska tv program som "Så mycket bättre", "Solsidan" och allt annat som finns att hitta på de olika play kanalerna.

Många av programmen som visas på svensk tv går ju vanligtvis inte att se utomlands, pågrund av en sk geo-block som gör att vissa program bara får visas i ett område el vissa länder, men skaffar man ett konto hos t. ex "Hide my ass" så kan man enkelt ändra sin IP-adress till en svensk adress och får då tillgång till alla svenska sajter precis som om man var hemma i Sverige. Otroligt smidigt och kostar ca $7.00 i månaden.

Så vi kopplar alltså upp oss på vår dator som vi sedan kopplat till teven och ljud och bildkvalitet är faktiskt helt ok.
 Enda kruxet här i Sydafrika är ju att man behöver en hyfsad snabb uppkoppling och då helst "Uncapped" data paket eftersom man annars skulle använda upp all data väldigt fort.

Ni som befinner er i Sverige, har ni några tips på något bra som visas på svensk tv just nu? Något  vi inte får missa?


fredag 8 november 2013

Trevlig överraskning

I onsdags guidade jag en familj från Halmstad på en tur ner på Kaphalvön.

Tyvärr hade vi ganska dåligt väder men gästerna hade humöret på topp ändå och det blev många intressanta frågor och funderingar om Sydafrika under lunchen.

Vi åt lunch på Boulders Beach Lodge och gissa om jag blev glad när vi fick syn på Jasper utanför restaurangen. Jag trodde inte han skulle vara där när det var så dåligt väder men det var han!




Blev ett kärt återseende och medans våra kunder besökte pingvinerna, fick jag en väldigt trevlig pratstund med Jasper.
Som många av er redan vet, är det Jasper och hans fru Marianne som tillverkar de små nyckelringarna som alla våra kunder får innan sin resa.

Dessutom har Sydafrikaexperten hjälpt Jasper och hans familj med lite extra pengar för att täcka deras hyra, mat m.m under de tuffa vinter-månaderna och han var som vanligt sååååå tacksam för allt!
Jasper är en helt underbar människa och vi hoppas det blir en bra säsong nu och att han får många av sina grejor sålda.
Vi kom överens om att det är dags för en lunch och lite shopping igen så snart får vi  förhoppningsvis även träffa Marianne och barnen igen.

torsdag 7 november 2013

Gravid

Om ni undrat varför det varit lite tyst på bloggen senaste veckorna så ligger en del av förklaringen i att vi nyligen fått reda på att vi väntar bebis!

I slutet av maj blir vi (om allting går som planerat dvs) föräldrar för första gången.
Vi hade det på känn under hela sista turen som jag guidade igenom Kenya och när jag kom hem till Kapstaden för några veckor sedan så fick vi det bekräftat.

Känns overkligt, spännande, häftigt, lite skrämmande och läskigt på en och samma gång! Men mest av allt är vi så där löjligt glada och lyckliga!

Har varit väldigt illamående varje eftermiddag/kväll och somnar som en stock strax efter kl 20.00 så det har gått sisådär att jobba men förhoppningsvis kommer det släppa de närmaste veckorna.

Tills dess blir det mest rostade mackor, isvatten med citron och MÅNGA apelsiner/clementiner.

Vinprovning på Tempel Wines

I tisdags var det dags för säsongens första schemalagda vintur och med oss hade vi ett trevligt gäng från Stockholm.


Vårt första stopp för dagen var hos Alf på den supermysiga lilla vingården Tempel Wines, som ligger några km utanför Paarl.


 Här fick gästerna en väldigt intressant och informativ rundvandring av vinbonden själv och självklart avslutades besöket med en provning av gårdens egna viner.



På Tempel Wines specialiserar man sig på den sydafrikanska druvan Pinotage och förutom ett par väldigt goda röda viner, är man också en av några få producenter i världen som gör ett vitt Pinotage!

Gästerna blev stormförtjusta i Alfs viner och den mysiga gården, som även har ett litet B&B med 5 rum.


Här kan vi varmt rekommendera att man spenderar några dagar.

Pris: Från R400 per person och natt inkl frukost

Nästa tisdag är det återigen dags för samma vintur så om det är någon som vill följa med så har vi fortfarande några platser kvar.

måndag 4 november 2013

Tips på bra restauranger i Plettenberg Bay

Hittade denna länk häromdagen där man tipsar om bra restauranger i Plettenberg Bay och eftersom jag håller med om det mesta, så kanske det är några av er som följer bloggen och som ska resa längs Garden Route som kan få nytta av listan.

Utöver de ställen som nämns i artikeln, kan jag även rekommendera att man tar en drink vid The Lookout med utsikt mot stranden och havet.

Biljetter till taffelberget

Jag har ju många ggr tipsat om att man kan köpa biljetter till Taffelberget online och på så sätt spara några rand + att man också slipper en del av kön till linbanan.



Döm om min förvåning när jag skulle köpa biljetter till några kunder för några dagar sedan och online biljetterna var slutsålda?
 Har aldrig tidigare hänt.

Dessutom har de ändrat biljetterna så att man måste välja om man vill ha förmiddags- el eftermiddagsbiljett? Biljetten är fortfarande giltig i 14 dagar från det datum man väljer men det är ju jäkligt irriterande att man inte längre kan åka upp hela dagen.

 Taffelberget är EXTREMT väderberoende så det är sällan man kommer upp på första försöket och att då vara tvungen att vänta till nästa morgon el eftermiddag känns ju väldigt surt. Nej, det här nya upplägget gillar jag inte alls och då tycker jag nästan det är bättre att köa och betala för biljetten på plats när man vet att linbanan är öppen och vädret är bra.

Alltid kul att träffa våra kunder

Igår var jag ute och guidade ett trevligt gäng på 4 personer som gör vår "Stora Sydafrikaresan".

Ena tjejen i gänget har fyllt jämt under resan och hennes barn tog kontakt med oss för att sätta ihop en trevlig födelsedagspresent. Så i Wilderness åt de en 4-rätters middag på mysiga Serendipity och i lördags fick de uppleva en fantastisk kväll på Rust En Vrede och deras 6-rätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket.

Och igår åkte de med mig ut på en kortare vintur inklusive lunch på vingården Clos Malverne.
Var helt perfekt väder med klarblå himmel och strålande sol.



Är alltid kul att få träffa våra kunder och höra om alla spännande äventyr och upplevelser de haft under resans gång. För det här gänget hamnade nog safarin på Africa on Foot högst upp på listan.

 De älskade vildmarks-känslan och enkelheten och de hade makalös tur och fick se såväl Big 5, som wild dogs!

Imorgon är det återigen dags för en vintur, årets första där vi besöker våra goda vänner Marie och Alf på Tempel Wines, och på onsdag ska jag guida en familj ner på kaphalvön.

Känns riktigt kul att säsongen är igång nu!