lördag 27 december 2014

God fortsättning

God fortsättning och hoppas ni alla fick en riktigt mysig jul!

Själva firade vi som sagt julafton med lunch på en vingård och för dagen hade vi bokat bord på Longridge och blev väldigt nöjda!
Var ett tag sedan som jag och Fredric var där senast och den här gången blev vi enormt imponerade av maten så kommer nog bli fler besök inom kort. Longridge ligger mellan Stellenbosch och Somerset West om man kör längs R44.


Härligt att ha Mummi och Ukki på besök
Tyvärr har jag lyckats smittas av förkylningen som min mamma hade med sig från Sverige så resten av julen har jag legat däckad men hoppas snart vara på benen igen eftersom vi har fullt upp framöver.

Till veckan landar ett helt gäng bröllopsgäster och om mindre än 3 veckor så ska vi ha vårat efterlängtade bröllop! Hämtade upp min klänning igår och sitter med bordsplaceringarna osv nu...

Wilmer...ja, han njuter i fulla muggar av all den kärlek och uppmärksamhet som mummi och ukki (mormor och morfar på finska) ger honom. Speciellt bad med Ukki i poolen hör till favoritaktiviteterna.



onsdag 24 december 2014

Lucka 24: Min Kapstaden-guide del 2

Sista luckan fortsätter med Kapstaden-tips och idag ligger fokusen på alla aktiviteter i stan. Hoppas ni gillat julkalendern och att ni alla får en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

 Här har vi struntat i julfirandet helt i år och kommer spendera dagen på en vingård med lunch i vackra omgivningar och några glas iskallt vin...



Som jag skrev igår så kan man lätt tillbringa minst en vecka i Kapstaden eftersom det finns så mycket att se och göra. Här har jag listat några av alla de aktiviteter som erbjuds och garanterat hittar man något som passar ens egna intressen och plånbok.
 

Sightseeingbussen- Absolut enklaste sättet att ta sig runt mellan de olika turistattraktionerna! En hop on-Hop off buss med två olika rutter som ger en riktigt bra överblick av stan. Kostar R150 för 1-dags biljett och R250 för en 2-dagars. Nu erbjuder samma företag även kåkstadsturer och guidade stadvandringar. Billigast att boka online.

 

Table Mountain- Ta linbanan upp till toppen av berget kostar ca R225 per person och få en fantastisk utsikt över hela staden. Eftersom linbanan till toppen är mycket väderberoende, rekommenderar vi att man gör detta så fort man ser att det är fint väder! Dessa biljetter går även att bokas online och är giltiga i 2 veckor. Det gör att man slipper stå i kö för att köpa biljett och kan istället ställa sig i linbanekön på en gång.

Waterfront- stort turistområde nere vid hamnen. Här finns ett stort antal souvenirbutiker och även större varuhus, biograf, caféer, restauranger m.m Är också härifrån som färjan till Robben Island avgår ifrån.

Camps Bay- Ett av de dyraste områdena i stan med en huvudgata kantad av restauranger och fik som vetter ut mot stranden och havet. En fantastiskt fin strand men kom ihåg att det bara är ca 10-12 grader i vattnet! Ett tips är att hoppa av här när man åker med sightseeingbussen. Är också enkelt att ta en taxi från centrum och det tar ca 10-15 min med bil från Watefront.  I Camps Bay finns dessutom ett flertal nattklubbar för den som vill festa loss.

Sunset cruise från waterfront- Åk ut till havs i solnedgången och se Kapstaden från ett annat perspektiv. Segelturen tar ca 90 min och kostar från ca R280 per person. Finns flera företag att välja på och det brukar gå bra att boka på plats.

Kirstenbosch botanical gardens- En jättestor botanisk trädgård i vackra omgivningar. Här kan man ta med sig en picknick el bara promenera runt på de stora ägorna. Finns även guidade turer för den som vill få mer information om alla de växter som finns i parken. På söndagar hålls populära utomhuskonserter som man kan förköpa biljetter till på: www.webtickets.co.za  

Tur ut till Kåkstäderna – Halvdags guidad tur ut till en av kåkstäderna. Ni lär er mer om Apartheids historia och uppkomsten till kåkstäder. Kostar från ca R460 per person. Hör av er om ni vill att vi bokar detta. Ett tips är att göra denna tur på en söndag då man även besöker någon av de lokala kyrkorna för att lyssna på lite gospel.

Robben Island- Blir snabbt uppbokat långt i förväg så vet ni att ni vill dit, se till att boka online på Webtickets i god tid. Vissa av våra kunder gillar det, andra tycker det är på tok för turistigt och att det är svårt att förstå guiderna och att de pushar för dricks... Åk dit utan för höga förväntningar så är det helt ok och har trots allt en grym men intressant historia. Kostar R280 per person. Själva turen tar ca 3 timmar och man åker med en färja ut till ön. Vet man med sig att man har lätt för att bli sjösjuk rekommenderar vi att man tar sjösjuketabletter innan. Avgångar kl 09, 11, 13 & 15.00


Guidad tur till Kaphalvön- Svenska guiden Kenneth anordnar guidade turer till kaphalvön där man bl a besöker godahoppsudden och Boulders pingviner. Pris: R900 per person inkl lättare lunch och inträden. Denna tur körs vanligtvis måndagar och torsdagar. 

