söndag 30 november 2014

Julkalender med Sydafrika-tema

Har ju varit riktigt dåligt med inlägg på bloggen senaste månaderna...Beror självklart till stor del på att dygnets timmar inte riktigt räcker till som nybliven mamma...men också för att jag helt enkelt "fastnat" och haft en släng av bloggtorka.

Efter 7 års bloggande så känns det ibland som att man upprepar sig heeela tiden..men nu när jag kikat lite på statistiken, så är det många av de äldre inläggen som gör att folk hamnar här och när jag väl tänker efter, så kan det ha gått flera år sedan jag skrev om vissa, ganska självklara saker...

Nu börjar jag få lust att skriva igen och även om inte tiden alltid räcker till så finns iallafall viljan där och det är ju det viktigaste.

Så....Imorgon börjar min egna lilla variant av en julkalender.


Flesta bloggar kommer köra nya erbjudanden och rabatter som de fått ihop hos olika sponsorer, men så ser inte min kalender ut.

Däremot kommer den som är intresserad av Sydafrika, få massa info, tips och förhoppningsvis även ny inspiration under de kommande veckorna.

Ni hänger med hoppas jag!?

Har en ganska bra idé om vad jag vill att de olika luckorna ska vara fyllda med, men är 2-3 luckor som jag fortfarande klurar på så om ni har något speciellt ni gärna vill att jag tar upp, förklarar el ni undrar över... Hör av er! I´m all yours!...



måndag 24 november 2014

And the winner is...

Nu har jag valt ut en vinnare av boken: "Mitt Kapstaden" och det var Per som kammade hem vinsten. Han skrev såhär om sitt bästa Kapstaden-minne:
"Hej! Jag tillsammans med familjen (mor, far, lillebror o min sambo) var i Kapstaden, Stellenbosch o Hermanus under november månad för 3 år sedan. Vi fick uppleva mycket av det goda.

Alltifrån 60 års firande, golf, utflykter, sol, bad, vin, mat, vithajsdykning, pingviner, valar ja listan kan bli lång. Men vårt käraste minne av resan var vår dagstripp (tack för tipset Minna) till Godahoppsudden där vi fick njuta av fantastisk natur o utsikt.

Här togs även tillfället i akt då jag gick ned på knä o friade till min kära sambo som numera är min fru.
Vi väntar vårt första barn i mars månad o så fort barnet har blivit någorlunda gammalt så kommer vi att åka tillbaks för att visa barnet stället där jag friade till min fru. Ett underbart reseminne som vi fick dela m familjen tillsammans".


Stort grattis Per till ett exemplar av den trevliga boken, men framförallt ett jättegrattis till att ni ska bli föräldrar. Som nybliven förälder och med ett bröllop runt knuten så värmer det såklart extra mycket att höra hur du friade till din fru och att ni nu väntar smått. Lycka till och njuuut!!


lördag 22 november 2014

Glöm inte att tävla!

Idag är det sista dagen man kan vara med och tävla om ett exemplar av guideboken "Mitt Kapstaden". Perfekt inspiration inför ett besök i en av världens coolaste städer!



 Mer info om tävlingen hittar ni HÄR.

onsdag 19 november 2014

5 månader och lugnet före stormen

...känns det som.
Häromdagen blev Wilmer alltså fem månader och samma dag bestämde han sig för att börja krypa.

Sakta och väldigt svajigt men ändå!

 Man tittar bort en stund och helt plötsligt har ungen förflyttat sig ett par meter. Han har inte inte riktigt fått ordning på armarna än så just nu ser han mest ut som en mask med huvudet före i marken och sedan rumpan upp... Frustrerad till tusen, men så himla glad över att han kan ta sig fram!

Här under en brottningsmatch med snuttis aka "kossa mu"


Slut på friden alltså.

Wilmer har annars anpassat sig väl till livet i Sydafrika och fullkomligen ÄLSKAR all uppmärksamhet han får överallt vi är.

Har nämnt det förut men folk gillar verkligen barn här nere och med en liten bebis på restaurang, så kommer de flesta ur personalen fram och ska gulla, prata osv.

Känns aldrig som att man är i vägen och vi har varit välkomna överallt. Nu har vi iochförsig undvikit "fine dining" restauranger och äter oftast på tider då det är ganska lugnt på restaurangerna... men ändå.

Här hälsar vi på fd kollegorna på The Beautiful South Guesthouse.

 Enda negativa som vi märkt av jämfört med Sverige är att det ju finns väldigt få trottoarer utanför städerna (i bostadsområden osv) så en promenad med vagnen runt kvarteret känns inte aktuellt och en sak som man är väldigt bortskämd med i Sverige är skötrum.