Guidad tur till vindistrikten- Följ med på en guidad tur till vindistrikten. Besök ett flertal vingårdar och prova lokala viner. Pris: Från R650 per person inkl provningar och en enklare lunch med engelsktalande guide. Man brukar vara tillbaka i Kapstaden runt kl 17.00 

Shopping- Förutom Waterfront så finns det flera andra shopping malls lite utanför stan. Cavendish och Canal Walk är några av de bättre. Vill man köpa afrikanska souvenirer så ska man ta sig till Green Market Square och gatorna runt om. 

När ni ändå befinner er i centrum så ska ni även passa på och Promenera runt i Company’s Gardens och Bo Kaap där de fina färgglada husen ligger och varför inte besöka Beerhouse på Long Street. 

Vill man lära sig mer om Sydafrikanska köket: Cape Malay så rekommenderar vi att man bokar in sig på en guidad cooking tour i Bo Kaap.  

Long Street är en av huvudgatorna inne i centrum och det är här de flesta barer, pubar och nattklubbar ligger för den som är sugen på lite nattliv. En personlig favorit för en god drink är: Taketerassen på Tjing Tjing Bar. 

   Guidad vandringstur i Kapstadens centrum- Varje dag erbjuds en guidad vandring genom Kapstadens centrum av samma företag som kör sightseeingbussarna. Kl 11.00 börjar den historiska vandringen och kl 15.00 promenerar man genom det gamla slavområdet Bo Kaap. Turerna kostar R70 per person. Mer info finns på: www.citysightseeing.co.za

Afternoon Tea på Mount Nelson

Afternoon Tea på Mont Nelson Hotell- Förflytta er bakåt i tiden och besök det anrika hotellet Mount Nelson där det varje eftermiddag serveras traditionellt: Afternoon tea på engelskt vis. Här dukas det upp massa läckra bakelser, små smörgåsar, scones m.m. Måste förbokas. Kostar R265 per person. Sightseeing bussen stannar till här.

Two Oceans Aquarium- Är det lite sämre väder, eller om man reser med mindre barn, är ett besök på Two Oceans Aquarium nere vid Waterfront väl värt ett besök. Inträde kostar R125 för vuxna och R60 för barn under 13. 

Dyka med vithaj- Området för störst chans att få syn på vithaj, ligger ca 2 timmars bilresa öster om Kapstaden men de flesta företag erbjuder transport till och från Kapstaden. Pris: R1700 per person. 

Vandra- Finns massor med lättare vandringar man kan göra i och utanför Kapstaden. Vandra uppför taffelberget (ganska brant på framsidan och tar några timmar) el varför inte vandra upp på Lion´s Head där man också får fin utsikt över staden. 

Paragliding- Är man lite äventyrlig av sig så är detta ett häftigt sätt att se kapstaden från luften. Paraglidingen brukar ske antingen från Signal Hill el Lion´s Head. Kostar från ca 1150 per person.

Surfing i Muizenberg- Ta tåget ner till Muizenberg och hyr en bräda el ta surflektioner- Fortsätt gärna ner till Kalk Bay där det finns gott om små butiker, restauranger m.m och strosa runt. 

Helikopterturer-  Finns ett flertal helikopterföretag som alla utgår från Waterfront. En kortare tur på ca 12 min brukar kosta ca R1300 per person men håll utkik efter olika erbjudanden och kan vara värt att jämföra lite priser.


tisdag 23 december 2014

Lucka 23: Min Kapstaden-guide del 1

En julkalender om Sydafrika skulle inte vara komplett om man inte inkluderade ett inlägg om Kapstaden. Men eftersom det finns så mycket att skriva om så har jag delat upp det i två delar.



Kapstaden hamnar lätt på min topp 3 lista över städer att besöka som turist och ju mer jag lär känna henne, desto mer förälskad blir jag. En hon? kanske ni tänker.

Jo, Kapstaden brukar även kallas för "Mother city" eftersom det är Sydafrikas äldsta stad, och en del gillar att skoja om att staden fått det smeknamnet för att allting tar 9 månader att få fixat här nere...

Tempot är betydligt långsammare än i exempelvis Johannesburg och atmosfären känns generellt ganska "laid back" och inte helt olikt... Australien.

I dagarna är det 8 år sedan jag kom till Kapstaden för första gången och redan efter min första månad här nere hade jag bestämt mig för att det var här jag ville bo.

Jag kände mig hemma.

Så jag hoppas naturligtvis att ni alla som ännu inte varit här, kommer gilla det lika mycket som jag och vill därför avsluta julkalendern med min egna Kapstaden-guide.

Hade utan tvekan kunnat skriva en hel bok, men det skulle bli en jädrans tråkig blogg att läsa så här kommer litet urplock med diverse saker om Kapstaden.

Vet att man som förstagångs-resenär till Sydafrika, gärna vill hinna se så mycket som möjligt av landet, men om jag själv fick välja, så skulle jag utan tvekan lägga minst en hel vecka i Kapstaden. Det finns sååå mycket att se och göra och det är lätt att ta sig runt till fots el buss och taxi inne i stan och vill man utforska närområdena så är det enkelt att hyra en bil över dagen och åka iväg..

Hotell & B&B´s

Eftersom man kommer ha fullt upp med aktiviteter under sina dagar i Kapstaden, behöver man egentligen inte bo speciellt lyxigt. Man spenderar ändå inte så mycket tid på rummet. Jag har valt ut boenden som i mina ögon har bra läge så att det är lätt att ta sig runt, det finns restauranger på gångavstånd och säkert att promenera även under kvällstid.

Villa Cape Adventures ***+- Litet B&B med endast 4 rum, fantastiskt bra läge. Nära till allt med restauranger, barer m.m på kort gångavstånd och enkelt att ta sig till sightseeing bussen el andra turistattraktioner i stan. Rummen har alla A/C och det finns en pytte, pytte pool att svalka sig i (inte stor nog för att simma i). Drivs av ett trevligt svenskt par: Anna & Kenneth och de erbjuder dessutom guidade dagsutflykter på svenska till bl a Godahoppsudden, vindistrikten och kåkstäderna. Pris: R645 per person och natt inkl frukost (ca 440kr pp)

Boendet på An African Villa

An African Villa****- Detta guesthouse ligger i ungefär samma område som Villa Cape men har en lite, större pool. Också jättetrevlig personal och ett ställe som vi samarbetat med under flera år och alltid haft nöjda kunder hos. Pris från R750 per person och natt inkl frukost.(ca 510kr pp)

40 Winks Guesthouse***- Vill man komma ner i pris och inte tänkt spendera mycket tid på rummen så funkar det här stället helt ok..speciellt för barnfamiljer då de är ett av få ställen med ordentliga familjerum. Pris: Ca R1490 per natt för en familj på fyra. (ca 1000kr). Ligger i Green Point på ca 20 minuters promenad från Waterfront.
Även om boendet är enkelt så finns allt man behöver som egna badrum, A/C och gratis wi-fi.

Vill man ändå ha lite lyxigare boende el bo närmare Waterfront som är det stora turistområdet nere vid hamnen så kan jag rekommendera något av dessa:

Fräscha lägenheter nere vid Waterfront

Waterfront Village****- Läckra Self Catering lägenheter nere vid Waterfront. Fullt utrustade med eget fullt utrustat kök, separat vardagsrum och ofta balkong.  Pool finns på området. Passar ofta familjer el större sällskap. Man kanske inte vill laga egen mat men att ha lite mer utrymme i form av vardagsrum/ balkong osv är trevligt. Pris från ca R3900 per natt i en "2-bedroom apartment" så ca R975 per person om man är 4 vuxna. (ca 665kr pp)

Dock House boutique Hotel****Litet, personligt Boutique hotel nära Waterfront. Pris från ca R1600 per person och natt inkl frukost. (ca 1100kr pp)

Poolområdet på Dock House


Ett annat populärt område är Camps Bay som ligger längs atlantkusten, ca 10-15 min med bil från centrum och är det dyraste området i Kapstaden.

Här kan jag exempelvis rekommendera 3 on Camps Bay som kostar från ca R825 per person och natt (560kr pp) el lyxiga Atlantic Suites som ligger högt upp, med utsikt ner över hela Camps Bay och havet. Pris ca R2500 per person och natt (ca 1700kr pp).


måndag 22 december 2014

Lucka 22: St Lucia

Ett område som jag gärna besöker om och om igen pågrund av det rika djurlivet, är St Lucia, som ligger på Sydafrikas östkust och ca 3 timmars bilresa norr om Durban.





St Lucia är en populär liten semesterort i provinsen KwaZulu Natal och gör man exempelvis vår Stora Sydafrikaresan så stannar man till här.

I St Lucia finns ett otroligt rikt djurliv och det är inte helt ovanligt att se flodhästar promenera på gatorna på kvällen.

 Förutom guidade safariturer till Hluhluwe/Imfolozi viltreservat, erbjuds även flodhäst-kryssningar, valsafari (under säsong), sköldpadds-safari och lite kortare safariturer i de närliggande områdena, snorkel/safaraiturer till Cape Vidal m.m.




Aktiviteter i St Lucia

Här är en lista på de aktiviteter vi erbjuder ihop med priser i svenska kronor. Dessa bokas och förbetalas genom oss och sedan får ni en voucher av oss med tid för upphämtning.

FLODHÄST-KRYSSNING- Pris från 120 kr per person  (Barn under 12 betalar halva priset).

St Lucia är som sagt känt för sitt stora antal flodhästar och på denna 2-timmes kryssning är man garanterad att få syn på flodhäst och annars får man sina pengar tillbaka! Finns även ett stort antal olika fågelarter och har man tur kanske man får syn på en krokodil som lapar sol på stranden. Avgång kl 10, 12, 14 & 16.00





SAFARI I HLUHLUWE- Pris från 610 kr per person

Upphämtning väldigt tidig morgon (Ibland redan kl 04.30). Heldags guidad tur till Sydafrikas äldsta statliga viltreservat. Hluhluwe är en otroligt vacker park med många kullar och fantastiska vyer. Har man tur får man syn på "Big 5" och denna park är speciellt känt för sitt stora antal noshörningar.  I turen ingår frukost, lunch och dryck. Tillbaka i St Lucia sen eftermiddag.

DAGSUTFLYKT TILL CAPE VIDAL- Pris från 425 kr per person. 

Upphämtning runt kl 08.30. Följ med på en härlig dagsutflykt till området Cape Vidal, som är en del av Isimangaliso Wetland park och ett av Sydafrikas vackraste strandområden. På vägen kör ni genom ett viltreservat och är det bra väder, kan de som vill, snorkla i det ljumma havet. (Snorklingen är extremt väder beroende). Lunch ingår och ni är tillbaka i St Lucia strax efter kl 14.00.






SAFARI I ST LUCIAS NÄROMRÅDE- Pris från 290 kr per person.

Denna eftermiddags safari görs i ett viltreservat strax väster om själva byn- Detta är ingen Big 5 park men man har god chans att få syn på olika antiloper, giraffer, zebror m.m. Perfekt för familjer med yngre barn. Turen tar ca 3 timmar.