 Här finns det skötrum på vissa ställen men inte på alla, och oftast är de skötbord som finns, inne på damernas...Fredric som ju är "pappaledig" och är den som oftast sköter blöjbytena, får ofta helt enkelt byta på wilmer inne på killtoan...El i bakluckan på vår volvo...

Ah, och en tredje grej...Tog nästan 2 veckor innan vi hittade blöjor som inte luktar tantparfym...

Men förutom det. Nemas problemas!

Poolbad med mamsen är kul!


När man bor långt ifrån mor-och farföräldrar, syskon m.m så blir det ju mest kontakt via foton på facebook, instagram och skype men eftersom vi vet att alla inte är lika fascinerade över vår lilla guldklimp som vi är, har Wilmer fått ett eget Instagram konto där han delar med sig av sin vardag till de som är intresserade...

måndag 17 november 2014

Sydafrikas bästa restaurang 2014 är...

Igår kväll hölls den stora galan där Eat Out avslöjade årets topp-10 restauranger i Sydafrika, och även delade ut ett antal andra utmärkelser som bästa kock, bästa steakhouse osv.

Första platsen kneps av The Test Kitchen som nu vunnit 3 år i rad! Har länge varit uppbokat flera månader i förväg och med ytterligare en topp placering, så lär väntelistan bara bli längre...

www.thetestkitchen.co.za


Så här blev resultatet bland topp 10:

1. The Test Kitchen   (Kapstaden)

2. Five Hundred  (Johannesburg)

3. The Tasting Room  (Franschhoek)

4. Restaurant Mosaic  (Pretoria)

5. Jordan Restaurant (Stellenbosch)

6. Overture  (Stellenbosch)

7. Rust En Vrede  (Stellenbosch)

8. DW Eleven -13 (Johannesburg)

9. The Restaurant at Newton Johnson (Hermanus)

10. Terroir (Stellenbosch)

Kul att ett flertal restauranger i Johannesburg-området finns med och Five Hundred, Mosaic och DW Eleven-13 är alla riktigt, riktigt bra!

Rent spontant en helt ok lista, även om jag naturligtvis har egna favoriter som jag hade haft med i min topp-10 ( The Greenhouse och Waterkloof t. ex.) men så är det ju alltid...

Vill man äta på någon av dessa restauranger ovan, gäller det som sagt att man bokar i god tid innan resan (ofta flera månader i förväg) och de är alla självklart väl värda ett besök och en fantastisk matupplevelse utlovas!

fredag 14 november 2014

Ny italienare i stan: Bocca

Vissa av er har kanske ätit på Burrata som ligger i trendiga området: Old Bisquit Mill. En populär Italienare som bl a ägs av Niel Grant, som tidigare jobbade som sommelier på Rust En Vrede.

Nu har Niel och hans partners öppnat upp ytterligare en restaurang med italienska influenser: Bocca och även den här gången tror jag de prickat helt rätt vad gäller location. Bocca ligger nämligen mitt inne i Kapstaden, på Bree Street som på senare år vuxit till sig och nu huserar ett flertal riktigt bra restauranger.

Bocca kommer vara ganska informell med avslappnad atmosfär, och fokus kommer ligga på deras pizzor, bakade i en äkta italiensk pizzaugn. Ska definitivt åka dit och prova!

Appropå pizza så är det en sak jag saknar på de svenska pizzorna: Avokado.

 Här nere ingår avokado väldigt ofta och det är ju sååå gott! Ett tips till er som ska resa runt eftersom man med största sannolikhet kommer äta pizza någon gång under resans gång.








torsdag 13 november 2014

Tävling: "Mitt Kapstaden"

Just nu är det ju många av er som läser bloggen som laddar inför er kommande Sydafrika-resa över jul och nyår, alternativt kanske ni redan varit i Sydafrika men längtar tillbaka, el helt enkelt drömmer om en resa hit.

 I samarbete med Svenska resebloggar och Adlibris, har jag fått nöjet att tävla ut ett exemplar av en ny guidebok som handlar om en av världens absolut häftigaste städer: Kapstaden!

Bild lånad från www.adlibris.se


Det är frilansjournalisten Andreas Karlsson som skrivit guiden "Mitt Kapstaden" och i boken får man många matnyttiga tips och framförallt inspiration inför sitt besök i "Mother city" som Kapstaden ofta kallas.

Tävlingen pågår till 22 nov och för att vara med och tävla så ska du i kommentarsfältet berätta antingen om ditt bästa Kapstaden-tips (Om du redan varit här), alternativt vad du ser mest fram mot att få uppleva den dagen om/när du väl besöker staden.

Jag lovar att själv skriva en uppdaterad topp-lista här på bloggen vid senare tillfälle.

När ni gjort det så ska ni dessutom prenumerera på Svenska resebloggars nyhetsbrev (Finns en länk till höger på deras sida).