SKÖLDPADDS SAFARI- Pris från 630 kr per person.

Ca en timme norr om St Lucia, i Cape Vidal området, finns det en strand dit de stora havs-sköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg (Säsongen varar mellan nov-feb).
 Följ med på ett spännande nattäventyr där ni kör i mörkret genom ett viltreservat och sedan ut på stranden i hopp om att få syn på sköldpaddor. Beroende på tidvattnet, startar denna tur oftast inte förrän efter kl 21.00 och man är ofta inte tillbaka förrän runt midnatt-01.00.
 I turen ingår även en enklare middag i form av en kyckling sallad el liknande och dryck som intas på stranden.
Ofta får man gå ur jeepen och promenera drygt 1-1.5 km så se till att ni har bekväma promenadskor och en långärmad tröja med er.  Finns inga garantier att man kommer få syn på sköldpaddor men det är i vilket fall som helst en häftig känsla att promenera längs stranden i månskenet...
Denna tur är enormt populär och behövs oftast förbokas minst 1 månad i förväg...


Detta är de populäraste turerna och förutom dessa erbjuds även fiske, fågelskådning och valsafari när det är säsong.



Boende i St Lucia


För boende kan vi rekommendera något av dessa Guesthouses:

Lidiko Lodge- Centralt beläget boende som ligger längs huvudgatan och kort gångavstånd till de restauranger som finns. A/C på rummen. Pris: R690 per person och natt inkl frukost (ca 470kr pp).

Poolen på Amazulu Lodge


Amazulu Lodge- Granne med Lidiko så även här är läget perfekt. Pris: R600 per person och natt inkl frukost. (410kr pp)

Parkers Cottages- Ett lite mer prisvärt alternativ är Parkers cottages som ligger en bit utanför själva centrum. Kostar från ca R450 per person och natt inkl frukost (310kr pp).

St Lucia har ett tropiskt klimat och luftfuktigheten är hög så ett A/C är nästan ett måste.

Förutom att det finns massa spännande safaris m.m att sysselsätta sig med, så har St Lucia även jättefina stränder och i den här delen av Sydafrika är temperaturen i vattnet behaglig. Däremot ska man se upp med de höga vågorna och på vissa ställen är det dessutom väldigt strömt i vattnet.

Restauranger i St Lucia

 St Lucia är väl knappast känd som någon gourmet-stad och utbudet är ganska litet men de flesta restaurangerna är ändå OK, och framförallt väldigt prisvärda. Närheten till Mocambique gör att man ofta ser Macimbique peri-peri prawns på menyn. 

Några exempel på de restauranger som finns i St Lucia:

Ocean Basket- Kedje-restaurang som finns över hela Sydafrika. Fisk och skaldjur + sushi. Enkelt men generellt sett helt ok och prisvärt om man vill prova lite av varje eftersom de har mnga olika platters att välja mellan. 

Braza- Portugisisk restaurang med lite av varje på menyn. 

St Lucia ski boat club restaurant- Maten är ganska medel men hit åker man i hopp om att få syn på flodhästarna som tar sig upp ur vattnet framåt kvällen. Perfekt för en drink sen eftermiddag-tidig kväll, el för lunch och en enkel toasted sandwich el liknande.


söndag 21 december 2014

Lucka 21: Restaurang-tips

Restaurang-tips i Kapstaden

Listan över restauranger i Kapstaden som jag skulle vilja rekommendera kan göras låååång...Men här kommer ett par tips på bra, prisvärda restauranger som vi och många av våra kunder gillar. Här har vi inte inkluderat "topp restaurangerna" som vi tycker får tillräckligt mycket uppmärksamhet ändå, och vill man ha en riktig "fine dining" upplevelse så ska ni självklart se till att boka in er på någon av dem.

Men här kommer således en lista med blandad kompott:

Waterfront


 Nere vid vattnet ligger ett stort shopping och restaurang-område som heter Waterfront. Turistigt? Javisst! Men förr el senare kommer de flesta hamna där och det är riktigt trevligt att sitta på någon av uteserveringarna med utsikt mot taffelberget el vattnet.
Vid Waterfront är våra favoriter bl a dessa:

Belthazar- Bra köttrestaurang med en imponerande vinlista.

Baia- Fisk och Skaldjurs restaurang- Se till att boka bord i tid och be om ett ute på terassen med utsikt.

Willoughby´s - Enligt många bästa sushi-restaurangen i stan! Litet minus för att restaurangen ligger inne i shoppingcentret så atmosfären är lite trist, men väldigt bra mat.

Harbour House- Syster-restaurang till originalet nere i Kalk Bay och samma upplägg, meny osv. Fisk och skaldjur + sushi. 

Den Anker- Belgisk restaurang med bra kötträtter och flera olika ölsorter att välja mellan.


Andra delar av stan


Fork- Tapas bar på Long Street. Mysigt ställe med riktigt bra mat! Ganska få bord så är värt att boka i förväg.

Mama Africa- Letar man efter ett ställe med "Afrikanska vibbar" så är detta i mitt tycke ett av de bättre ställena. Maten är inte WOW men stämningen och marimba bandet som brukar spela gör det till ett riktigt trevligt ställe! Kostar R10 i inträde. Ligger längs Long Street.

Hussar Grill, Camps Bay- Bra köttrestaurang i Camps Bay.

La Mouette- Mysig restaurang längs huvudgatan i Sea Point med prisvärda avsmakningsmenyer.

Kloof Street House- Ligger som namnet antyder, på Kloof Street inne i centrala Kapstaden. En av våra kunders stora favorit. Blandad meny.

Grand Beach & Café- Trendig "Beach restaurang" nere vid Granger Bay, bredvid Waterfront. Perfekt för några drinkar och lättare maträtter i coola omgivningar.

La Boheme- Enklare vinbar och bistro i Sea Point med goda och prisvärda måltider.

Codfather- En klassiker i Camps Bay. Fisk och skaldjursrestaurang.

Beluga- Sushi och Dim Sum + blandad A la Carte meny i en gammal magasin-byggnad bakom Victoria Junction hotellet. 

Bizerca- Populär Bistro i centrala Kapstaden. Menyn ändras dagligen.

Myoga- Ligger ca 15-20 min med bil söder om Kapstaden. Otroligt prisvärd och opretentiös fine- dining upplevelse med 7-rätters middag för R265 per person.

Charcoal Dining- Hyfsat nyöppnat ställe på New Church Street. Menyn ändras ganska ofta men är kända för sina bra kötträtter. Ett ställe som inte så många känner till.

Societi Bistro- Ligger längs Kloof Street och har länge varit en favorit hos såväl turister som locals.

El Burro- Trevlig "mexikanare" längs Main Rd i Green Point.

lördag 20 december 2014

Lucka 20: Taffelberget

Något som de allra flesta har högt på sin önskelista under en resa till Sydafrika, är ett besök uppe på Taffelberget: som förra året röstades fram som en av världens 7 nya underverk.



Taffelberget el Table Mountain som berget heter på engelska, är för många synonymt med Kapstaden och perfekt riktmärke när man först kommer till staden som turist eftersom det alltid är lätt att titta mot berget och på så sätt veta ungefär vart man befinner sig.



Namnet är ganska självklart när man ser vad platt det är på toppen, och pågrund av att det blåser mycket i Kapstaden, är det ofta som den sk "vita duken" av moln och dimma täcker berget. 

Det skiftande vädret gör detta till en av de svåraste aktiviteterna att planera, så mitt tips till alla är att förköpa biljetter till linbanan online (dessa biljetter är giltiga i 14 dagar) och SÅ FORT man ser att det är klart på berget, dubbelkolla så att linbanan är öppen (detta kan man göra på deras hemsida) och åk upp på en gång!

Har haft ett flertal kunder som varit i Kapstaden inte bara en, utan kanske två och även tre ggr, som fortfarande inte lyckats komma upp pågrund av för starka vindar el dimma.




Biljetter för linbanan kostar från R225 per person och uppåt, halva priset för barn under 17.

Priset skiljer sig lite för en t/r biljett beroende på vilken tid på dagen man vill åka upp så min rekommendation är att man köper 2 singel biljetter, en upp och en ner istället, så är man inte bunden till en viss tid på dagen.

Det blir ofta långa köer till linbanan men när man väl kommit på den så tar det bara några minuter upp till toppen.



Uppe på toppen får man jättefin utsikt över hela Kapstaden och är det en klar dag, ser man ända ner mot kaphalvön. Det finns även en restaurang och toaletter + souvenirbutik.

 Ofta kan man få syn på små djur som ser ut som jättemarsvin som springer runt bland klipporna, och dessa djur kallas för Dassies och är en klipphare som trivs i steniga och bergiga omgivningar. Dassies är tro´t el ej det närmast besläktade djuret till elefanten.



Under högsäsong är linbanan öppen från kl 08.00 till 21.30 och ett tips är att åka upp efter kl 18, då är det halva priset och det är vackert att se solnedgången där uppifrån.

Många vill gärna vandra uppför taffelberget och om detta har jag skrivit ett kortare inlägg tidigare som ni kan läsa HÄR.
Planerar man att vandra upp så rekommenderar jag att man startar riktigt tidigt eftersom det snabbt blir varmt och stor del av sträckan är i solen.

Förhandsgranska 










Skulle man av någon anledning inte komma upp på Taffelberget, rekommenderar jag er att åka upp på Signal Hill, som även om det såklart är mycket lägre än Taffelberget, ändå också ger en fin utsikt över staden + att där kan man få fina kort på sig själv med taffelberget i bakgrunden. 

fredag 19 december 2014

Lucka 19: Rovos Rail, en upplevelse utöver det vanliga

Vill man uppleva något alldeles extra så ska man åka på en tågresa med Rovos Rail. Detta är en av världens mest kända och lyxigaste tågresor.









 Den populäraste sträckan är att åka från Pretoria (Johannesburg) ner till Kapstaden, men vi har på senare tid även haft ett flertal kunder som valt att åka från Pretoria upp till Viktoriafallen el tvärtom.

Vi har många kunder som väljer att besöka Viktoriafallen när man ändå ska till Sydafrika och då är det perfekt att åka med Rovos Rail ena sträckan, och flyga den andra sträckan.



Den sträckan som de allra flesta ändå väljer att resa, mellan Pretoria och Kapstaden, tar ca 48 timmar och ombord förflyttas man tillbaka i tiden med viktoriansk inredning och en känsla om en svunnen tid.

 Under dagtid är rekommenderad klädsel "smart casual" men på kvällen klär man upp sig och herrarna måste ha minst kavaj och slips.