Klart!

Lycka till och jag avslöjar namnet på vinnaren här på bloggen kort efter att tävlingen avslutats.


Tips! För att tävla om guideböcker i andra underbara städer som London, Berlin och Barcelona så ska ni kika in på Towis, Resfredags och Johannas trevliga bloggar.






tisdag 11 november 2014

Internet krånglar...igen

Gah!
Har bott i huset som vi hyr i snart en vecka och allt är verkligen toppen...förutom en liten detalj, nämligen internet.
Kommer ta ett tag innan vårt internet företag kommer ha kopplat ihop vårt konto med telkom-linan som är i huset (kan ta allt mellan 1 dag-6 veckor, snacka om att gardera sig) och i vanliga fall brukar vi dela internet via våra telefoner men tyvärr verkar vi bo mitt i ett svart hål...helt utan 3G täckning!

Så just nu typ bor vi på Somerset West Mall där det finns gratis Wi-Fi.
Ber därför om ursäkt ifall ni mailat oss och inte fått svar...Har liksom hamnat liiite efter...

Har inte hunnit ta så många kort på huset än men det kommer....Blev det möblerade huset och det är ett äldre par som äger det och de har lämnat kvar ALLA sina saker så känns lite väl plottrigt och en del tavlor och annat som bara MÅSTE plockas bort.. men det andra vänjer man sig nog vid. Är ganska skönt att slippa hela flytta-ur förrådet kaoset den här vändan.

Spenderar så mycket tid vi bara kan i den här delen av huset:



Sommarvärmen är här och vi har haft temp mellan 25-30 grader i princip hela tiden. Blåser som vanligt riktigt mycket vissa dagar men som idag har vi haft helt fantastiskt väder så på eftermiddagarna försöker vi njuta.

Idag fick vi besök av ingen mindre än.....Batman!



tisdag 4 november 2014

Tillbaka i Sydafrika

Nu har vi varit tillbaka i Sydafrika exakt en vecka och det känns som vanligt väldigt skönt att komma hem.
Flygresan ner gick hur bra som helst och det var verkligen inga problem att resa med liten bebis. Blir nog värre när vi ska resa tillbaka igen i slutet av april och Wilmer är mer mobil...


Redo för avfärd
Vi hade köpt ett Airshell för vår barnvagn och detta kan jag verkligen rekommendera till alla som ska resa med mindre barn och behöver ha en vagn med sig. Går att hyra på de flesta större flygplatser och de skyddar vagnen bra.
Eftersom vi kommer flyga en hel del framöver och det inte finns några airshell-kontor på Kapstadens flygplats, köpte vi ett. Kostade drygt tusenlappen.

På sträckan mellan Stockholm och Istanbul fanns det inga "baby-säten" så Wilmer sov på amningskudden som jag hade med mig och på den längre sträckan fick vi sitta längst fram i mittenraden där de hänger upp en liten "säng" för bebisen så där låg han som en liten prins. Han charmade som vanligt de flesta och tyckte det var sååå kul att titta och hälsa på alla som gick förbi.

När vi landat i Kapstaden, skickade vi ett sms till firman som vi hyrt parkering hos under den tiden som vi varit borta och inom 10 min hade de kört fram vår bil, nytvättad och klar. Fantastisk service och så himla smidigt! Kostade ca 450kr/månaden och så skönt att slippa oroa sig för bilen.

Morgon i Sydafrikas vindistrikt


Har spenderat den här första veckan hos Marie och Alf på deras vingård Tempel Wines och fokus har legat på att försöka hitta boende till oss.
Den här gången kommer vi bara vara nere i 6 månader eftersom vi bestämt oss för att spendera sommaren i Sverige, och det är verkligen inte lätt att hitta hus som man kan hyra för en kortare tid.

 Just nu lutar det mot ett möblerat hus i Somerset West och får förhoppningsvis svar på vår ansökan under dagen.
Känns ganska skönt att slippa flytta alla våra saker ut och in ur vårt förråd för en kortare tid, utan kommer isåfall behålla förrådet och bara hämta några få personliga ägodelar som vi absolut vill ha.

Underbart att vara på plats igen och ser fram mot en fantastisk säsong och roliga månader framöver!

Och vad tycker Wilmer om Sydafrika än sålänge? Jodå, han har varit som vanligt och verkar trivas alldeles utmärkt.
Så skönt att få vara barfota igen

Han älskar all uppmärksamhet han får från all serveringspersonal på restauranger osv och det är inte helt ovanligt att de helt sonika plockar upp honom och tar med honom på en sväng in i köket osv...Här kommer han trivas!

Vill man se mer av vår vardag så kan man även följa mig på Instagram där man hittar mig under namnet: Sydafrikaexperten.