 Middag intas i den vackra matsalen och mat och dryck är av högsta kvalité. Under resan görs även ett par stopp och resenärerna har möjlighet att bl a besöka diamant-staden Kimberley och Matijesfontein, en viktoriansk stad där tiden stått stilla.

Att resa med Rovos Rail är något alldeles extra och en "once in a lifetime" resa som passar perfekt om man firar en jämn födelsedag el vill lyxa till det och göra något väldigt annorlunda.

 Det blir garanterat ett minne för livet!

Deluxe Suite


Finns 3 klasser på Rovos Rail.

 Pullman Suite som är den minsta kupén med sina 7 kvadratmeter och eget badrum med dusch. Under dagen fälls sängen upp och används som soffa.

Deluxe Suite är 11 kvadratmeter stor och här finns även plats för två extra fotöljer.

Royal Suite är den största med hela 16 kvadratmeter och inte bara dusch, utan också ett badkar.

Pris:

PULLMAN SUITESDELUXE SUITESROYAL SUITES
CAPE TOWNR15 200R22 900R30 500
VICTORIA FALLSR19 900R29 950R39 900
DURBAN SAFARIR15 200R22 900R30 500

Alltså från ca 10 000 svenska kronor per person och uppåt beroende på vilken sträcka man reser och vilken klass man väljer...

För mer information kan ni kontakta oss på: info@sydafrikaexperten.se

torsdag 18 december 2014

Lucka 18: Vintips från Sydafrika

Vi svenskar är storkonsumenter av Sydafrikanska viner och i dagens lucka tipsar jag om några viner som jag själv tycker är goda som finns i systembolagets sortiment.


Bubbel:

Graham Beck- Blanc de Blancs Brut nr:6505 129kr

Pongracz-Brut nr: 7628 109kr

Vita viner:

Kleine Zalze- Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc- nr: 2035-  69kr

Klein Constantia- Sauvignon Blanc- nr. 70187- 129kr

Creation- Chardonnay- nr:79195- 169kr

Rosé


Mulderbosch- nr: 6077- 79kr

Boschendal- nr:6007- 82kr


Röda viner

Allesverloren- Touriga Nacional nr:2005- 125kr

La Motte- Shiraz nr: 70793 - 157kr

Mullineux- Syrah nr: 78272- 199kr

Iona- The Gunnar nr: 79129- 159kr

Stellenzicht- Golden Traingle Pinotage- nr: 22273- 99kr

Tokara- Cabernet Sauvignon nr: 6493- 105kr

Dessertvin:

Nederburg- Noble late Harvest nr: 2741 - 79kr

onsdag 17 december 2014

Lucka 17: Minnas favoriter

Dagens lucka innehåller helt enkelt en länk till en av våra mest populära resor.



Resan heter Minnas favoriter och i den här paketresan har jag valt ut några av mina personliga favorit-boenden och fokus ligger på en bra safari, några dagar i Kapstaden, och sedan flera nätter i Sydafrikas vindistrikt.


Flera av dessa B&B´s är ställen som jag själv först hittade av en ren slump och som i mitt tycke är små gömda pärlor... och på alla ställena så är det i första hand personalen och det trevliga bemötandet som gjort att jag gillat det extra mycket.
Har även valt bästa rummet på varje boende, så vill man, går det att komma ner lite i pris om man väljer något av de enklare rummen.

Den här resan har varit väldigt populär ända sedan start och reser man under sydafrikanska våren när det är valsäsong, så tycker jag att man kan byta ut några av nätterna i vindistrikten, mot några nätter i Hermanus.

I paketet ingår följande:

  • En natts boende på Garden Court O.R Tambo***, Johannesburg
  • 3 nätters safaripaket på Umlani Bush Camp*** inkl transfer till och från Johannesburg, alla måltider, dryck och 2 safaris per dag.
  • Transfer från flygplatsen i Kapstaden till ert boende.
  • 4 nätters boende på An African Villa**** inkl frukost, Kapstaden
  • 2 nätters boende på Tempel Wines**** vingård inkl frukost, Paarl
  • En Flaska vin och charkis-bricka för 2 personer på Tempel Wines
  • 1 natts boende på Fraai UItzicht**** inkl frukost, Robertson vindistrikt
  • 2 nätters boende på Maison Dail**** inkl frukost, Franschhoek
  • Välkomstpaket med kartor, vägbeskrivningar och annan nyttig information
  • 24 timmars svensktalande jourtelefon

Pris: Från R16450 per person   (ca 11000 kr per person enl gällande valutakurs dec 2014)


Mer info om "min" resa hittar ni HÄR.


tisdag 16 december 2014

Lucka 16: Svenska B&Bs i Sydafrika

För många är det säkert en dröm att en dag driva sitt egna B&B, och i Sydafrika är det ett flertal svenskar som gjort verklighet av den drömmen.

Jag och Fredric har ju själva jobbat på Guesthouse och vet att det inte alltid är så glamouröst som det låter och man jobbar ofta extremt många timmar och är ganska låst eftersom man titt som tätt måste vänta till sen kväll innan gästerna checkar in etc, men det är på samma gång ett riktigt roligt jobb och speciellt kul att få träffa människor från hela världen.

I dagens lucka listar vi några av de B&B´s och Guesthouses som ägs el drivs av svenskar här nere.



Vissa av våra kunder känner att de inte alls vill bo hos just svenskar när de reser utomlands, medan många faktiskt tycker det är ganska skönt att kunna ställa frågor på svenska och få en helt annan inblick i landet som stort, och det känns mer "ok" att ställa mycket frågor. Sedan är det naturligtvis alltid intressant att prata med sydafrikaner och få deras syn på saker och ting också, men att inkludera något av nedan boenden under sin Sydafrikaresa är inte helt fel.

Här är de ställen jag känner till som drivs el ägs av svenskar och om jag missat någon, så får man gärna ta kontakt med mig så lägger vi jättegärna till er på listan.

KAPSTADEN




Poolområdet på Antrim

Antrim Villa- Entreprenören och mångsysslaren Jonas Sandström har under många år varit bosatt i Kapstaden och har på sitt egen-designade Guesthouse Antrim Villa, skapat en härlig liten oas med skandinavisk känsla. Antrim Villa ligger i populära området Green Point/Three Anchor Bay och härifrån går det bra att promenera till ett flertal restauranger i området och det tar ca 20 min att gå ner till Waterfront. Rummen har egna badrum men här finns ingen A/C utan det är fläkt på rummen. (något man bör ha i åtanke om man ska resa till Kapstaden när det är som varmast.) Mysigt poolområde. Jonas sköter själv inte den dagliga driften av Guesthouset men är ändå väldigt delaktig och personalen är mycket vana vid svenska gäster. Finns även två nya lägenheter m självhushåll man kan hyra i samma område som Antrim. Pris från R775 per person och natt inkl frukost.

Villa Cape Adventures- Pyttelitet B&B med endast 4 rum i centrala Kapstaden. Alla rum har A/C och eget badrum. Frukost äter man på balkongen med utsikt mot taffelberget och på takterassen kan man njuta av en drink el lapa lite sol. Pytte, pytte pool finns att svalka sig i. Villa Cape drivs av jämtländska paret Kenneth och Anna, som förutom boendet, även erbjuder guidade dagsutflykter på svenska.

Perfekt ställe att ha som bas och bättre läge är svårt att få. Populära Kloof Street ligger precis runt hörnet med ett stort utbud av restauranger att välja mellan. Pris för boendet: R645 per person och natt.

KAPHALVÖN

Lala Phantsi Inn- Ca 40 min med bil söder om Kapstaden, ligger lilla kust-samhället Fishhoek, och här hittar man Bosse och Barbro och deras B&B Lala Phantsi Inn. Här har de 4 rum men alla rummen har inte "En Suite" badrum utan vissa badrum ligger ute i korridoren. Rummen har fläkt. Pool finns och boendet ligger på kort promenad från en badvänlig strand.

 Även om boendet i mina ögon är lite enklare än de övriga ställena så är Barbro och Bosse väldigt måna om att gästerna ska ha det bra så passar perfekt för de som är ute efter riktig "hemma hos" känsla. Kan inte hitta priser på deras hemsida men har för mig att det tidigare kostat ca R500 per person och natt och det går att kontakta Bosse och Barbro direkt om pris. Bosse jobbar också som guide och erbjuder guidade turer i Kapstaden med omgivning.

VINDISTRIKTEN
På Tempel wines har man byggt om det gamla stallet till B&B rum.

Tempel Wines- Några km utanför Paarl, hittar ni svenska vinbonden Alf och hans fru Marie. På gården specialiserar man sig på Sydafrikas egna vindruva: Pinotage och förutom vin-tillverkning, finns också ett B&B med 5 rum. Tempel ligger vackert ute på landet, och passar perfekt om man vill ha några avkopplande dagar och bara vara. Rummen har A/C och egna badrum och det finns 2 pooler. Finns ingen restaurang på gården för middag utan man kan antingen använda den gemensamma grillplatsen, el så kan man beställa en mumsig ost och charkis bricka som värdparet gör iordning. Finns flera restauranger ca 10-15 min bort med bil. Pris: Från R500 per person och natt inkl frukost + vinprovning av gårdens egna viner.

Hunneyball House- Nyöppnat Guesthouse i centrala Stellenbosch som jag hade nöjet att besöka för bara några veckor sedan. Ägarna Marie (svenska) och Jim (Sydafrikan men pratar svenska) är väldigt sympatiska och brinner verkligen för det de gör. Jim är dessutom utbildad guide och ordnar guidade turer i området och kan även fixa med transport. Rummen är hyfsat enkla men väl genomtänkta och framförallt rymliga och läget är perfekt till allt som Stellenbosch har att erbjuda. Egna badrum på rummet och takfläkt. Liten pool finns. Pris: Från R550 per person och natt inkl frukost.

The Beautiful South Guesthouse- I utkanten av Stellenbosch, på ca 20 minuters promenad från centrum ligger Kattis och Peters B&B. Här har de 9 rum, alla lite olika i både utseende och storlek (vissa rum är väldigt små) och här finns det en stor och rymlig pool. Eget badrum och fläkt på rummet. Pris: Från 595 per person och natt inkl frukost.

Hottentots Mountain View


Hottentots Mountain View- I förra året tog svensken Lars över ett Guesthouse i Somerset West och när vi var där tidigare i år, så gillade vi stället. Rymliga rum och vissa med jättefin utsikt. Egna badrum och alla rum har dessutom A/C som är ett stort plus under de varma sommarmånaderna. Somerset West ligger ca 50 min med bil från Kapstaden, 30 min från flygplatsen och bara några km från de närmaste vingårdarna. Bra ställe att ha som bas. Pris: Från R600 per person och natt inkl frukost.

HERMANUS


Beluga House- Hermanus

Beluga House- Lotta och Pål hamnade i Hermanus under en semester-resa och föll pladask för staden och resten är historia...De har själva varit med och ritat och planerat Guesthouset så alla rum är välplanerade (även om vissa är lite små) med flera fina detaljer och en stor härlig pool.  Pris: R545 per person och natt inkl frukost.

KNYSNA

Head Over Hills- Ett ställe som jag själv inte hunnit besöka men som nyligen köpts av ett svenskt par är Head Over Hills i populära semesterbyn Knysna. Detta lyxiga boende ligger med fantastisk utsikt mot Knysna lagnen och ägaren Martin utlovar en vistelse utöver det vanliga.  Alla rum har egna badrum, A/C och extra plus är att alla rum har dessutom havsutsikt.  Pris från R1250 per person och natt inkl frukost.

KRUGER-OMRÅDET (White River)

Seringa Lodge- Cecilia och hennes Sydafrikanske man Roger driver ett gemytligt och familjevänligt B&B i White River, ca 30 min med bil från närmaste kruger-gate. Perfekt ställe att ha som bas för några dagars aktiviteter i området. Cecilia är dessutom en duktig kock och på kvällarna (förutom på söndagar) serveras 3-rätters middag. Pris för boendet: R525 per person och natt inkl frukost.


måndag 15 december 2014

Lucka 15: Garden Route

De flesta som reser till Sydafrika för första gången, väljer att köra längs det som kallas för "Garden Route". En sträcka längs Sydafrikas sydkust som blivit mycket populär bland såväl inhemska, som internationella turister.
Jag får väldigt många frågor om vad det finns att göra längs Garden Route så här kommer en del tips.

Först och främst så kan man kanske undra varför det kallas för Garden Route?

"Garden" antyder ju om något som är grönt och frodigt och detta stämmer rätt bra, men det betyder också en hel del regn. Garden Route är en sträcka på ca 400km längs Sydafrikas södra kust och strax norr om Garden Route, sträcker sig en bergskedja från väst till öst, så inte helt oväntat bildas det en del regnmoln mellan kusten och bergen och det "bältet" har fått namnet Garden Route.

Det handlar alltså inte om trädgårdar, utan helt enkelt om ett område med lite mer regn än områdena runtomkring. Åker man t. ex. en timme norr om George el Wilderness till Oudtshoorn, hamnar man istället i något som liknar en öken.

Så även om det finns väldigt fina stränder på flera av orterna, så är inte Garden Route det mest ideala för just sol och bad.
 Dessutom är det ofta väldigt starka strömmar så man får vara lite försiktig om man tänkt bada i havet.

För mig personligen handlar Garden Route mest om gammal urskog och härlig vandring, blandat med äventyrsaktiviteter och fin natur och stränder att titta på och promenera längs med.
 Sydafrika har väldigt lite naturlig skog så urskogen man hittar längs garden route är därför väldigt unik.

Besök Wilderness National Park där de har flera bra kortare vandringsleder man kan utforska och är vatten-nivån tillräckligt hög, så kan man hyra kanoter och paddla uppför floden. En annan enklare vandring är att åka ut till Featherbed natur reservat i Knysna där man tillsammans med en guide promenerar genom naturreservatet med otrolig utsikt över Knysna lagunen.
Om man besöker Tsitsikamma National Park finns det en plank-gång ut till en hängbro eller varför inte göra den lite mer krävande vandringen i Robberg Natur reservat i Plettenberg Bay?


I Plettenberg Bay kan man dessutom under valsäsongen åka ut på valsafari och i Mossel Bay kan man dyka med hajar i bur.

I och omkring Plettenberg Bay finns det också ett antal sk "sanctuaries", olika rehabiliterings center för djur. 

Tenikwa kan man lära sig mer om diverse olika kattdjur och bokar man i god tid innan kan man följa med ut på promenad med geparder.

Finns flera olika Elefant-center och ett väldigt populärt ställe för barnfamiljer är Monkeyland. Här får man en guidad tur genom ett jätteområde där de har massa olika apdjur. Är man intresserad av fåglar så ligger Birds of Eden vägg i vägg med Monkeyland.


För den äventyrslystne finns "världens högsta Bungy jump" vid Bloukrans bron (216m högt!) och i Tsitsikamma kan man svinga sig bland trädtopparna på en sk "Tree Top Canopy Tour". Ett annat tips är att prova på Kloofing el Paragliding. Gillar man att rida finns det även flera ställen som erbjuder guidade ridturer.


För golfaren så finns det självklart bra banor att välja mellan i nästan varenda by.


Vill man prova på djuphavsfiske rekommenderar jag att man bokar in sig på en fisketur hos Marc på Sandriver lodge i lilla St Francis Bay och han anordnar även båtturer där man har chans att få syn på delfiner och valar när det är säsong.


För de som inte tänkt åka på Safari utanför Port Elizabeth eller andra delar av Sydafrika, så finns det vad jag kallar för "safari-light" versioner längs Garden Route.  
Botlierskop mellan Mossel Bay och George är ett av ställena som har dag-safari och Plettenberg Bay Game reserve och Buffalo Hills, är ett par andra.

De allra flesta väljer att göra 2, max 3 stopp längs denna sträcka och själv gillar jag Plettenberg Bay och Wilderness, och vill man komma bort från "turist-stråken" så är St Francis Bay ett bra alternativ.
The Dune Guestlodge som ligger precis vid stranden i Wilderness
På den HÄR sidan hittar ni länkar till några av de Guesthouses och B&B´s som vi brukar använda, men ta gärna kontakt så kan vi ge fler alternativ, som passar era intressen och plånbok.